Singur pe lume și un vis olimpic! Povestea lui Tiberiu Dolniceanu, medaliatul cu bronz la sabie la CM de scrimă de la Budapesta

Dolniceanu și-a propus să-l întreacă pe Covaliu în performanțe: să facă „dubla” olimpiadă-mondiale

Pentru copiii români, exodul părinților la muncă în străinătate a constituit o adevărată dramă în ultimii ani. Rămași singuri pe lume, mulți au abandonat școala și au devenit, în timp, victime ale unor anturaje dubioase. Tiberiu Dolniceanu, proaspăt medaliat cu bronz în proba de sabie la Mondialele din Ungaria, a trecut la rândul lui printr-un moment delicat, însă cazul lui este unul fericit.

Pe când avea 14 ani, părinții săi au plecat la muncă în Italia. Scrima l-a ajutat însă să treacă peste momentul despărțirii fizice de familie, iar antrenorul său Iulian Bițucă l-a luat sub aripa lui. „Eu l-am adus în sala de scrimă la vârsta de 13 ani, de la școală, după ce am făcut o selecție. Nu pot să spun că am văzut în el un mare campion de la început, dar modul cum s-a pregătit ulterior, ambiția și seriozitatea de care dădea dovadă m-au făcut să sper că va ajunge sus. De altfel, asta mi-a și spus încă de la primele lui medalii pe plan intern. Că visează să devină campion mondial, iar după performanțele lui Covaliu și-a propus să-l depășească, adică să cucerească și titlul olimpic, și titlul mondial”, spune antrenorul emerit Iulian Bițucă, care l-a pregătit pe Tibi până în urmă cu doi ani la CSM Iași, când sportivul a semnat cu Dinamo.

Epuizat fizic în semifinale

Bițucă a trăit cu sufletul la gură fiecare asalt al lui Tiberiu la Mondialele din Budapesta și pune eșecul din semifinale pe fondul epuizării fizice. „Am urmărit fiecare asalt. Eram convins că va lua medalie, dar regret că nu a fost aurul. În semifinale l-am văzut epuizat, nu a mai avut același ritm suținut. Eu am însă încredere că va deveni campion olimpic și mondial la individual”, a declarat antrenorul, care i-a dat și un sfat fostului său elev: „Este un băiat de caracter, iar în sport și în special în scrimă este nevoie de astfel de sportivi. Am văzut asta la el de mulți ani. Am apreciat modul cum se pregătea, era foarte meticulos și la școală, și la sala de antrenament. Sfatul meu este să-și păstreze caracterul uman și sportiv și va realiza ce și-a propus”.

Dolniceanu nu a uitat sala unde a făcut primii pași în scrimă și de fiecare dată când vine acasă, le face o vizită micuților sabreri. „Vine des, iar de fiecare dată trece pe la sală. Le vorbește celor mici și îi încurajează. După Jocurile Olimpice a venit împreună cu Zalomir și le-a adus cadouri copiilor de la sală”, a încheiat mândru Iulian Bițucă.

ALTE ȘTIRI

HANDBAL
Tineretul, în afara medaliilor

Naționala feminină de tineret (U19) a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European din Danemarca, după ce a pierdut mirecuri seara cu 28-24 în fața Rusiei. Tricolorele ar fi avut nevoie de o victorie la cel puțin șase goluri pentru a accede în careul de ași. România continuă parcursul în turneul pentru locurile 5-8, azi, de la ora 11:30, urmând să înfrunte naționala Suediei. Cel douî semifinale sunt: Rusia – Danemarca, Norvegia – Ungaria. (Marius Huțu)

Publicat: 09 08. 2013, 09:03
Actualizat: 09 08. 2013, 09:04