România a revenit pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la spadă feminin, o probă pe care a dominat-o în perioada 2006-2011, cu patru titluri câștigate în șase ediții de Campionat European. Ana Maria Brânză și Simona Gherman au decis în ultimele două schimburi soarta finalei, adjudecându-și 17 asalturi, față de 11 ale rusoaicelor. A doua spadasină a lumii, Brânză a egalat scorul la capătul primelor opt runde, transformând partida pentru aur într-un asalt de doar trei minute condus de Simona Gherman.
Rusia – șefă la început. România echilibrează și își adjudecă finișul
Cu amenințarea de noncombativitate plutind în aer, Shutova a reușit prima tușă a finalei, în fața Anei Maria Brânză, care a pornit din nou mai greu, ca și în semifinala împotriva Italiei. La 0-2, a doua spadasină a lumii a echilibrat, reușind să evite o nouă deschidere fără punct și reducând handicapul la o singură tușă. Simona Gherman și-a pierdut și ea schimbul, dar la două tușe, în fața Violettei Kolobova. Semnalul revenirii pentru tricolore a venit de la Simona Pop, cea mai „prolifică” spadasină în confruntarea de deschidere, împotriva Ucrainei. Pop a adus României primul schimb în fața Rusiei, după ce s-a distanțat la două lungimi 3-1 în fața Gudkovei cu o finalizare spectaculoasă, din poziție joasă, urmată de patru atacuri concomitente, soldate cu tușă pentru ambele sportive. Întrată în schimbul patru cu un deficit de o singură lungime, Ana Maria Brânză a stabilit prima egalitate a întâlnirii, la 13-13, încheind înaintea celor trei minute duelul cu rusoaica Kolobova.
Simona Gherman a recuperat la începutul schimbului șase deficitul de trei tușe cedat de tiza sa, aducând România, prin al patrulea punct consecutiv, pentru prima dată la conducere. Echilibrul finalei a continuat, Rusia adjudecându-și al șaptelea schimb, iar România pe al optulea. La ultima sa vizită pe planșă, Ana Maria Brânză a apăsat pedala de accelerație, ritmul atacurilor a crescut și, după asalturi împărțite, românca a găsit breșa în defensiva rusoaicei, egalând la 26, înainte de a părăsi centrul, pentru duelul decisiv.
Simona Gherman, 51 de secunde pentru prima tușă. Apoi, s-a dezlănțuit, pentru al 13-lea titlu al scrimei românești
Gherman și Shutova au început cu o lungă tatonare repriza decisivă. Simona, păstrând aceeași tactică prin intermediul căreia a obținut și bronzul individual la Strasbourg, a găsit un spațiu pentru a-și plasa atacul dincolo de garda adversarei, preluând conducerea pentru România, 1-0 în decisivul pentru aur. După încă un minut, România avea trei tușe în fața Rusiei și apoi patru, un avantaj pe care nu l-a mai cedat până la final.
„Pentru Ioana Teodora și pentru Dragoș”
„A fost o zi superbă. Mă încearcă un sentiment de fericire. Sunt mult mai bucuroasă decât am fost după bronzul de la individual. Dacă luam aurul la individual nu eram așa de fericită cum sunt acum! Am spus de la bun început că am dorit să revin ca să pun umărul la noi performanțe ale echipei României. Să nu uităm că m-am întors după o pauză de doi ani și vreau să spun că mă simt excelent. Toate medaliile pe care le voi cuceri de acum înainte, începând cu cea de azi, le voi dedica fiicei mele, Ioana Teodora, și soțului meu, Dragoș. Pot să spun că am un soț minunat, care mă susține extraordinar de mult și nu pot decât să-i mulțumesc foarte mult”, a spus Simona, care a precizat că vrea să iasă în oraș cu fetele și să sărbătorească această victorie: „Nu știu acum cum vom petrece, dar vreau să ieșim în oraș toate fetele. Trebuie să sărbătorim acest succes”, a mai declarat spadasina pentru frscrima.ro.
Rusia este lidera la zi a Cupei Mondiale la spadă feminin, proba pe echipe, având două sportive între cele mai bune 15 spadasine ale lumii: Yana Zvereva (locul 10 în Cupa Mondială), doar rezervă însă în concursul echipelor și Violetta Kolobova (locul 11 în Cupa Mondială).
Pentru Simona Pop (25 ani) și Maria Udrea (23 de ani) este a doua medalie europeană din carieră, după argintul obținut la Zagreb, în 2013, tot în proba pe echipe.
13 medalii de aur, 14 de argint și 21 de bronz a adunat România de-a lungul celor 27 de ediții ale Campionatului European de scrimă
Parcursul echipei României antrenate de Octavian Zidaru spre titlul european:
Optimi de finală: tur liber
Sferturi de finală: România – Ucraina 45-31
Semifinale: România – Italia 29-24
Finală: România – Rusia 38-34
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER