Sportul la care România realizează cele mai mari performanțe. Samara și secretul succesului: „Am avut un culoar favorabil. Este o mândrie să fiu la un nivel atât de bun”

Federația Română de Tenis de Masă a organizat în cursul zilei de 14 octombrie o conferință de presă la care au fost prezenți sportivii și antrenorii medaliați la Campionatele Europene de Seniori, organizate la Ekaterinburg, în frunte cu Elizabeta Samara, antrenorul Viorel Filimon și preșdintele federației, Cristinel Romanescu.

Președintele Cristinel Romanescu a început prin a felicita întregul lot pentru performanțele obținute.

„În primul rând aș vrea să felicit toți antrenorii și președinții de club din țară, cel puțin de la tenis de masă, care știm cât de mult se chinuie, tocmai din cauza subfinanțării sportului în gerenral, dar cred că în tenis de masă probabil că este și mai acută. Iată că ei reușesc să selecționeze și să șlefuiască valori. România și Rusia sunt singurele țări care nu importă chinezi, și nici măcar nu ne-am dorit să facem acest lucru și totuși reușim să fim cei mai buni în Europa. Ne mândrim cu chestia asta. „, a precizat Cristinel Romanescu.

Eliza Samara (26 ani) este performera ediției 2015 a Campionatului European de tenis de masă. Constănțeanca este campioană europeană la tenis de masă, pentru România, în proba individuală și dublă medaliată cu argint, la dublu feminin și în concursul pe echipe.

„Am avut un culoar favorabil. După finala pe echipe am simțit că pot mai mult, atât din punct de vedere fizic cât și mental. Să nu ai nicio asiatică în echipă și totuși să reușești să fii acolo sus, este o mare mândrie. Nici nu mi-aș dori o asiatică în echipă, pentru că nu vorbesc nici română, nici engleză., a precizat Samara în conferința de presă.

Bananele, biscuiții și cafeaua, secretul succesului 🙂

Întrebată fiind care sunt obiceiurile sale între meciurile de la competițiile international, Eliza Samara a răspuns: „Mă odihnesc în primul rând, mănânc banane, biscuiți, beau cafea ca să pot rămâne conectată. Vorbescu cu psihologul meu, ascult muzică. Încerc să fac orice, dar să nu mă gândesc la meci. Petrec cam 12 ore în sală, dintre care 5-6 ore joc continuu la nivel maxim.”

Jucătoarea originară din Constanța activează la formația turcă, Fenerbahce.

„Ne-am propus să câștigăm pentru a putea primii acei puțini bani care ni se dau

Fiind întrebat dacă se aștepta la o asemenea performanță, antrenorul Viorel Filimon a răspuns ferm. „Se tot pune această întrebare, vedeți, orice antrenor, în momentul în care vizează înalta performanță, se gândește la orice. În primul rând la vârf. E greu de spus acum că mă gândeam că putem câștiga medalia de aur, am avut o mulțime de probleme. Știți bine că anul acesta, cât și anul trecut, nu am putut să mergem la turnee cu echipa completă. Faptul că acum a ieșit rezultatul, e nedrept să spun că m-am gândit. Așa cum am luat medaliile, la fel de bine puteam să nu luăm niciuna. Ne-am făcut planul să câștigăm, pentru a putea cere acei puțini bani care ni se dau. Banii se duc în alte sporturi, sunt risipiți în alte moduri, se duc după pile și relații.” 

Antrenorul lotului național de tenis de masă și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa mediatizării performanțelor obținute de echipa României.

„Spre surprinderea mea, o finală de campionat european să nu fie dată pe niciun post de televiziune, reprezintă o mare surpriză. Toată Europa a urmărit finala, am avut colegi din Spania, din Franța, Grecia, care mi-au spus asta. La noi a fost dată o reluare a unui meci de fotbal. Cred eu că aceste rezultate trebuiau mult mai mult mediatizate.

Am fost invitat la o emisiune sportivă, am vorbit, cred că, vreo 10 minute despre cele trei medalii ale Elizei, pe fondul meciului de rugby România – Canada. E foarte rușinos. Nu știu câte ramuri ale sportului românesc pot să raporteze medalii la un campionat european. România este singura care poate bate China”, a explicat destul de vehement, Viorel Filimon.

România are viitorul asigurat. Adina Diaconu și Cristian Pletea sunt campioni europeni la categoria lor de vârstă

„Ne mândrim cu faptul că Federația Română de Tenis de Masă reușește, din puținul pe care îl are, să creeze acea piramidă pe care sportul în gerenal o dorește. Suntem campioni la toate categoriile de vârstă, cadeți, juniori, seniori. În proba de simplu, în cea pe echipe, o avem pe Adina Diaconu, triplă campioană mondială la junioare, Cristi Pletea, campion european la cadeți. Culegem multe medalii de aur, argint și bronz în fiecare an, de aici poate și supărarea domnului antrenor, a completat președintele Cristinel Romanescu.

Adina Diaconu (16 ani), născută în Slatina, Adina este antrenată de profesorul Petre Arnăutu. În prezent, ea este componentă a clubului ACS Dumbrăvița. Deține 10 titluri europene și a intrat astfel în galeria sportivilor care dețin un număr record de titluri. Pe locul întâi se află Vladimir Samsonov (n.r. – campionul din Belarus) cu 13 titluri (record absolut la vârsta junioratului)

Cristian Pletea (15 ani), mica bijuterie a Constanței strălucește la masa de tenis. Pletea are un succes deosebit nu numai la categoria sa de vârstă (unde este lider mondial!), ci și în meciurile contra adversarilor mult mai mari. Campion european de cadeți și câștigător al Top 10 Europa, Cristian este cunoscut pe tot globul, iar cariera sa se anunță una strălucitoare.

Adina Diaconu urmează să participe la concursul Top 10 Europe

„Încerc să fur meserie de la Eliza. A fost o onoare să pot fi cu ele în echipă, să le urmăresc de aproape. Este printre primele mele paritipări la echipa de senioare și asta îmi dă încredere pentru viitor. Obiectivul meu, deocamdată, este topul, pentru că este concursul care urmează și este foarte important pentru mine. La sfârșitul anului vom avea mondialele de juniori, în Franța, unde îmi doresc o medalie.”, a declarat Adina Diaconu, locul 1 în clasamentul european de juniori.

Delegația României a fost premiată pentru succesul extraordinar pe care l-a obținut. Ministerul Tineretului și Sportului a alocat suma de 318.962 de lei pentru performanțele jucătoarelor la Campionatul European de tenis de masă. 

– sportivi: 152.500
– antrenori federali: 88.812
– personal tehnic și specialiști: 50.750
– antrenori / profesori care au descoperit și inițiat sportivii: 26.100.
 

articol scris de Andrei Pal

Publicat: 14 10. 2015, 19:51
Actualizat: 14 10. 2015, 19:52