Polemică la JO:** a fost sau nu furată Ponor de arbitri?
Ultima zi a concursului de gimnastică pe aparate a creat o adevărată polemică în țară, foarte mulți considerând că Ponor a fost nedreptățită atât la bârnă, unde a scăpat bronzul în urma unei contestații depuse de antrenorul americancei Alexandra Raisman, dar și la sol, în dauna aceleiai sportive, care nu a avut o execuție la fel de curată ca a româncei. „Este gimnastica un sport închis, doar pentru avizați, în care tot mai puțini înțeleg de ce se punctează într-un anumit fel?”, aceasta a fost una din întrebările puse la conferința de presă susținută azi de delegația gimnaștilor la Casa Olimpică a României de la Londra.
„Gimnastica este extrem de deschisă, dar există reguli atât de complicate încât și noi le acceptăm greu”, a fost prima explicație dată de președintele FRG, Adrian Stoica. Pentru a înțelege trebuie explicat un lucru: nota finală este formată din adunarea a două punctaje. Unul acordat pentru dificultate (D) și altul pentru execuție (E). Dificultatea ține de riscul pe care și-l asumă gimnastul, de complexitatea elementelor, de anumite „legări”. Execuția înseamnă acuratețe.
Cazul 1: bârna. Raisman a fost punctată inițial cu 14.966. Antrenorul ei, românul Mihai Breștian, a apăsat imediat butonul pentru contestație. O comisie specială, alta decât a jurizat inițial, a revăzut exercițiul (sistemul se numește instant review) și i-a acordat o zecime în plus la dificultate (D). „A fost o legare, care putea fi sau nu, acordată. Juriul a decis să o acorde”, a explicat Bellu. Cu zecimea respectivă, Raisman a egalat-o pe Ponor, 15.066, dar a primit medalia pentru că a fost superioară la execuție (E=8.766, față de 8.466 Ponor). „Contestația depusă de antrenorul americancei a fost regulamentară. Greșeala a fost numai a mea”, a declarat ieri Cătălina. „O felicit pe Cătălina pentru maturitatea cu care a judecat situația”, a spus Stoica. Delegația României nu mai putea depune la rându-i o contestație pentru că acțiunea se face imediat după exercițiul propriei sportive, la interval de 10 secunde!
Cazul 2: solul. Raisman a primit o notă foarte mare, 15.600, formată dintr-o notă mare de plecare (D=6.500) și o execuție cântărită mult prea larg (E=9.100). Cătălina i-a urmat americancei, iar nota ei, 15.200 (6.200+9.000), a produs un val de nemulțumiri în sală și acasă. Adrian Stoica a explicat: „Execuția de la sol a lui Ponor a fost de excepție, dar exercițiul americancei a avut o dificultate mai mare decât cel al Cătălinei, care nu putea fi suplinită doar prin execuție”.