SPECIAL: De la echipament din bazar la ambiții europene – „Revoluția” de la FC Petrolul

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • În 2009, Petrolul își cumpăra echipamentul de joc din bazar, dădea salarii de 300 de euro pe lună și cumpăra mingi cu bani împrumutați iar acum este o prezență constantă în vârful clasamentului

Martie 2014: site-ul de specialitate transfermarkt.de evaluează lotul Petrolului la 19,5 milioane de euro. Adrian Mutu, jucătorul care a marcat perioada de mercato recent încheiată, primește la Ploiești 200.000 de euro pentru cele șase luni de contract. Răzvan Lucescu, antrenorul adus să îl înlocuiască pe Cosmin Contra, semnează un angajament de aproximativ 230.000 de euro pentru următorul an și jumătate cu formația de pe „Ilie Oană”.

Aceasta este, în doar câteva exemple, realitatea financiară actuală a Petrolului, una dintre cele mai puternice echipe din Liga I în prezent. În 2009, actuala deținătoare a Cupei României avea alte ținte: să găsească bani să-și legitimeze jucătorii sau să aibă mai mult de „trei mingi și două lăzi frigorifice” la antrenamente. Pasivele clubului erau cumpărate atunci de la investitori care nu știau cum să scape mai repede de Petrolul, cu doar 27.000 de euro. Valeriu Răchită, omul care a condus proiectul revenirii „lupilor” dezvăluie latura mai puțin cunoscută a unui club care, în scurt timp, avea să ajungă în Europa.

„Nu am pornit de la zero, ci de pe minus”
În momentul demarării proiectului, Petrolul avea un loc în Liga a II-a și un singur jucător, pe Constantin Budescu, dar și acela era împrumutat. „Foștii acționari ne-au spus că ne dau clubul, dar că vor să păstreze activele, adică jucătorii, pentru a-și recupera din investiție. I-am rugat să ni-l împrumute. Apoi au mai venit Florentin Dumitru, Daniel Oprița, Pompiliu Stoica, foștii mei coechipieri de la Steaua și alți jucători liberi de contract. Fiind o echipă ajutată de Primărie, nu puteam să dau nici măcar un leu pe transferuri pentru că intervenea Curtea de Conturi”, rememorează Răchită.

Odată „încropit lotul”, ploieștenii aveau de trecut peste un alt obstacol, unul poate de neimaginat pentru un club profesionist: „Țin minte că nu am avut 10.000 de euro să pot să legitimez jucătorii. M-am împrumutat de la un agent economic și, ulterior, mi-am achitat datoria. Primul cantonament a fost făcut pe datorie, la hotelul unui prieten. Ne-a oferit înclusiv mâncarea”, continuă fostul manager al clubului. La primul antrenament, își aduce aminte fostul fundaș, „am avut trei mingi și două lăzi frigorifice, iar suporterii ne aduceau apă plată”.

„1.500 de euro, cel mai mare salariu la Petrolul”
Dacă acum Adrian Mutu câștigă în jur de 33.000 de euro pe lună, în 2009, la Petrolul, limita superioară a salariilor era de 1.500 de euro. Și doar câțiva jucători din lot primeau acești bani. „Dumitru, Oprița și Stoica au venit aici pentru că îmi erau prieteni. Și le-am spus clar «Nu am mai mult de atât». Iar ei veneau de la salarii de 20.000 de euro pe lună. Le-am explicat proiectul și i-am convins”, continuă Răchită. Alți fotbaliști din lotul prahovenilor câștigau, după cum spune el, doar 300 de euro lunar. Situația s-a schimbat doar puțin odată cu promovarea echipei în Liga I: „Atunci salariul cel mai mare era de 5.000 de euro. Dar în turul campionatului aveam jucători cu 700 de euro salariu lunar”, continuă acesta.

Merchandising cu buget redus
În Liga a II-a, Petrolul trăia doar din ajutorul de la Primărie și din sponsorizări. Pentru un venit în plus, Răchită a venit cu ideea înființării unui magazin oficial al clubului: „Luam lucruri din bazar și puneam sigla clubului pe ele și le vindeam. Mall-ul vechi din Ploiești ne-a oferit drept sponsorizare un spațiu. Primele 40 de mingi le-am luat cu 6.000 de lei împrumutați. Și le-am luat la reducere”. În total, întregul club Petrolul a cheltuit în doi ani de Liga a II-a 1,4 milioane de euro. Pusă față în față cu tabloul neajunsurilor, suma cheltuită poate părea mare. Explică Răchită: „Aici vorbim de absolut toate cheltuielile. Închirieri de terenuri, pentru că «Ilie Oană» era în reconstrucție, închirieri de apartamente pentru jucători, autocare, mese, centrul de juniori. Absolut tot”. Promovată în Liga I, Petrolul a fost preluată de Dan Capra, cel care deține și acum pachetul majoritar de acțiuni.

 

Publicat: 20 03. 2014, 09:11
Actualizat: 20 03. 2014, 16:57