REPORTAJ ÎN AEROPORT| Armele permise. Armele campionilor. Demonstrație de scrimă în terminalul plecărilor către medalii
12 scrimeri în costumele albe, cu mănuși, măști și multe fire, au luat cu asalt Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. Cei ajunși la a doua intrare a Terminalului Plecări au găsit o pistă de tragere care și-a găsit locul între o terasă și două chioșcuri, la „Parada campionilor în aeroport”, parte a programului cu profil cultural-educațional „CNAB promovează valoarea!”. ProSport a fost prezent la inedita demonstrație din mediul neconvențional.
Pentru Mihai Covaliu, campionul olimpic la sabie pentru România și președinte al Federației Române de Scrimă, a fost un vis devenit realitate. „Zburăm foarte des, pornim din acest aeroport și de foarte multă vreme mi-am dorit să avem o prezentare aici, să arătăm oamenilor că noi, cei de la scrimă, putem face o demonstrație chiar și într-un astfel de loc„.
„Visez că plec la concursuri” în sportul care cere viteză și precizie ca un aeroport
Aeroporturile și hotelurile sunt o realitate a vieții de sportiv de top, care străbat pe repede-înainte lumea, de la un concurs la altul, fără să aibă răgazul să își permită să spună că într-adevăr au vizitat-o.
Karina, Cătălina, Filip sunt copii care de doi-trei ani intră zilnic cu regularitete în sala de scrimă pentru a se antrena. Ei au descoperit într-un mod inedit aeroportul de pe care deja visează deja să decoleze către Campionate Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice, pentru Romnânia. „DA! visez să plec spre concursuri, îmi doresc să fiu cât de bună pot, să lupt corect când trag și să ajung cât mai departe” răspunde răspicat Karina, cea care iubește mini-ședința foto din aeroport care pare că o are în prim-plan. Vrea medalii, să ajungă și numărul unu, ca Ana-Maria Brânză. „Îmi doresc mult de tot„, spune Karina Vasile, floretista de zece ani care are trei ani pe planșă în spate. Povestea ei a început când „mama mi-a spus că a găsit un club de scrimă. Și am zis să încerc„. A ajuns la antrenamente zilnice, de luni până vineri, după școală, iar uneori mai ajunge în sală și sâmbăta. Radiază în costumul de scrimă, înainte de intrarea pe planșă, după salut, în perioadele pauză în care vorbește cu colaga și prietena ei, Cătălina Apostol și împrăștie în jur energie și voie bună. Devine serioasă când vorbește despre scrimă. „Este un sport de minte… Îți trebui minte, altfel nu poți să faci, trebuie să asculți la antrenamente, trebuie să fii serios și uneori scrima este și amuzantă, la antrenamente„, spune Karina. Filip Cernescu îl care ca model pe Mihai Covaliu și, la șapte ani, spune „vreau să îl depășesc„.
Scrima a fost numită șahul în mișcare. Pentru cei care cunosc aeroportul de acasă la fel de bine ca pista de tragere, scrima seamănă și cu un aeroport. „Tot ceea ce ține de Compania Națională Aeroporturi București înseamnă valoare, exactitate, un lucru care este făcut la secundă. Și noi în scrimă facem același lucru, respectăm adversarul și valoarea, suntem punctuali și atunci cele două domenii – scrima și Aeroportul Internațional Otopeni au multe lucruri în comun„, explică Mihai Covaliu.
Presărată cu multe explicații tehnice, aduse de Constantin Sandu, un fost sabrer devenit antrenor, organizator și manager, despre cele două arme convenționale – sabie și floretă, și arma cu mult mai multe libertăți care nu oferă prioritate atacului, spada, demonstrația din aeroport a fost o lecție deschisă. Cu detalii de istorie, palmares și cu schimburi între cele trei arme, asigurate de Ioana Dumitru, Greta Vereș, Iasmina Davari, Mirela Ifrim (lotul național de spadă), Karina Vasile, Cătălina Apostol, Vlad Roșu, Petru Surcel (ACS Balestra – floretă), Filip Cernescu, Bogdan Pricop, Peter Nyiri și Teodor Chiriac (CS Riposta – sabie).