Portugheza Fu, turcoaica Hu, englezoiaca Ho și nemțoaica Shan joacă la Europeanul de tenis de masă. 22 de sportivi născuți în Asia, înscriși la Lisabona. Ce spun românii
- Campionatul European de tenis de masă pe echipe debutează azi, la Lisabona, cu naționalele României la start
- Fetele joacă în grupa B, la ora 15:00, cu Spania, iar pe seară, la 21:00, cu Polonia. Mâine, în ultimul meci al seriei vor întâlni Portugalia. Băieții dau piept azi cu Rusia, de la ora 18:00, în meciul inaugural din grupa D.
- Dacă se clasează pe unul dintre cele două locuri, reprezentativele tricolore merg în sferturi
- Și în Lisabona, ca și la Schwechat, ediția trecută a CE pe echipe, competiția are la start peste 20 de jucători de origine asiatică
- ProSport a vorbit cu mai mulți oameni din tenisul de masă românesc despre fenomentul naturalizărilor pe bandă rulantă
- 22 de jucători născuți în Asia au fost înscriși la Lisabona. Austria deține recordul: 3
Mult mai mult ca în alte sporturi, fenomenul naturalizărilor cunoaște o dezvoltare impresionantă în tenisul de masă. Înzestrați cu reale calități, jucătorii de origine asiatică își caută împlinirea în țările europene, iar argumente solide precum banii și posibilitatea de a participa la o ediție a unui Campionat Mondial sau la o ediție a Jocurilor Olimpice au darul de le suci mințile. De partea cealaltă, țările europene în care sportul nu e trecut la index găsesc rapid pârghii de tot felul pentru ca Fu, Hu sau Li să primească noi pașapoarte și să se integreze rapid în țările de adopție.
2.000.000 de jucători de tenis de masă sunt legitimați la forul de profil din China
1.000 de jucători sunt legitimați la Federația Română de Tenis de Masă
De cele mai multe ori, asiaticii devin eficienți rapid în privința podiumurilor pe care le cântă un imn de care n-au habar, dar politica federațiilor, care pare inițial coerentă, poate avea și efecte negative: juniorii născuți în țara respectivă se pot lăsa rapid de sport când sesizează că nu pot prinde loturile, iar în sporturile individuale, nu numai de echipă, există nenumărate cazuri când grupul respinge un „element” nou intrat în vestiar. Iar pentru a soluționa apariția unor astfel de probleme, în echipă sunt aduși și antrenori de pe Continentul Galben. Exemplul Germania, cu doi tehnicieni chinezi și patru jucătoare asiatice din cinci (anul trecut la C.E.), este un caz concret care susține teoria conform căreia unele națiuni europene apelează la orice metodă pentru a cuceri medalii la competițiile de anvergură.
La Europeanul de la Lisabona sunt prezenți 22 de jucători de origine asiatică, dintre aceștia doar un portughez cu părinți chinezi fiind născut în Lisabona. Explică Daniela Dodean, una dintre cele mai bune jucătoare din România de după 1989. Dana e căsătorită cu jucătorul portughez Joao Monteiro. „Colegul de echipă al soțului meu, Diego Chen, are părinți chinezi, dar el s-a născut aici, în Portugalia”. Cristinel Romanescu și Viorel Filimon prezintă pentru ProSport câteva motive pentru care joncțiunea asiatici-națiuni europene se efectuează extrem de facil.
„Jucătorii care simt că nu și-ar împlini niciodată visul de a evolua pentru naționala Chinei aleg să plece”
Președintele FRTM, Cristinel Romanescu, spune că jucătoarele din China care evoluează pentru state europene s-ar afla în într-un top al țării lor de origine între primele 50 abia. „Chinezii dispun de o arie de selecție extrem de largă și le este foarte ușor să cristalizeze vreo trei formule de aceeași valoare. Din această cauză, jucătoarele și băieții care simt că nu și-ar împlini niciodată visul de a evolua pentru națională optează să plece. Cum se naturalizează atât de rapid? În unele țări simplu: Ministerul Sporturilor din fiecare țară tratează cu Ministerul de Externe! Și lucrurile sunt puse rapid la punct”.
„Țările europene preferă această metodă în dauna unei investiții pentru copiii lor, din cadrul cărora ar putea să nu iasă niciun mare jucător”
Antrenorul lotului feminin, Viorel Filimon, explică fenomenul. „Nu se naturalizează ușor. Acum șapte ani s-au băgat restricții. Înainte, dacă cineva îi dădea pașaportul unui jucător, imediat el putea să reprezinte țara respectivă. Dar din dorința de a limita numărul și rapiditatea de mutare, s-a dat lege ca în funcție de vârsta pe care o ai, să stai mai mult sau mai puțin să aștepți. Deci un cadet așteaptă mai puțin, un senior așteptă mai mult, poate și șase ani. Există țări care le dau ceva bani și le oferă condiții să facă antrenament, chiar dacă nu stau pe continentul nostru”, spune reputatul tehnician din Constanța. Capitolul financiar e un cârlig care atrage mereu sportivii, iar teoria e valabilă și în tenisul de masă. Continuă Filimon: „Țările dezvoltate economic le oferă 10.000, 15.000, 20.000 de euro prima de instalare, dar totul este relativ și diferă de la țară la țară. E o sumă pentru a vă face o idee. Preferă această metodă în dauna unei investiții pentru copiii lor, din cadrul cărora ar putea să nu iasă niciunul mare jucător. Pe semne că e mai rentabil să bagi banii în niște jucători care sunt mai nimeni în China, dar care pot crește valoric, așa s-a întâmplat și cu cele din Olanda, Franța, Spania, Anglia și acum cu Germania”.
CEI 22 DE JUCĂ‚TORI ASIATICI PREZENȚI LA EUROPEANUL PE ECHIPE DIN PORTUGALIA
AUSTRIA (3) Naționala feminină: Liu Jia, Li Qianbing. Naționala masculină: Chei Weixing
BELGIA (1) Naționala feminină: Lisa Lung
CROAȚIA (2) Naționala feminină: Yuan Tian. Naționala masculină: Tan Ruiwu
CIPRU (2) Naționala masculină: Yiangou Marios, Yiangou Yiangos
ANGLIA (1) Naționala feminină: Ho Tin Tin
FRANȚA (1) Naționala feminină: Li Xue
GERMANIA (2) Naționala feminină: Han Ying, Shan Xiaona (foto)
TURCIA (2) Naționala feminină: Hu Melek. Naționala masculină: Li Ahmet
PORTUGALIA (2) Naționala feminină: Fu Yu. Naționala masculină: Diego Chen
OLANDA (2) Naționala feminină: Li Jiao, Li Jie
POLONIA (2) Naționala feminină: Li Qian. Naționala masculină: Zeng Yi Wang
SUEDIA (1) Naționala feminină: Li Fen
SPANIA (1) Naționala masculină: He Zi Wen