Sindicatul Fotbaliștilor din Brazilia intenționează să dea în judecată FIFA din cauza faptului că forul mondial a programat meciuri de la Cupa Mondială la ora 13:00, ora Braziliei. Potrivit Sindicatului, orele de disputare ale partidelor vor cauza probleme fizice jucătorilor.
Decizia FIFA de a acorda Qatarului dreptul de organizare al Mondialului din 2022 a stârnit numeroase controverse. Șefii celor mai puternice cinci campionate europene au criticat dur decizia forului prezidat de Sepp Blatter, motivând căldura incredibilă care se înregistrează vara în statul asiatic – temperaturile ajungând chiar și până la 50 de grade pe timpul zilei. Până în 2022 mai sunt, însă, opt ani, adică timp suficient pentru ca toate lucrurile să fie puse la punct. Însă până la turneul final din Brazilia mai sunt doar 20 de zile, iar problema temperaturilor ridicate a fost deja ridicată de Sindicatul Fotbaliștilor din Brazilia, care a anunțat că va acționa în judecată forul mondial. Motivul? Orele de disputare ale partidelor care vor avea loc apropierea Emisferei de Nord, aflată în plină vară, când temperaturile la Natal, Fortaleza, Manaus și Cuiaba depășesc zilnic 35 de grade. Iar unele meciuri vor avea loc chiar la ora 13:00, ora locală, exact când temperaturile sunt cele mai ridicate.
După problemele cu infrastructura și protestele brazilienilor nemulțumiți că Guvernul organizează Mondialul în Țara Cafelei, turneul final care începe pe 12 iunie are și problema căldurii
Ar putea exista pauze de hidratare
Astfel, în timp ce Brazilia va evolua în capitala Brasilia, unde vor fi temperaturi de 15-18 grade la ora startului Mondialului, sau în Sau Paulo, unde temperaturile nu trec de 20 de grade, alte echipe puternice, cu șanse la trofeul Jules Rimet, își vor cheltui energia la Manaus sau Cuiaba, unde temperaturile vor trece de 30 de grade când sunt programate partidele. Mai mult, pentru ca unele meciuri să poată fi urmărite în Europa la ore decente, organizatorii le-au programat la ora 13:00, ora Braziliei, adică în plin val de căldură. Este cazul Germaniei, care va juca în Salvador la temperaturi de 28-29 de grade, însă având în vedere că umiditatea braziliană este aproape de 100%, temperaturile vor fi resimțite și mai puternic de fotbaliști.
Germania se antrenează în Tirolul de Sud, însă va juca la Fortaleza sau Recife, unele dintre cele mai „fierbinți” gazde din Brazilia
Din acest motiv, Sindicatul Fotbaliștilor din Brazilia a amenințat că va acționa în judecată forul mondial, din cauza faptului că viețile fotbaliștilor sunt puse în pericol, și cere ca meciurile să nu se dispute mai devreme de ora 16:00, ora Braziliei. Ceea ce ar însemna că 18 meciuri ar fi afectate. Însă forul mondial nici nu concepe să schimbe ceva cu doar 20 de zile înainte de startul turneului final din Brazilia. „Calendarul competițional a fost trasat după aproape doi ani de consfătuiri. Staff-ul medical al FIFA monitorizează cu atenție toate locațiile în care se va juca. În cazul în care e nevoie, vor exista pauze de hidratare pentru jucători. Acestea nu vor fi pre-stabilite, ci luate în calcul în funcție de temperatură. Nu vom schimba orele pentru că la Cuiaba, Manaus sau Fortaleza, acolo unde există, istoric, temperaturi mari, niciun meci nu se va juca de la ora 13:00″, au explicat oficialii FIFA. Un răspuns care nu a fost, cu siguranță, pe placul Sindicatului Fotbaliștilor!
100 de bidoane ar putea fi umplute cu transpirația jucătorilor, potrivit producătorului de băuturi energizante „Lucozade”
Cum afectează căldura corpul unui jucător
Înainte de tragerea la sorți pentru Cupa Mondială, Roy Hodgson, selecționerul Angliei, spunea că ar dori să evite să joace la Manaus, o localitate în care temperaturile ating 35 de grade chiar și la amiază. Evident, Anglia n-a avut noroc și joacă împotriva Italiei în Amazon, într-un meci al cărei oră de start a fost mutată de la 21:00 la 19:00, pentru a conveni suporterilor celor două țări. Ce înseamnă acest lucru pentru jucători? Potrivit producătorului de băuturi energizante „Lucozade”, aceștia vor avea de înfruntat un adevărat calvar. Datele furnizate tabloidului „Metro” arată că un jucător va elimina circa 5 litri de transpirație în meciul de la Manaus, față de doar 2,25 litri în mod obișnuit. Și cantitatea de lichide pe care trebuie să le bea pentru a rămâne hidratat crește exponențial, de la 0,75 litri la 3,75 litri. Mai mult, distanța pe care jucătorii o vor acoperi în timpul meciului va scădea de la 12 kilometri la 10, în timp ce numărul de sprinturi va scădea de la 100 la doar 60.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER