IOR, „Alexandru Ioan Cuza”, „parcul celor două ochiuri”, spațiul verde în formă de clepsidră sau „parcul insulelor”, datorită celor cinci zone de uscat de pe mijlocul lacului (patru sunt accesibile publicului, fiind legate prin poduri de mal), este amplasat de-a lungul lacurilor Titan 1 și 2 și despicat în două de bulevardul Liviu Rebreanu
Al doilea parc ca dimensiune din București, cu o suprafață de 85 hectare, potrivit datelor furnizate de alpa.ro (site-ul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement) a suferit multe transformări de-a lungul anilor, după cum povestesc „localnicii”.
CLICK PENTRU A VEDEA HARTA MĂ‚RITĂ‚
Intrarea dinspre stația de metrou Titan este înșelătoare – este „partea retrocedată de Videanu”, zona cu cărări de pământ în loc de asfalt sau dale, mai apropiată de ceea ce s-ar numi „maidan” și nu parc într-o capitală europeană, dar totuși accesibilă publicului. Terasele cu tradiție au fost dărâmate, precum „celebrul bar din vagonul de tramvai”, și înlocuite cu unele noi, pe același loc, dar cu alt proprietar și aspect.
CLICK PE IMAGINE PENTRU O GALERIE FOTO DIN PARCUL IOR
IOR oferă un traseu spectaculos pentru alergători și bicicliștii care răsuflă ușurați după ce legislația s-a relaxat și paznicii nu mai alungă din parc orice are roți, de la biciclete în afara pistei până la role, la capătul unei campanii de presă vehemente. Aleile sunt netede, există multe trepte care fac legătura între cele două nivele ale parcului (ca și în parcul Tineretului, cu diferența că în IOR, treptele sunt mai sigure, cu balustrade de ambele părți și bretea specială de asfalt pentru biciclete, role și persoane cu dizabilități locomotorii – zone ideale și pentru unele trick-uri în afara skatepark-ului oficial). Legenda urbană dăinuie, pentru că încă se spune că „noaptea este mai sigur să nu vii în parc, pentru că mai sunt niște găști”, chiar dacă aceleași voci ale celor din parc îți spun că s-a rezolvat problema iluminatului pe mal.
Pentru Petre Condrat, kaiacist din lotul național al României, IOR este cel mai frumos din București. Este parcul care din 2008, de când s-a mutat în cartier, este la o aruncătură de băț de casă, parcul în care și-a regăsit pofta pentru a reveni în kaiac, în timpul ieșirilor cu prietenii, după mai bine de opt ani de pauză și luciul pe care vine singur, fără antrenor, pentru o sesiune de antrenament aproape lejeră înainte de a intra în anevoiosul și parcă nesfârșitul cantonament de la Snagov, în care „ajungi să știi exact câte frunze are fiecare copac de pe lac”. Iese spectacol atunci când un kaiac colorat se oprește la o palmă de podul care leagă Insula Mare de mal și se întoarce aproape pe loc.
Cu acea excepție dinspre zona bulevardului Nicolae Grigorescu, IOR este un parc cu o repartiție armonioasă a terenurilor de făcut sport, a aparatelor de fitness și a meselor de șah și cu alt tip de atracții față de alte parcuri – fără mese de tenis sau locuri de închiriat biciclete, dar cu tiroliene și multe saltele elastice pentru copii, mereu folosite, fără a fi coadă sau super-aglomerație.
Voturi pozitive, comentarii negative
În primele două episoade ale campaniei Pro Parcking, ProSport a prezentat parcurile Herăstrău și Tineretului. Sondajul de săptămâna trecută arată din nou că bucureștenii sunt mai degrabă mulțumiți de modul în care arată parcurile lor favorite.
În ciuda voturilor majoritar pozitive acordate parcului Tineretului, Dan Vlădescu a scris pe adresa [email protected]: „Ca unul care merg foarte des prin acest parc trebuie să vă spun că amenajările efectuate în ultimii 25 de ani sunt minore față de potențialul acestui parc de peste 80 ha, aici incluzând în primul rând minorele spații pentru practicarea sportului sau pentru joacă.Ar mai fi de adaugat aici îngrijirea sporadică a spațiilor verzi,lipsa de bănci și coșuri de gunoi în special pe zonele aferente celei centrale (veți găsi bănci și coșuri de gunoi fără fund, de pe vremea răposatului),curățarea sporadică a lacului de vegetația submersă și multe altele”.
Campania ProParcking continuă astăzi cu Parcul IOR. În așteptarea feedbackului din partea stăpânilor adevărați ai acestui parc, miile de bucureșteni care-l străbat zilnic, un prieten al campaniei a postat un mesaj pe pagina ProParcking de pe rețeaua de socializare Facebook: „Există la Belgrad așa numita Ada Ciganlja, o zonă asemănătoare oarecum Herăstrăului, unde găsești tot ce îți poți dori în materie de infrastructură sportivă. Terenuri de fotbal, rugby, handbal, volei (normal și pe nisip), baschet, golf, pistă dedicată de biciclete, de alergare, de roller skating, ring de box în aer liber, perete de escaladă, Aventura park, bazin de scufundări pentru inițiere, etc etc. Vin acolo oameni de absolut toate vârstele, de la copiii pâna la septuagenari”.
Actualizarea zonelor de sport din marile parcuri ale României va fi gratuită. Regii adevărați ai parcurilor sunt mărinimoși.
To parcking înseamnă să alergi, să joci tenis, să faci fitness, dar și să contribui la desenarea parcurilor .Pe scurt să fii regele parcului tău favorit
Intră în campania ProParcking și modelează-ți parcul favorit. Ai vrea locurile noi pentru a face sport? Este nemulțumit de cele actuale sau de starea lor? Scrie-ne pe adresa de email [email protected] iar sesizările voastre vor fi depuse pe masa autorităților de reporterii ProSport. Împreună putem schimba viitorul imediat și pe cel al copiilor noștri.
ALĂ‚TURĂ‚-TE ȘI TU CAMPANIEI PRO PARCKING
Campania Pro Parcking își propune să pună stăpânire pe zonele în care românii fac sport în marile parcuri din București, Cluj, Timișoara, Iași și alte orașe mari. „To parcking” sau a face parcking înseamnă să alergi, să joci tenis, să faci fitness în parc, dar și să-i ajuți pe alții să participe la acțiune
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER