ProSport vă prezintă echipele din Grupa F a Campionatului Mondial. Argentina își propune să câștige la pas o grupă în care Bosnia și Nigeria se vor bate probabil pentru locul al doilea, ce duce în optimi. Naționala iraniană pornește lupta din postura de outsider.
ARGENTINA
Naționala sud-americană este favorita clară a grupei și una dintre candidatele la accederea în finala de pe 13 iulie. Câștigătoare a două titluri mondiale în 1978 și 1986, Argentina este alături de Brazilia și Uruguay una dintre superputerile Americii de Sud. Echipa al cărui punct de referință este Lionel Messi, deținător a patru baloane de aur, își dorește enorm să se impună la acest turneu final chiar în fieful celei mai mari adversare din istorie, Brazilia. La mondialul din 2010, desfășurat în Africa de Sud, echipa antrenată atunci de Diego Armando Maradona a capotat în faza sferturilor de finală, când a fost surclasată de Germania cu scorul de 4-0. După acea dezamăgire, argentinienii au mai făcut un pas greșit în 2011, sub comanda lui Sergio Batista la Copa America, fiind eliminați în sferturile de finală, după executarea loviturilor de departajare, de Uruguay. După acel nou insucces, federația l-a numit selecționer pe Alejandro Sabella. Prima decizie importantă a acestuia a fost numirea lui Lionel Messi în postura de căpitan al naționalei.
Calificarea la Campionatul Mondial a fost o formalitate pentru argentinieni, care au terminat pe primul loc în preliminarii cu doar două înfrângeri în 16 partide. Messi a fost golgheterul etapei de calificare. Starul Barcelonei a reușit 10 din totalul de 35 de reușite ale Argentinei. Atacul este punctul forte al sud-americanilor în condițiile în care Sabella va utiliza un trident format din Messi, Higuain și Aguero.
BOSNIA
Reprezentanta Europei în această grupă este o debutantă la Campionatul Mondial. După două turnee finale ( CM 2010 și CE 2012) ratate în baraj în fața Portugaliei, naționala antrenată de Safet Susic a câștigat Grupa G a preliminariilor după o bătălie aprigă cu Grecia. Cele două echipe au adunat 25 de puncte, dar bosniacii au avut un golaveraj mai bun. Tandemul din atac format din Ibisevic (20 de goluri în 55 de meciuri) și Dzeko (35 de goluri în 62 de meciuri) reprezintă punctul de atracție al reprezentativei ex-iugoslave. Cei doi sunt alimentați de Miralem Pjanic, mijlocașul lui AS Roma. Jucătorul cotat la 20 de miloane de euro este conducătorul de joc al echipei bosniace.
IRAN
Naționala asiatică este prezentă pentru a patra oară la un turneu final de campionat mondial după edițiile din 1978, 1998 și 2006. Cel mai important rezultat pentru iranieni este victoria de la Campionatul Mondial din 1998, desfășurat în Franța. Atunci echipa pregătită de Jalal Talebi a învins reprezentativa Statelor Unite ale Americii. Chiar dacă dacă naționala lor nu a trecut de faza grupelor, fiind învinsă de Germania și Iugoslavia, succesul contra americanilor a reprezentat un motiv de bucurie pentru poporul iranian.
Echipa este pregătită de Carlos Queiroz, tehnician care a ocupat postul de asistent al lui Alex Ferguson la Manchester și care se poate lăuda că are în CV postul de selecționer al Portugaliei. În sezonul 2003-2004, antrenorul de 61 de ani a pregătit-o pe Real Madrid. 14 jucători din lotul Iranului evoluează în campionatul intern. Vedeta echipei poate fi considerată Ashkan Dejagah, mijlocașul lui Fulham, restul stranierilor evoluând pentru echipe modeste gen Las Palmas, Vancouver Whitecaps sau Nec Nijmegen.
NIGERIA
Chiar dacă nu mai are jucători cu strălucirea lui Jay-Jay Okocha sau Nwankwo Kanu, Nigeria vine la campionatul mondial din postura de campioană a Africii, titlu obținut în 2013. Echipa antrenată de Stephen Keshi s-a calificat fără probleme pentru a cincea oară la un campionat mondial, după ce a învins în baraj cu scorul genral de 4-1 reprezentativa Etiopiei.
Țara cu cel mai mare număr de locuitori de pe continentul african, aproximativ 174 milioane de locuitori visează la o performanță notabilă la acest campionat mondial. Exceptând marea favorită Argentina, celelalte adversare din grupă sunt echipe pe care John Obi Mikel, Victor Moses sau Emmanuel Emenike, ajutați de restul colegilor le pot depăși. Optimile de finală sunt punctul maxim atins de africani la campionatele mondiale din 1994 și 1998.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER