SOCI 2014 Din inimă pentru mama. Sprinteră la 100 m și participantă la JO de iarnă. „Ce e skeletonul? Mă dau pe o săniuță pe burtă și ating și 140 km/h”
- Marinela Mazilu (22 de ani) s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Soci după ce a câștigat o etapă de Cupă a Europei la skeleton (St.Moritz)
- Sportiva din Rm.Vâlcea practică din copilărie atletismul. Vara participă la Naționale, Internaționale și Grand Prixuri în proba de 100 m și în ștafeta de 4×100 m a clubului său
- Pentru skeleton, eleva profesorului Marius Ene se antrenează numai în străinătate
- În 2012 a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de tineret de la Igls (Austria)
- În Soci s-a refăcut tripleta de acasă: Maria, Marinel și Marinela. Sportiva e susținută de mama sa și de fratele său
- Skeletonul a repărut la JO (masculin și feminin) la Salt Lake City în 2002, după ce fusese inclus (doar băieți) în 1928 și 1948 la St. Moritz
- Un skeleton e construit dintr-un mulaj din fier și din patine și nu trebuie să cântărească mai mult de 35 de kg la feminin și 43 de kg la masculin
Foto: Andru NENCIU
Prin performanțele obținute într-un sport dificil și riscant, dar și prin felul său de a fi, Marinela Mazilu (22 de ani) dă greutate lotului României la Jocurile Olimpice de la Soci. Are un zâmbet ce poate lumina o cameră întreagă și degajă un stil retro ce-i conferă o aură specială. Răspunde la întrebări cu o voce melodioasă și e genul de sportivă cu reacție. Acceptă provocările.
Dragostea pentru atletism s-a eternizat, dar Marinela a plonjat, pentru a-și face o carieră, pe pârtia de skeleton. Direct în stânsoarea iernii! Pentru a-și testa limitele, pentru a atinge noi cote în goana după palpitații și pentru a-și face mama fericită. Mama Maria. A parcurs cel mai lung drum lung din viața ei până în Rusia, a slăbit 2 kg pe avion așteptând să-și îmbrățișeze fiica în Rusia, dar simte că Dumnezeu o ține în palmă acum. „În trecut, odată ce am plecat de acasă la competiții și antrenamente, mama mea a suferit un atac cerebral care m-a îngrozit. Am mers la ea și parcă nu mă recunoștea. A fost ceva dezastruos pentru mine, dar am încercat să fac totul pentru a-i fi bine…”
Mama ta, Maria, a venit din România să te poată vedea. Îți crește nivelul de concentrare prezența ei în Soci?
Am avut puține emoții să știi, pentru că ea nu călătorise niciodată cu avionul. În plus, a fost puțin bolnavă. Nu m-am gândit vreodată că ar putea ajunge atât de aproape pentru a mă încuraja.
Mama Marinelei intervine: „Te iubesc, mamă și îți doresc să faci o cursă cât mai bună!”
Încearcă să ne explici ce este skeletonul...
Da, mă întreabă toată lumea ce înseamnă acest sport ciudat și le explic că mă dau pe o săniuță pe burtă. Skeletonul e făcut din fier în funcție de forma corpului meu. Mi se iau măsurile și apoi se realizează cu mânere și cu patine. Uneori se mai strică…
Adică...
Se crapă pentru că te ciocnești de toți pereții…
4.000 de euro costă cel mai ieftin skeleton
La al câtelea skeleton ești?
La al patrulea sau la al cincilea. Mi l-am schimbat pentru a avea un altul mai bun, iar pe cel vechi l-am dat unui începător. E o experiență unică să ajungi la Jocurile Olimpice, e ceva de nedescris în cuvinte, mai ales că eu am fost prima sportivă din România prezentă la o ediție a JO la skeleton (n.r.- la Vancouver, în urmă cu patru ani).
În România se produc skeletoane?
Nu, nu, doar în țările puternic dezvoltate în sporturile de iarnă. Fiecare țară beneficiază dfe inginerii ei.
Cum e pârtia pe care vei concura?
Sus, în munți, e foarte bine. Nu e nici rece, și nu e nici cald (n.r. – temperatura oscilează între -5 și 5 grade Celsius). Pârtia e foarte tehnică, nu e foarte grea, dar orice greșeală te poate costa foarte mult.
Ce înseamnă „te poate costa foarte mult”?
Să atingi un perete, să derapezi… Dar nu am niciodată emoții. Sunt foarte concentrată și mă gândresc doar să nu pierd fracțiunile de secundă.
Ce viteză poți atinge într-o coborâre?
Cam și 140 km/h, dar niciodată nu le simți pentru că ești foarte concentrat să iei perfect virajele.
Cam câți români practică skeletonul?
Poate 50… 60….
Foto: Andru NENCIU
Presupun că nu ai unde să te antrenezi în țară…
Nu, mă pregătesc doar în străinătate, am fost neviotă să plec de acasă pentru că la noi nu aveam unde. Eu nu am apucat pista de la Sinaia, cred că până la începutul anilor 2000 a funcționat.
Ai 22 de ani și o putere enormă de muncă. Faci atletism, practici și skeletonul, ai mai putea să începi un alt sport?
Când eram mică, să știi că mă băgam și la fotbal. Aveam foarte multă energiem mă urcam și prin copaci…
Marinel Mazilu, fratele sportivei, primul din stânga (rândul de jos) Foto: arhivă personală
Ți-am adresat întrebarea pentru că există un grup restrâns de sportivi care de-a lungul timpului au participat și la o ediție de iarnă, dar și la una de vară…
Nu cred că aș reuși acest lucru, dar cine știe ce-mi rezervă viața…
Marinel (n.r. 32 de ani), fratele tău, ne spunea că ai calități pentru mai multe sporturi. El joacă fotbal la echipa din Mihăești (seria a 5-a, Vâcea). V-aâi gândit vreodată să faceți schimb de roluri?
Hahaha, adică el pe skeleton și eu la fotbal!?
Da!
Cred că eu m-aș descurca, dar lui i-ar fi mai greu,,,
O ultimă întrebare. Cariera unui sportiv de la skeleton de ce depinde? Cât de lungă poate fi?
Eu sper să-l practic cât mai mult și sper să fiu în primul rând sănătoasă. Cu multă muncă și ambiție sunt sigură că voi reuși să pun pas cu pas pe fiecare treaptă a performanței.
Îți mulțumesc și mult succes!
Mulțumesc și eu.
„Când se întoarce acasă din Elveția sau din Austria, Marinela ne cumpără tuturor dulciuri și ciocolată. Sper să se exprime la un nivel cât mai ridicat la această competiție” Marinel Mazilu, fratele Marinelei
„I-am spus Marinelei că indiferent ce se întâmplă cu mine, ea să meargă mai departe cu sportul. Acum sunt cea mai fericită mamă din lume. Până să iasă pe stadion la ceremonia de deschidere, alături de delegația României, cred că am slăbit un kilogram așteptând-o în tribună” Maria Mazilu, mama Marinelei
„Eu zâmbesc mereu, par fresh, dar stau cu pastilele în geantă. Performanțele fetei mele și atmosfera de la Soci mă fac să simt că m-am născut a a doua oară” Maria Mazilu, mama Marinelei
- Mazilu intră în concurs pe 13 februarie
- Mama Marinelei a venit în Soci cu campania Mulțumesc, mamă! (P&G)
- Fratele sportivei a fluturat la ceremonia de deschidere non-stop un steag imens al României