Speranțe la medalie!** Mihalachi și Dumitrescu sunt în FINALĂ‚ la canoe dublu, 1000 metri

Echipajul masculin de canoe 2 al României s-a calificat, marți, în finala probei de 1.000 de metri de la Jocurile Olimpice de la Londra, după ce a ocupat locul 3 în semifinale.

Multiplii campioni europeni și mondiali ai probei au luat startul în prima semifinală, pe culoarul șase. Echipajul României a încheiat cursa de 1.000 de metri foarte aproape de primele două clasate, cu timpul de trei minute, 36 de secunde 551 miiimi, după situări intermediare pe locurile patru (250, 500, 750 metri). Dumitrescu și Mihalachi s-au calificat în finala probei, în care au ajuns primele trei clasate, Rusia (3:36.456), Belarus (3:36.540) și România, ultimul act fiind programat joi.

În calificări, tricolorii s-au clasat pe locul patru, în seria a doua.

Finala probei va avea loc JOI

Doi băieți, aceeași limbă!

Liviu Dumitrescu și Victor Mihalachi concurează în proba de canoe 1.000 de metri la Londra din postura de campioni mondiali en-titre, titlu cucerit cu aproximativ o lună în urmă la Zagreb.

În 2009, „Amiralul” Ivan Patzaikin reușea să-l naturalizeze pe Victor Mihalachi, care nu mai progresa în Rep. Moldova, și l-a pus în aceeași canoe cu Liviu Dumitrescu. Implantul gândit de cvadruplul campion olimpic avea să-și arate roadele rapid, un an mai târziu, când cei doi câștigau aurul în proba de 500 de metri și bronzul în cursa olimpică de 1.000 de metri la Europenele de la Trasona (Spania). În acel moment a devenit clar pentru toată lumea că România poate reveni în lupta pentru titlu olimpic la canoe după o pauză de 12 ani! „Ne-am potrivit din prima, am tras împreună, simțeam perfect barca, simțeam fiecare cum trage și așa am rămas. Comunicăm bine, avem aceleași responsabilități, niciunul nu este șeful. Aici nu există ierarhii”, a descris Liviu Dumitrescu cum decurge colaborarea cu Victor Mihalachi.

Echipajul s-a îmbinat perfect în cei trei ani, au „cules” medalii la toate competițiile mari la care au luat startul, iar acum se anunță candidați serioși la obținerea celui mai prețios metal.

Bandanele norocoase

Mihalachi și Dumitrescu s-au remarcat în canoea mondială nu numai datorită rezultatelor senzaționale obținute, ci și din punct de vedere estetic. Pictate cu frunze de canabis, bandanele roșii pe care le poartă în timpul curselor au devenit ca un semn distinctiv pentru ei. „De când facem sport, am avut mereu bandane roșii pe cap ca să nu facem insolație. Pe acestea le-am primit cadou și pentru prima dată le-am purtat la Mondiale în 2010. Atunci au devenit ca o emblemă. Mulți ne întreabă «ce e cu marijuana asta pe cap?». Nu le zicem nimic… Noi le considerăm un trifoi cu patru foi. Uite, avem pe aici prin curte trifoi cu patru foi și câte ori le găsesc le luam în barcă pentru a ne purta noroc. Odată, am găsit unul și cu cinci foi, pe care l-am păstrat în portofel. Am o superstiție”, explică Liviu Dumitrescu.

România, pe locul 4 all-time la kaiac-canoe

Kaiac-canoe a fost una din disciplinele care au adus medalii pe bandă rulantă României la Jocurile Olimpice de vară. De fapt, progresul acestei discipline în țară este strâns legată de numele lui Ivan Patzaikin. Cu șapte distincții olimpice (patru de aur), românul este sportivul cel mai medaliat la canoe în istoria Jocurilor Olimpice. Mai mult, Patzaikin a făcut campioni olimpici și din postura de antrenor, iar acum îmbracă toată delegația pentru Jocurile Olimpice. „Amiralul” a adunat 20 la sută din numărul de medalii obținute de România de-a lungul timpului la întrecerile olimpice. Cu 34 de medalii, ocupăm locul patru all-time după Ungaria (71), Germania (55) și Uninunea Sovietică (51).

Publicat: 07 08. 2012, 13:22
Actualizat: 07 08. 2012, 15:13