Vineri am aflat ultimele echipe calificate, cu Japonia și Columbia obținând dramatic biletele, dar și soarta Grupei G, câștigată de Belgia, după 1-0 cu Anglia. Acum, tabloul optimilor de finală e complet, iar startul va fi dat de Franța și Argentina, pe 30 iunie de la ora 17:00, la Kazan.
Tabloul complet al optimilor de finală de la Campionatul Mondial din Rusia:
*** Brazilia, Columbia, Uruguay, Franța, Mexic, Argentina, Elveția și Belgia sunt echipele calificate în optimi care au ajuns în această fază și la ediția din 2014
Cu câștigătoarele Grupelor A, C, E și H trimise pe partea superioară a tabloului, prima jumătate de concurs pare mult, mult mai echilibrată decât a doua, unde au aterizat echipele care au triumfat în Grupele B, D, F și G. Astfel, prima finalistă se va alege dintre Uruguay, Portugalia, Franța, Argentina, Brazilia, Mexic, Belgia și Japonia, iar un verdict e foarte greu de dat în această fază. Primele două optimi sunt adevărate derby-uri (Uruguay vs. Portugalia și Franța vs. Argentina), în timp ce Brazilia și Belgia pornesc ca mari favorite cu Mexic, respectiv Japonia și, cel mai probabil, vor sta față în față în faza sferturilor de finală. Apoi, câștigătoarea se va împerechea cu echipa care va ieși învingătoare din primul sfert de finală (Uruguay/Portugalia vs. Franța/Argentina).
Spania favorită pe partea inferioară a tabloului?
Dacă Germania ar fi mers mai departe, lucrurile ar fi stat cu totul și cu totul altfel în a doua jumătate a tabloului de concurs, dar eliminarea campioanei mondiale en-titre a deschis ușa Spaniei spre finală, câștigătoarea din 2010 devenind, pentru mulți, favorită la accederea în ultimul act. Calificată de pe primul loc al Grupei B, Furia Roja va da peste Rusia în optimi, la șapte luni după ce a remizat cu ex-sovieticii (3-3 într-un meci amical), dar misiunea din sferturi nu se anunță deloc ușoară. Croația, una dintre cele trei echipe care au ieșit din grupe cu nouă puncte (alături de Uruguay și Belgia) se anunță o nucă tare, iar ex-iugoslavii au avantajul de a-și fi odihinit titularii în meciul cu Islanda (2-1), iar în fața lor va ieși Danemarca, fosta adversară a României în preliminarii. Pe hârtie, Spania și Croația sunt mari favorite să joace sfertul care, oricum, va însemna o înfruntare 100% europeană.
Ultimul sfert al tabloului e populat de trei echipe europene și una din America de Sud, Columbia, și o are drept favorită pe Anglia. Britanicii au pierdut cu 1-0 cu Belgia și, conform specialiștilor, au plecat mai departe pe un culoar mai ușor. Dacă trece de Columbia, în fața Albionului va sta fie Elveția, fie Suedia, ambele fiind considerate adversare sub valoarea trupei lui Gareth Southgate. În sfârșit, câștigătoarea sfertului pe care se află Spania, Rusia, Croația și Danemarca se va bate pentru un loc în finală cu Elveția, Suedia, Anglia sau Columbia. Matematic, Europa va trimite o echipă în finală în proporție 87,5%!
Programul optimilor de finală:
Europa și America de Sud, la putere
În ciuda eforturilor FIFA de a dezvolta și ajuta fotbalul din afara Europei, Cupa Mondială din e dovada vie că tot „bătrânul continent” face legea pe marea scenă a fotbalului mondial. După faza grupelor, zece dintre cele 14 echipe europene care au luat startul în competiție își continuă aventura rusească, în timp ce celelalte confederații, în afara celei din America de Sud, au rămas datoare.
Dacă Europa le-a pierdut doar pe Islanda (locul trei în Grupa B), Serbia (locul trei în Grupa E), Germania (ultima în Grupa F) și Polonia (ultima în Grupa H) și CONMEBOL a rămas doar fără Peru, Confederația Africană de Fotbal a rămas fără „gloanțe”. CAF a trimis la Mondial un număr de cinci echipe, toate eliminate. În grupa A, Egiptul a terminat pe ultimul loc, cu niciun punct și doar două goluri, ambele marcate de vedeta Mohamed Salah. În grupa B, Marocul a fost „prea mic” ca să facă față coloșilor europeni Spania și Portugalia, dar și Iranului, care i-a bătut în meciul direct. În grupa D, Nigeria a izbutit doar o victorie, contra Islandei, și a încheiat pe trei. Senegal a terminat pe trei grupa H, la egalitate perfectă cu Japonia, dar a pierdut calificarea pe criteriul disciplinar. După o egalitate perfectă, s-a recurs la cartonașele galebene pentru departajarea celor două echipe. Japonia, cu doar patru „galbene”, a întrecut în clasament Senegalul, care a primit șase cartonașe. Tunisia a fost și ea eliminată, într-o grupă unde nu a produs nicio surpiză.
Rusia, Spania, Portugalia, Franța, Danemarca, Croația, Elveția, Suedia, Anglia și Belgia sunt cele zece echipe europene calificate în optimile de finală, unde America de Sud va fi reprezentată de Uruguay, Brazilia, Argentina și Columbia.
Dintre toate echipele care au zburat spre Rusia, AFC a rămas doar cu Japonia, care s-a calificat la limită, pe criteriul disciplinar, în defavoarea Senegalului. În grupa A, Arabia Saudită a terminat pe trei, după ce a bătut doar Egiptul. Iranul a terminat tot pe aceeași poziție în grupa B, grupă în care a reușit singura victorie contra unei echipe africane (1-0 cu Maroc). În grupa C, Australia i-a dat puține emoții Danemarcei pentru calificare, dar a terminat pe ultimul loc, cu un singur punct. Coreea de Sud a produs marea surpiză de la Mondial, după ce a bătut Germania cu 2-0, dar nu a fost suficient și a terminat pe trei, la egalitate de puncte cu nemții, care ocupă locul patru. CONCACAF, organismul inernațional de fotbal din America de Nord și Centrală, a trimis în Rusia trei echipe: Mexic, Costa Rica și Panama, dintre care merge mai departe doar cu mexicanii. Costa Rica a termniat pe ultimul loc în grupa E, după egalul 2-2 cu Elveția. Panama, echipa dinamovistului Jaime Penedo, nu a avut nicio șansă contra Belgiei sau Angliei, și a fost și ea eliminată.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER