Polițiștii au ridicat acte de la COSR, într-un dosar ce vizează echipamentele sportivilor de la Rio. Afacerea a fost intermediată de o firmă înființată în 2009 de Morariu și Dobrescu. EXCLUSIV Reacția COSR
UPDATE 16:00 ProSport și Mediafax au reușit în această după-amiază să ia o primă reacție din partea unui oficial COSR. Dacă Alin Petrache și Ioan Dobrescu nu au putut fi contactați, șeful misiunii olimpice la Rio, Alexandru Epuran, a negat că echipamentul ar fi de o calitate îndoielnică și susține că… „totul s-a făcut conform legii”.
„Din 19 iulie port echipamentul acesta și nu mi s-a stricat nimic. Au fost sportivi care au avut câte un accident și le-am adus din țară echipament de schimb identic. Sportivii nu au venit la mine să se plângă de echipament, știu din media că există suspiciuni că echipamentul e contrafăcut. Originale sau nu, materialul este bun, am înlocuit unde a fost nevoie. Știu numele firmei (n.r care a câștigat licitația), nu știu despre legăturile care se vehiculează, totul s-a făcut conform legii”, a spus Epuran pentru Mediafax și ProSport.
Echipa feminină de spadă a cucerit luni seară aurul în fața Chinei, obținând prima medalie pentru România la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, însă la doar câteva ore distanță, în țară, sediul COSR avea să fie percheziționat de polițiști, existând suspiciuni că echipamentul tricolorilor ar fi fost contrafăcut. Până la ora publicării articolului, Octavian Morariu, Alin Petrache și Ioan Dobrescu nu au putut fi contactați.
Înaintea debutului JO, jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor s-au întâlnit în Satul Olimpic din Rio de Janeiro cu mai mulți componenți ai delegației tricolore și au publicat un material centrat pe ideea că anumite piese din echipamentul olimpicilor sunt de o calitate îndoielnică. Mai mult, etichetele nu ar fi fost ștanțate cu logo-ul companiei Kappa, ci cu numele altei companii de haine, Sol’s Europe, un posibil subcontractor al Kappa.
Afacerea actuală ar fi fost intermediată de Pax Creative Sports SRL, iar ProSport a aflat, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, că firma a fost înființată în 2009 de Octavian Morariu și de Ioan Dobrescu, cei doi retrăgându-se însă din acționariat la patru luni de la înființare! Inițial firma s-a numit Optimal și avea ca obiect de activitate comerțul cu echipamente sportive, iar ulterior, în martie 2010, după ce Morariu și Dobrescu și-au vândut acțiunile, numele firmei a fost schimbat în Pax. Noua-veche firmă și-a păstrat însă în continuare, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, obiectul de activitate.
Ziua News scrie azi că „achiziționarea acestui echipament este o afacere foarte bănoasă regizată și garantată de către actuala conducere a COSR, adică de președintele Alin Petrache, dar mai ales de secretarul general Ioan Dobrescu”. În urmă cu patru ani, la JO de la Londra, olimpicii au purtat un echipament provenit de la Asics, iar intermediar, se spunea la acea vreme, că ar fi fost fostul președinte al forului de lângă Arcul de Triumf, Octavian Morariu.
ProSport a descoperit, potrivit Oficiului Registrului Comerțului, că Pax Creative Sports SRL este continuatoarea firmei Optimal Activ Sports fondată în decembrie 2009 de Octavian Morariu, fost președinte al COSR – actual membru al Comitetului Internațional Olimpic, dar și de actualul secretar general Ioan Dobrescu, aflat în aceeași funcție și în mandatul lui Morariu, dar și de când șefia COSR a fost preluată de Alin Petrache. În acționariat, în afara celor doi, se mai aflau la acea dată Mihaela Knopf, Petru Octavian Alexandrescu, Ioana Smaranda Burloiu și Narcisa Alexandrescu.
CEREREA DE ÎNFIINȚARE A FIRMEI OPTIMAL ACTIV SPORTS SRL
În baza cererii nr. 588126 din data de 18.12.2009 și a actelor doveditoare depuse, judecătorul delegat la Oficiul
Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București a dispus autorizarea și înregistrarea societății comerciale
cu următoarele date:
– fondatori:
1. Octavian Morariu, asociat, aport la capital 5.100,00 RON, data vărsării aportului 18.12.2009, echivalând cu 510 părți sociale, reprezentând 51 % din capitalul social total
2. Ioan Dobrescu, asociat, aport la capital 4.000,00 RON, data vărsării aportului 18.12.2009, echivalând cu 400 părți sociale, reprezentând 40 % din capitalul social total.
3. Mihaela Knopf, asociat, aport la capital 900,00 RON, datavărsării aportului 18.12.2009, echivalând cu 90 părți sociale, reprezentând 90 % din capitalul social total
– administrator persoană fizică:
Mihaela Knopf, CNP [***date personale***], data numirii 17.12.2009, durata
mandatului 1 an, până la data de 17.12.2010;
– denumire: OPTIMAL ACTIV SPORTS – S.R.L.;
– domeniul principal de activitate: grupa CAEN 476 – comerț cu amănuntul de bunuri culturale și recreative, în magazine specializate;
– activitatea principală: cod CAEN 4764 – comerț cu amănuntul al echipamentelor sportive, în magazine specializate;
– capitalul social subscris: 10.000,00 RON, vărsat integral; capitalul social este divizat în 1.000 părți sociale a 10,0000 RON fiecare;
– durata de funcționare: nelimitată;
La trei luni distanță de la fondarea firmei, pe 26 martie 2010, Optimal și-a schimbat numele în Pax Creative Sports SRL, însă Octavian Morariu și Ioan Dobrescu au ales să părăseasă firma la care acționari principali au devenit Viorel Andreescu și Ion Zamfirescu.
Polițiștii ridică, vineri, documente de la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român și fac percheziții la o firmă din Capitală, existând suspiciuni că echipamentele care au ajuns la sportivii ce ne reprezintă la Jocurile Olimpice de la Rio ar fi contrafăcute, au declarat surse judiciare.
Polițiștii ridică documente vineri de la sediul COSR, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX, în dosar existând suspiciuni că articolele de îmbrăcăminte, ajunse la sportivii care ne reprezintă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, sunt contrafăcute.
În aceeași cauză au loc percheziții și la o firmă din Capitală.
Oficial, Poliția Română anunță că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române efectuează percheziții la o firmă bănuită de comerț cu articole sportive contrafăcute și alte trei percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județului Ilfov.
„Din primele cercetări a rezultat că firma în cauză ar fi încheiat și derulat relații contractuale cu autorități contractante din domeniul activităților sportive, furnizând echipamente sportive susceptibile a fi contrafăcute. Cercetările sunt continuate pentru comiterea infracțiunilor de contrafacere a unei mărci și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, sub supravegherea parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București”, se arată în comunicat.