Povestiri din șase colțuri ale lumii!** Ea e singura sportivă din lotul României cu 6 ediții de JO bifate în carieră
Nicoleta Grasu, singura sportivă din lotul României pentru Londra cu șase ediții de JO bifate, face o incursiune prin Barcelona, Atlanta, Sydney, Atena și Beijing
Performanța de vârf a Nicoletei la o ediție a JO este locul 6 la Atena
Discobola nu va fi însoțită la JO de la Londra de soțul – antrenor Costel Grasu
Aruncătoarea de disc Nicoleta Grasu (41 de ani) va bifa la Londra a șasea ediție consecutivă a JO, competiție la care va încerca să spargă farfuria zburătoare pentru singura medalie care-i lipsește: cea olimpică. Între două antrenamente, vicecampioana mondială a răspuns ieri provocării ProSport de a întoarce filele din cartea sa olimpică. Simplu. Nicoleta Grasu povestește despre Nicoleta Grasu la persoana a treia.
CEVA MAGIC! ÎNTRE JOHNSON, JORDAN ȘI CARL LEWIS
Barcelona 1992 (loc 13 / 60,09 m)
„Încă o chema Grădinaru… Avea 21 de ani și era în fața primului mare concurs din carieră. A fost și prima competiție la care a participat alături de Costel (n.r. loc 4 la disc), cel care avea să-i devină soț imediat după finele Jocurilor Olimpice. Toată atmosfera din satul olimpic era fascinantă pentru o sportivă de doar 21 de ani! Erau Carl Lewis, Magic Johnson, Michael Jordan… și discobola din Roman simțea pentru prima dată că face parte din familia sportivilor fabuloși. A fost și la meciurile de baschet, totul era atât de real, încât îi părea ireal! Din punct de vedere sportiv, locul 13 pe care l-a ocupat avea să o motiveze enorm ulterior. L-a perceput drept o superperformanță”
ALARMĂ‚! VIN POMPIERII!
Atlanta 1996 (loc 7 / 63,28 m)
„Parcă a trecut o viață de om, așa mi se pare când încerc să reintru în atmosfera edițiilor din trecut. Parcă aș povesti un film care m-a captivat demult… Încerc să intru în pielea fetei de 25 de ani. O chema Grasu deja și simțea prin toți mușchii cum visul american o îndeamnă să-și propună o țintă cât mai înaltă. I-a ieșit un loc 7 cu un rezultat bun și avea la final aerul unei fete care simțea că a muncit eficient. În Satul Olimpic a fost însă martora unor evenimente ușor hazlii. A locuit într-un zgârie nori înfipt în cer, pe la etajul 20. Mulți dintre sportivii din celelalte delegații fumau și alarma se declanșa direct. Instantaneu, Nicoleta era forțată să coboare pe scara de incendiu vreo 20 de etaje. Fire, fire, fire! Îmi place să spun că ulterior s-a dezlănțuit ca un foc în cușca de aruncări”
VÂRFUL DE PANTOF ȘI „HAWK-EYEul”
Sydney 2000 (nu s-a calificat în finală / 58,87 m)
„Călătoria până în Sydney i-a împins limitele la maximum. O escală, două escale, trei escale! Dar, gata! Ajunge! Nicoleta trebuia să ajungă într-un final la destinație. În acea«expediție», a zburat cu avionul mai mult decât i-au zburat toate discurile la un loc în peste 30 de ani de carieră! Din păcate, nu s-a calificat în finală. În calificări a ciupit cercul cu vârful pantofului și i s-au dat încercări ratate. A făcut contestație dar tot mormanul de speranțe s-a făcut scrum”. At)
MAMĂ‚, CE LOC BUN!
Atena 2004 (loc 6 / 64,92m)
„Ediția din Grecia ocupă un loc aparte în inima ei, pentru că a urmat nașterii fiului Ștefan (n.r. în 2003). Clima era ca în România, Nicoleta era obișnuită cu Stadionul Olimpic, deoarece concurase de foarte multe ori, iar locul șase obținut avea să-i certifice un loc în elita mondială a probei. Grecii erau foarte atrași de proba de disc pentru că ei au inventat-o și tot ei au dezvoltat și au cultivat simțul publicului”.
S-A LOVIT DE ZIDUL PLÂNGERII
Beijing 2008 (loc 12 / 58,63 m)
„A rămas cu un gust amar după acea ediție. Era favorită la medalie, deținea unul dintre cele mai bune rezultate ale lumii în 2008, dar a terminat concursul în lacrimi. Nimic nu i-a funcționat în finală. Și-a spus că va arunca definitiv discul în cufărul cu amintiri, deși nici nu împlinise 37 de ani, dar finala mondială IAAF, desfășurată la două săptămâni distanță, a făcut-o să rămână în arenă. Le-a bătut la Stutgart pe cele care o învinseseră în China și au urmat medalii la CM și CE”.
ULTIMUL RISC, ULTIMUL DISC
Londra 2012
„Mi-aș fi dorit ca soțul și antrenorul meu, Costel, să fie cu mine, dar dacă în ședința FRA s-a luat decizia ca el să nu facă parte din staff nu e nicio problemă și respectăm decizia. El oricum îmi va transmite gândurile bune de acasă. Mi-am propus să reușesc cea mai bună aruncare personală a anului. Dacă va ieși și medalie, cu atât mai bine. Va fi ultima mare competiție a carierei și sper să nu dezamăgesc”.
Lia Manoliu a deschis drumul discobolelor tricolore: Argentina Menis, Florența Crăciunescu, Daniela Costian și Nicoleta Grasu
Sunt mândru pentru că a reușit atât în viața sportivă cât și în viața profesională
Dan Serafim, antrenor federal aruncări
Proba de disc e atestată din Grecia antică încă din secolul 5 de opera în bronz „Discobolul” a sculptorului grec Myron din Eleutherae
Mulți discoboli poartă un brâu pentru o siguranță mai mare a musculaturii lombare și abdominabile pentru că toată mișcarea se repercutează pe mijlocul corpului
76,80 metri e recordul mondial – Gabrielle Reinch (RDG) -1988
73,84 metri e recordul României – Daniela Costian – 1988
68,80 metri e recordul personal al Nicoletei Grasu – 1999