Tenisul de masă este unul dintre sporturile care ține steagul sus în România. Mai mult decât atât, federația condusă de Cristinel Romanescu reușește să scoată tineri sportivi care se bat de la egal la egal cu asiaticii naturalizați de mai toate țările lumii care investesc în acest ramură. Totuși, amenințarea există și pentru tenisul de masă.
Nicoleta Husar, una dintre cele mai bune antrenoare din țară, e de părere că India va deveni și ea o „fabrică” de jucători la nivel mondial, iar România trebuie să investească bani serioși pentru a ține pasul. Modelul Ungariei e dat, și de această dată, după cel din fotbal, dat ca exemplu.
În mai puțin de doi ani urmează Jocurile Olimpice de la Tokio. Desigur, România va avea așteptări de la tenisul de masă. Nicoleta Husar, antrenoare care a lucrat și în Spania, iar între 2013 și 2017 a luat de patru ori consecutiv titlul în Superliga feminină cu echipa din Dumbrăvița, bogata comună de la marginea Timișoarei, spune că în lume, „polii” acestui sport s-ar putea schimba.
„Peste tot în lume ne invadează jucători din India, care până acum nu se știau prea mult, cel puțin pe sportul nostru. Au investit o grămadă de bani, pe termen de zece ani de zile și acești sportivi au obținut și ei rezultate. Dar fără ajutor financiar, dacă vorbim la nivel de juniorat, nu vom avea mai departe echipe cu care să ne mândrim că mergem la Tokio sau la alte olimpiade. Vom vedea cu ce reușim să ne prezentăm peste un an, când va trebui să participăm și la Olimpiadă”, crede Husar.
Fără investiții, tinerii se vor îndepărta și de tenisul de masă
Antrenoarea vede modelul unguresc de politică de stat pentru sport ca viabil și pentru România. În țara vecină, cinci sportui sunt de interes național, și prioritare.
Pentru țara noastră, Nicoleta Husar crede că una din opțiuni ar trebui, cu siguranță, să fie tensul de masă. „Eu zic că așa ar trebui să se și întâmple. Ținând cont că la Campionatul Mondial de juniori Cristian Pletea a obținut o nedalie de bronz, care nu este foarte ușor de obținut, mai ales la băieți, unde știm că sunt foarte mulți asiatici de fiecare dată. Eu cred că Guvernul și Federația Română de Tenis de Masă trebuie să se orienteze spre toate cluburile, să dea un sprijin cât mai bine”, a punctat antrenoarea.
Husar spune că principalul pericol e lipsa unor soluții de motivare a tinerilor, care caută tot mai des câștigul pecuniar. „Fără acest lucru nu o să-i creștem pe copii. Tot discutăm cum să-i mai creștem, cu sponsori, cu ajutor de la părinți. Dar astăzi copii sunt tentați la foarte multe lucruri și nu știu în viitor câți antrenori vom reuși să ne mai menținem sportivii în sală, pentru că asta va fi o problemă. Încercăm tot ce se poate, cu toate metodele pe care le știm, să-i atragem. Dar trebuie să fie motivați, pentru că ne trezim că la 18 ani pleacă undeva la o echipă puternică. Noi muncim foarte mult, 12 ani, și nu mai putem să-i susținem pe plan local și după aia ne pare rău”, a mai precizat Nicoleta Husar.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER