SPECIAL – Paragină olimpică: așa arată pârtia de la Sinaia. Explicația oficială: „S-a mișcat muntele, trebuie reconstruită”
- Singura pârtie de bob și sanie omologată la nivel internațional este în paragină de mai bine de un deceniu
- Primarul din Sinaia susține că Guvernul Boc a blocat trecerea pistei din proprietatea MTS în patrimoniul orașului Sinaia
- Din cauza faptului că nu există o pârtie pentru bob și sanie în țară, campionatele naționale se desfășoară din 2007 în Austria
Alexandru Teodorescu și Radu Șovăială, reprezentanții României la JO de la Soci, și-au distrus sania la prima manșă de antrenament. În scurt timp, cei doi și-au pierdut calitatea de „olimpici”, după ce un juriu tehnic întrunit ad-hoc a constatat că echipajul României nu îndeplinește condițiile de securitate pentru a participa la concurs.
Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, a detaliat cazul bizar al sportivilor români prezenți la Soci. Problema, conform oficialului Comitetului Olimpic, a fost strict legată de abilitățile „cuplului” Teodorescu-Șovăială: „Ca tehnică de deplasare, sportivii nu sunt foarte buni, de aceea nu au fost înscriși în concurs. Nu este o problemă de material sau de sănii, ci un lucru care ține strict de tehnică”.
CE LE OFERĂ‚ ROMÂNIA
În 2012, problema pârtiei de bob și sanie era comentată și de primarul Vlad Oprea în urma unei solicitări făcute de publicația locală, Expresul de Sinaia: „Și eu îmi doresc de mult timp ca ea să treacă în proprietatea orașului, dar momentan aparține de MTS. Am făcut numeroase demersuri pentru a o prelua în proprietate, dar nu am reușit până acum deoarece Guvernul Boc a blocat trecerea ei în proprietatea publică a orașului Sinaia. Voi relua cât de curând discuțiile cu Guvernul Ponta pentru a găsi o soluție de a o face funcțională”.
În plin hățiș politic, colosul de beton din Sinaia a rămas în paragină. Explicația oficială, surprinzătoare, a fost oferită de același Ioan Dobrescu, miercuri seară, la emisiunea ProSport Raport: „Am avut și noi o pârtie, la Sinaia, dar, din păcate, s-a mișcat muntele și mai putea fi folosită în doar trei viraje. Nu se poate renova, ar trebui construită una nouă”. Chestionat în privința mișcării tectonice din zonă, proprietarul unui business local a declarat, sub protecția anonimatului: „Fugiți, domn’e, de aici! Nu s-a mișcat niciun pământ, eu nu am auzit de așa ceva”. Component al echipajului României de bob-4 la JO din 1980 (Lake Placid) și fost antrenor federal de bob, Ion Duminicel, povestește: „Ultimele concursuri au fost în 2002 la bob și în 2004 la sanie. Pârtia asta putea fi întreținută dacă exista o preocupare, dar atât pentru factorii locali cât și pentru federație nu a reprezentat o prioritate. Despre mișcarea muntelui nu am auzit. Știu doar că au fost niște probleme la virajul 8 din cauza unor alunecări de teren”.
Ignorată sau calamitată, pârtia fantomă își așteaptă tăcută soarta. Ori va dispărea din peisaj, lăsând locul vilelor luxoase care răsar de la o lună la alta în drumul spre Cotă, ori își continuă comuniunea cu natura până când cineva interesat de soarta sporturilor de iarnă se va hotărî să o dărâme și să construiască o pistă nouă.
10 milioane de euro ar fi necesare pentru reabilitarea pârtiei de bob și sanie din Sinaia
CAMPIONATUL NAȚIONAL DIN AFARA ȚĂ‚RII
Cu pârtia din Sinaia inutilizabilă și fără o alternativă viabilă la dispoziție, sportivii români au ajuns într-o situație incredibilă. Începând cu 2007, campionatele naționale de bob și sanie se dispută în afara țării. Destinația aleasă este Austria, acolo unde românii concurează pe pârtia de la Innsbruck.
2 ani a durat construirea pârtiei de bob și sanie de la Sinaia. Aceasta a fost realizată între 1974-1976