Reprezentativa turcilor, croaților și a albanezilor. Cum a ajuns Elveția să fie un „Turn Babel” al CM 2014

  • Naționala Elveției este un veritabil Turn Babel de culturi. Numai opt jucători din lotul de Mondiale al lui Hitzfeld au origini 100% elvețiene, iar șapte titulari din primul unsprezece provin din valul imigraționist.  
  • Elveția joacă miercuri seara, de la ora 23:00, împotriva Hondurasului, în Grupa E. Meciul de la Manaus îi poate califica pe europeni în optimile de finală ale Campionatului Mondial

În septembrie 2012, Elveția și Albania se întâlneau într-un joc ce conta pentru campania de calificare la Campionatul Mondial din Brazilia. Partida a fost câștigată de către elevii lui Ottmar Hitzfeld cu 2-0, dar minutul 84 al meciului a consemnat un moment mai puțin obișnuit. Mijlocașul Granit Xhaka a rămas singur cu portarul în mijlocul careului de 16 metri fără să fie marcat de vreun fundaș albanez. În loc să finalizeze o ocazie rarisimă, acesta a trimis direct în brațele portarului albanez.

Poate că până acum nimic nu pare ieșit din comun. Dar Sascha Ruefer, comentatorul elvețian, a considerat că Xhaka a ratat intenționat. La baza afirmației sale stă faptul că mijlocașul este de origine albaneză și că ratarea ar fi putut fi voluntară, având în vedere adversarul întâlnit.

Legislația țării nu este favorabilă multiculturalismului

Elveția nu este membră a Uniunii Europene, dar la nivelul continentului s-a dezvoltat sentimentul euroscepticismului și al anti-imigraționismului. În 2009, legislația națională a interzis minaretele, construcții care se aflau în vecinătatea moscheelor, în timp ce în 2013 purtarea vălului nu a mai fost permisă de către lege. Mișcarea anti-imigraționistă a culminat cu adoptarea referendumului din februarie 2014. La acel moment a fost votată impunerea unei limite de imigranți la nivelul statului. Această măsură a fost acceptată în pofida faptului că 22,3% din cetățenii elvețieni au origini imigrante.

2 jucători au părinți cu origini bosniace. Este vorba de Seferovic și Gavranovic

Posibilitatea unei reprezentative kosovare

Cinci componenți ai lotului elvețian de la Mondialul brazilian au origini albaneze și kosovare. Aceștia sunt Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Blerim Dzemaili, Valon Behrami și Admir Mehmedi. Cazul lui Shakiri (22 de ani) este unul aparte deoarece acesta este născut în Kosovo și poartă pe ghetele de joc cele trei steaguri ale regiunilor de care este legat: Elveția, Albania și Kosovo. Aceasta din urmă încearcă să obțină recunoașterea din partea FIFA pentru a putea deține o reprezentativă de fotbal. Un răspuns pozitiv ar putea declanșa un veritabil flux de jucători către naționala kosovară, Shakiri fiind unul dintre fotbaliștii care susține cauza asociației de fotbal din această provincie.

Publicațiile elvețiene prevăd un dezastru în ceea ce privește prima reprezentativă, întrucât ar exista posibilitatea ca toți acești cinci fotbaliști să opteze pentru o nou înființată națională a regiunii Kosovo. Granit Xhaka (21 de ani) a declarat recent că plănuiește să joace pentru Țara Cantoanelor „pentru moment”, lăsând astfel loc de speculații. Elveția este formația europeană care aliniază cel mai diversificat prim „11” din punct de vedere al multiculturalismului.

Șapte titulari din valul imigraționist

Elveția (4-2-3-1): Benaglio (bunici italieni) – Lichsteiner, Schar, Von Bergen, Rodriguez (părinți chilieni)- Inler (origini turce), Behrami (origini albanezo- kosovare) – Shakiri (origini albanezo-kosovare),  Xhaka (origini albanezo-kosovare), Stocker – Drmic (origini croate)

Șapte din titularii de drept au descedenți cu ramificați în afara granițelor țării. Însă nici banca de rezerve nu duce lipsă de o multitudine de culturi. Philippe Senderos, fostul fundaș de la Arsenal, are părinți de origine sârbă și spaniolă, în timp ce Johan Djorou a fost născut în Coasta de Fildeș. Mijlocașul defensiv Gelson Fernandes este născut în Insulele Capului Verde.

8 fotbaliști au origini 100% elvețiene din lotul de 23 convocat de Ottmar Hitzfeld pentru Mondialul din Brazilia. Aceștia sunt Burki, Sommer, Lang, Schar, Lichtsteiner, von Bergen, Ziegler și Stocker 

*sursă: swissinfo.ch
Publicat: 25 06. 2014, 16:00
Actualizat: 25 06. 2014, 16:24