Povestea celui mai bun rezultat al tricolorilor la Jocurile Olimpice de iarnă 2018: Raluca Strămăturaru, locul 7 în proba individuală de sanie, România a patra națiune. „La un moment dat a trebuit să mă sprijin, aveam emoții mari”
Raluca Strămăturaru (32 de ani) a adus delegației României cea mai bună clasare de până acum la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Coreea de Sud). Sportiva legitimată la CSA Steaua a încheiat pe locul 7 proba individuală de sanie, la finele unei reuniuni care a ținut cu sufletul la gură toți spectatorii.
O puternică galerie tricoloră, formată din membrii delegației olimpice a României, a încurajat-o pe Raluca în timpul celor două manșe disputate marți seara. Olympic Sliding Center, baza unde se desfășoară întrecerile de sanie și bob, a răsunat de scandarea „România, România, ole, ole ole!”.
Rezultatul este unul istoric pentru sania românească, dar și pentru olimpismul românesc. Ultimele repere sunt cele de la JO Albertville 1992, cu locul 4 pentru dublul Ion Apostol – Liviu Cepoi (sanie) și locul 6 ocupat de Mihaela Dascălu la patinaj viteză, respectiv JO Lillehammer 1994, cu același dublou de la sanie, Apostol-Cepoi, clasat pe locul 6. Clasamentul final aduce în prim-plan și un punct forte pentru COSR. România a fost cea de a patra națiune la sanie individual feminin, atât timp cât înaintea Ralucăi Strămăturaru s-au situat doar sportive din Germania (trei la număr), Canada (două) și SUA (una).
10, 9… 7
Raluca Strămăturaru a intrat în ultima zi de competiție de pe poziția a zecea. Luni seara a avut două manșe curate, care au umplut de optimism delegația tricoloră. „Un loc între primele zece ar fi remarcabil”, declara președintele COSR, Mihai Covaliu, înaintea ultimelor două coborâri. După prima manșă, Raluca a mai urcat o poziție. Locul 9 i-a adus și calificarea în finală, unde au avut acces primele 20 clasate de până atunci.
În runda decisivă s-a intrat în ordine descrescătoare, ceea ce a pus presiune pe sportivele clasate în față. Americanca Emely Sweeney a cedat prima și s-a răsturnat, rămânând întinsă pe gheață. Câteva minute, tribuna a amuțit, atât timp cât doctorii i-au acordat sportivei primul ajutor. Sweeney s-a ridicat, în aplauzele spectatorilor, iar finala s-a reluat, cu și mai mare tensiune.
Raluca a fost 12-a, conform clasamentului răsturnat. Două cruci mari înaintea lansării, un start decis, iar cursa a fost din nou curată: timp bun și, implicit, poziția de lider. Un loc între primele nouă era asigurat. Regia competiției stabilea ca liderul să rămână pe podium, în fața unei camere de filmat, atât timp cât își păstrează poziția de „aur”. Raluca Strămăturaru a rămas în locul celor mai mari emoții încă trei coborâri. Următoarele două clasate, cu timpi mai buni decât ea până atunci, au cedat în fața tensiunii și au greșit.
Locul nouă s-a transformat în șapte. „Sincer, nu-mi venea să cred ce se întâmplă. La un moment dat, a trebuit să mă sprijin, pentru că aveam emoții mari”, a spus Raluca. Ultimele șase concurente și-au menținut cadența și au detronat-o pe Raluca Strămăturaru, însă sportiva tricoloră a ieșit de pe podium cu brațele ridicate, ca o învingătoare. La ieșire o aștepta antrenorul ei, Teodor Radu, care nu și-a putut stăpâni lacrimile. „Îți mulțumesc că ai avut încredere în mine!”, a fost mesajul scurt al tânărului antrenor.
„Acest loc este încununarea muncii mele”
„A fost supergreu, mă bucur că am reușit să mă concentrez și să-mi stăpânesc emoțiile. Am făcut patru manșe curate, ceea ce mi-am și propus. Acest loc 7 reprezintă încununarea muncii mele, mi-am dorit foarte mult să fac un rezultat bun, s-a întâmplat acum și nu pot decât să fiu foarte fericită și mulțumită. Pista este una dificilă și s-a văzut că nu iartă. Sunt convinsă că acum lumea a văzut ce înseamnă sanie, ce înseamnă sporturile de iarnă și poate vom fi sprijiniți mai mult. Este un rezultat care mă face să merg mai departe„, a declarat Raluca Strămăturaru imediat după încheierea probei.
În galeria care a susținut-o pe Raluca Strămăturaru s-au aflat Mihai Covaliu, președintele COSR, și Octavian Morariu, membru CIO pentru România.
Mihai Covaliu: „Raluca a făcut un concurs foarte bun, și-a depășit cea mai bună performanță a ei. La un moment dat a fost pe locul întâi. Au venit însă nemțoaicele, apoi această fată din Canada, dar important este că suntem pe 4 în lume. Să ne bucurăm de acest rezultat și să construim pe ce avem”.
Octavian Morariu: „Este un rezultat istoric, care nu a mai fost atins de peste 20 de ani. Nu știu câți au remarcat, dar suntem a patra națiune la această probă, după Germania, Canada și SUA. Cei care pot să ajute sporturile de iarnă ar trebui ca acum să o facă. Pentru că așa cum ne-au luat alții locul la sporturile de vară, așa și noi putem să-i depășim pe alții la sporturile de iarnă”.
Raluca Strămăturaru va mai concura și în proba de ștafetă pe echipe, în 15 februarie.