Granit Xhaka (26 de ani) și Xherdan Shaqiri (26 de ani) au devenit subiectul unei proceduri disciplinare deschise de FIFA, după gesturile făcute la meciul cu Serbia (2-1). Cei doi elvețieni cu origini kosovare riscă, dacă forul mondial îl va găsi vinovați, o suspendare de două meciuri, dar și o amendă de minimum 5.000 de franci elvețieni.
Scandalul provovat de Granit Xhaka și Xherdan Shaqiri în victoria dramatică a Elveției, 2-1 cu Serbia, are ecouri din ce în ce mai importante pe plan internațional. Născuți fie în Elveția (Xhaka), fie în Kosovo (Shaqiri), ambii din părinți kosovari, Granit și Xherdan au celebrat golurile în poarta lui Stojkovic refăcând vulturul de pe steagul Albaniei, iar situația a escaladat rapid.
Aliat al Serbiei, Vladimir Putin e deranjat de gesturile celor doi, iar asta nu e ultima problemă a lui Xhaka și Shaqiri. După ce Jovan Surbatovic, secretarul general al Federației de Fotbal din Serbia, a sesizat FIFA pentru ambele gesturi și faptul că Shaqiri a purtat ghete inscripționate cu steagul regiunii Kosovo, forul mondial a luat primele măsuri. Duminică, FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva celor doi kosovari. Conform articolului 54 din regulamentul FIFA „oricine provoacă publicul în timpul meciului va fi suspendat pentru două partide și amendat cu minimum 5,000 de franci elvețieni”. Acum, forul condus de italianul Infantino va apela la specialiști pentru a afla dacă gesturile celor doi pot fi interpretate drept provocări.
Explicația vine de la cotidianul german Blic: „Ei au celebrat succesul cu semnul vulturului negru făcut de cei care cred în pretinsa idee a unei Mari Albanii”, scriu nemții. Și, cum Marea Albanie e o docrină naționalistă sub care s-au „refugiat” cei care doresc regruparea tuturor albanezilor din Balcani sub același steag, FIFA a fost nevoită să intervină. În plus, regulile forului mondial sunt cât se poate de clare: manifestările și mesajele politice sunt interzise la competițiile de fotbal.
Pe plan internațional, gesturile lui Xhaka și Shaqiri au fost văzute din poziții diferite. Lui Vladimir Putin nu i-au picat bine, presa din Elveția le-a condamnat, cea din Serbia a numit momentul o „provocare rușinoasă”, în timp ce în Kosovo au produs o emulație puternică. În regiunea care și-a proclamat independența în 2008 și pe care Sebia nu o recunoatșe oficial, gesturile sunt văzute drept prestații extraordinare, iar președintele statului Kosovo, Hasim Thaci, nu s-a ascuns: „Victoria e meritată. Sunt mândru de voi, Kosovo vă iubește”, a fost mesajul trimis de oficialul de la Pristina.
Chestionat imediat după meci pe seama gestului controversat, Shaqiri a admis că l-a făcut într-un moment, prelungirile partidei, în care se afla sub spectrul emoțiilor aduse de marcarea unui gol decisiv pentru țara sa la Cupa Mondială: „În fotbal sunt mereu emoții, iar ceea ce am făcut a fost doar emoție. Eram doar foarte bucuros că am înscris acel gol. Nu a fost nimic mai mult”, a spus mijlocașul ofensiv al lui Stoke, ai cărui părinți, la fel ca cei ai lui Xhaka, au fost nevoiți să se refugieze în Elveția în anii 1990, odată cu izbucnirea războiului din fosta Iugoslavie.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER