SOCI 2014 | Caz incredibil: Alexandru Teodorescu și Radu Șovăială ratează Jocurile Olimpice pentru că li s-a stricat sania

  • Doi sportivi tineri, cu un potențial imens de creștere, nu vor mai participa la JO de la Soci, pentru că li s-a defectat sania.
  • Teodorescu și Șovăială urmau să se alinieze azi, la ora 16:15 (ora României), în finala de 20 a probei de dublu.
  • Cei doi nu au beneficiat de o sanie de rezervă. Absența din concursul de azi privează România de o prezență în proba de ștafetă
  • Oficialii COSR nu au putut fi contactați
  • Forul român susține pe siteul www.cosr.ro că Șovăială și Teodorescu s-au prezentat cu sania de rezervă, dar „directorul concursului nu a mai permis înscrierea echipajului„.

Conform programului inițial, Alexandru Andrei Teodorescu (21 de ani) și Nicolae Radu Șovăială (21 de ani) urmau să debuteze la complexul Sanki azi, de la ora 16:15, în finala de sanie dublu masculin. Dar, de aseară, pe pagina oficială a siteului competiției, echipajul tricolor nu mai e inclus printre participanții aflați la start! Ca și la skeleton, lupta pentru medalii se dă între 20 de concurenți (sau echipe) dar pe pagina electronică sochi2014.com au rămas, la proba la care se calificaseră românii, doar 19 echipaje. Nu e menționată cauza ciudatei absențe și nici pe profilurile celor doi nu au survenit modificări.

Nu s-au acomodat cu sania de împrumut

ProSport a aflat cauza incredibilă din care olimpicii români și-au văzut visul sfărămat. Pentru că în timpul sesiunii de debut de pregătire sania a fost avariată, celor doi li s-a interzis inițial să mai concureze. Teodorescu și Șovăială nu au beneficiat de un sanie de rezervă, dar organizatorii le-au reaprins rapid speranțele. Rușii din complexul Sanki le-au oferit o sanie pentru a intra până la urmă pe gheață, însă, conform unor apropiați, echipajul nu a reușit să se obișnuiască, până la începerea următoarelor trei sesiuni de antrenament, cu accesoriul surogat. Conform regulamentului, Alexandru și Nicolae nu au mai izbutit să facă saltul spre concursul propriu-zis.

Reacția COSR

Oficialii Comitetului Olimpic și Sportiv Român susțin, potrivit unei știri publicate pe siteul forului de lângă Arcul de Triumf, că românii s-ar fi prezentat cu sania de rezervă, dar directorul competiției nu și-a mai dat avizul. „În ciuda faptului că reprezentanții noștri s-au prezentat cu sania de rezervă, directorul competiței nu a permis înscrierea echipajului în întrecerea olimpică programată a avea loc mâine, 12 februarie (n.r. azi). Oficialii au invocat noile măsuri de siguranța impuse după Jocurile Olimpice de la Vancouver, din 2010, când, de asemenea, înainte de finalul primei curse de acomodare cu pista, georgianul Nodar Kumaritashvili, 21 de ani, a zburat în afara spațiului de competiție, accidentul soldandu-se cu moartea sportivului”, scrie sursa citată. Interesant este faptul că la sporturile de iarnă, dacă un concurent posedă o „rezervă”, echipamentul e identic cu cel pe care se bazează inițial. Deține aceleași caracteristici și, de regulă, trece de ochiul avizat al oficialilor de concurs.

6.000 de euro costă o sanie ultramodernă

Reacția lui Teodorescu

Copilotul Alexandru Teodorescu, unul dintre cei mai buni sportivi români de la sanie, nu și-a putut inițial reprima instinctul de a le împărtăși prietenilor momentul delicat. Pe pagina sa de facebook, olimpicul de 21 de ani a postat un mesaj centrat pe ideea: „Din motive care nu țin de noi, vreau să vă spun că nu vom mai concura în finala de miercuri… Zilele următoare vă voi explica de ce…”. Postarea a fost menținută doar aproximativ 30 de minute pe facebook, iar apoi a fost ștearsă. Alexandru este nepotul realizatorului TV Victor Ciutacu.

1.500 de euro costă o sanie semi-uzată

REGULI ÎNTR-UN CONCURS DE SANIE

  • La start, sportivul stă în poziția așezat și se împinge câțiva metri pentru a obține viteza necesară coborârii cu ajutorul unor mănuși speciale pentru contactul cu gheața. Mânușile sunt accesorizate cu „gheare”, care îl ajută pe sportiv la împingerea în gheață.
  • În timpul cursei, sportivul stă culcat pe spate, cu picioarele înainte.
  • În urma desfășurării a două sau patru manșe, prin cumularea timpilor, se stabilește clasamentul.
  • Sosirea fără mănuși sau fără o altă componentă a echipamentului, în afară de vizor, duce la descalificarea concurentului.
Publicat: 12 02. 2014, 01:28
Actualizat: 12 02. 2014, 14:09