Stadioane de locuit. Propunerea interesantă a unor arhitecți francezi pentru arenele de la Cupa Mondială care nu găzduiesc echipe în prima ligă

Odată cu forfota de la Cupa Mondială din acest an, Brazilia a cheltuit aproximativ 4 miliarde de dolari pentru construcția și renovarea stadioanelor care au găzduit Cupa Mondială. La finalul celor 64 de meciuri,  12 stadioane rămân, însă, în umbră. Ce s-ar putea întâmpla cu „gazdele” iubitorilor de fotbal?

 Un concept îndrăzneț realizat de doi arhitecți francezi, Axel de Stampa și Sylvain Macaux, „Casa Futebol” are în vedere construcția de apartamente pentru nevoiași în interiorul stadioanelor de la Cupa Mondială din Brazilia.


Așa ar putea arăta casele din interiorul stadioanelor din Brazilia, potrivit celor doi arhitecți francezi

Proiectul celor doi arhitecți vine cu o idee nouă, inovatoare. Cele 12 stadioane se vor a fi „colonizate” pe fațada din exterior, cu blocuri de construcție de tip apartament pentru cei care au nevoie de un cămin, având în vedere situația precară din țară. Locuințele de tip modular sunt prefabricate, astfel că nu se vor face modificări majore stadioanelor, ba chiar spațiul liber dintre pereți și scaune va fi reciclat: „Singurul lucru care se schimbă va fi implementarea de case”, spune Stampa. Proiectul îndrăzneț ar putea avea cele mai căutate tipuri de locuință din țară, iar stadioanele ar fi în continuare funcționale.

Echipa celor doi arhitecți preconizează un număr de aproximativ 1.500 – 2.000 de case, fiind un total de  20.000 de imobile ce pot fi puse la dispoziție pentru locuitori. Fiecare unitate ar avea 105 de metri pătrați, suficient spațiu pentru o familie cu patru membri. Ideea francezilor ar da răspuns la problemele legate locuințele lipsă din Brazilia. 4 din cele 12 stadioane („Arena das Dunas”, „Arena Amazonia”, „Estadio Nacional Mane Garrincha” și „Arena Pantanal”) nu au echipe de primă ligă care vor evolua pe ele, astfel că propunerea francezilor ar avea o speranță de realizare. 


Articol scris de Denisa STANCIU

Publicat: 31 07. 2014, 11:15
Actualizat: 31 07. 2014, 12:01