Prezentarea Grupei B de la CM 2014: Favoritele Spania și Olanda, cu ochii pe Chile. Australia, atentă la golaveraj

ProSport va prezintă echipele din Grupa B a Campionatului Mondial. Spania și Olanda pornesc ca favorite, dar Chile poate produce surpriza. Australia nu este creditată cu prea multe șanse în fața celor trei echipe, dar un turneu final poate veni cu foarte multe rezultate neprevăzute, mai ales că naționala „cangurilor” este la a treia prezență consecutivă la Campionatul Mondial.


SPANIA

Ibericii vin la acest competiție din postura de deținătoari ai titlului mondial, dar și de dubli campioni europeani. Vicente del Bosque a preferat să meargă pe mâna fotbaliștilor care au făcut din Spania un adevărat model, chiar dacă media de vârstă a lotului a crescut cu doi ani față de precedenta ediție a Campionatului Mondial. Pentru echipa de bază, selecționerul încă mizează pe Xavi, Iniesta, Busquets, Pique, Alba și Pedro, în timp ce Fabregas completează grupul fotbaliștilor de la Barcelona. Casillas și Ramos și Xabi Alonso o reprezintă pe Real Madrid, în timp ce campioana Spaniei îi are în lot pe Diego Costa, Koke și Juanfran. 

Pe lângă jucătorii de la cele mai importante echipe din Spania, Del Bosque a chemat șapte fotbaliști care evoluează în Premier League: De Gea (Man. Utd), Reina (Liverpool), Azpilicueta (Chelsea), Cazorla (Arsenal), Silva (Man. City), Torres (Chelsea), Mata (Man. Utd).

Ca sistem de joc, jurnaliștii spanioli cred că Del Bosque va miza în continuare pe celebrul 4-3-3, cu linia de mijloc formată exclusiv din fotbaliști de la Barcelona. Modulul de rezervă poate fi 4-2-3-1, cu un vârf împins. 


OLANDA

Campionatul Mondial este ultima șansă a lui Van Gaal de a avea o performanță notabilă la cârma naționalei Olandei. Selecționerul a semnat deja un contract cu Manchester United valabil din sezonul viitor. 

La precedentul turneul final mondial, Olanda a ajuns în finala competiției, pentru a treia oară în istorie, după ce a pierdut trofeul în 1974, contra Germaniei, și în 1978, contra Argentinei. Soartă a făcut să fie trasă în aceeași grupă cu echipa împotriva căreia a jucat ultimul act în urmă cu patru ani, Spania, cele două jucând meciul direct vineri, 13 iunie, de la ora 22:00.

La prima vedere, antrenorul olandez a mizat pe fotbaliști tineri, media de vârstă a lotului fiind de 26,4 ani. De aici vine și pericolul pentru batavi, tinerețea fiind de multe ori sinonimă cu lipsa de experiență în marile meciuri. Totuși, nu au fost uitați în afara echipei fotbaliști precum Sneijder, Van Persie, Robben sau Kuyt, care au trecut prin mai multe jocuri importante. 


CHILE

Mircea Lucescu este de părere că naționala statului Chile va fi surpriza Mondialului. Cel mai important avantaj al echipei este faptul că turneul final are loc în Brazilia, o țără cu care chilienii sunt obișnuiți. În plus, prezențele unor fotbaliști precum Arturo Vidal (Juventus) sau Alexis Sanchez (Barcelona) în lot dau echipei un plus de încredere.

Totuși, pentru a merge mai departe, chilienii au nevoie să producă cel puțin o surpriză, având în vedere că sunt în aceeași grupă cu ultimele finaliste ale Mondialului, Spania și Olanda. Totuși, victoria cu 2-0 împotriva Angliei dintr-un meci amical, disputat pe Wembley la sfârșitul anului trecut spune destul de multe despre forța echipei din America de Sud.

Ca sistem de joc, antrenorul Jorge Sampaoli pare dispus să meargă pe un 4-3-3, în care atacantul central va coborî mult către linia de mijloc. 


AUSTRALIA

Prezentă pentru a treia oară consecutiv la Campionatul Mondial, soarta nu a fost blândă cu naționala Australiei. Asta pentru că Spania, Olanda și Chile sunt adversarele directe. La prima vedere, „cangurii” nu au șanse foarte mari, dar simpla lor prezență la turneul final este un succes pentru echipa din Oceania. 

Antrenorul Ange Postecoglou va miza pe experiența veteranilor Tim Cahill și Mark Bresciano, care nu sunt străini de un astfel de turneu. 

Ca sistem de joc, selecționerul Australiei va miza pe un sistem 4-3-3, care se va transforma destul de des în 4-5-1, în funcție de nevoi. 

 

Publicat: 13 06. 2014, 09:18
Actualizat: 13 06. 2014, 10:10