TIMP LIBER | Airsoft: bătălia de la Cotul Donului în pădurile de lângă București

TIMP LIBER | Airsoft: bătălia de la Cotul Donului în pădurile de lângă București
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

În fiecare duminică, la ruinele fostelor ferme Boja, localizate la extremitatea vestică a Bucureștului, se trage. Nu vă speriați! România nu a intrat în vreun război și nici un este vorba despre o reglare de conturi între clanuri de interlopi. Este airsoft, un joc devenit în mod oficial sport în țara noastră în anul 2010 prin ordin ministerial. Airsoftul e un joc sportiv la care participanții simulează un conflict armat și efectuează diferite misiuni tipice războiului, cu ajutorul unor replici ale armelor reale care lansează bile de plastic.

Dacă pentru cei mai mulți bucureșteni ziua de duminică reprezintă un bun prilej pentru activități pașnice și relaxante în parcuri, terase sau mall-uri după o săptămână de muncă, pentru aproximativ 30 de persoane, ultima zi a săptămânii reprezintă ocazia de a-și da întâlnire la o „biluială”, așa cum le place să spună celor care fac parte din echipa Iron Sky. La airsoft încrucișează armele războinici din diferite categorii sociale și cu locuri de muncă care în mod normal nu i-ar putea face să interacționeze, dacă nu ar avea această pasiune comună. La fel ca și în tranșeele adevăratelor războaie, acolo, sub ploaia de gloanțe și schije, nu se mai ține cont că ești profesor sau corporatist, taximetrist sau student, cofetar sau pictor. Disciplina e obligatorie.

„Un joc al copilăriei upgradat”

Echipa Iron Sky a fost fondată în anul 2011 de către Dan Mincă – sau Doc, cum este cunoscut în grup. Nu există o ierarhizare clară, precum în cadrul unei armate, dar Doc e în echipă un fel de colonel – de altfel, ceilalți membri îl numesc, cu simpatie, dar și cu respect, „Dictatorul”. Deciziile în cadrul echipei se iau prin vot, dar ultimul cuvânt îi aparține liderului de echipă, care înainte de fiecare joc ține un instructaj în care se prezintă regulile atât pentru membrii cu experiență, dar și pentru cei mai noi sau cei care își doresc să intre în echipă, așa-numiții aspiranți.

Alexandru Dănilă, cunoscut ca Virus.exe sau mai simplu, Virus, este unul dintre cei patru locotenenți  ai echipei și responsabilul cu stabilirea scenariilor de joc inspirate din jocuri, filme și conflicte militare reale: capturarea steagului, salvarea de ostatici sau recuperarea unor componente ale unui satelit de spionaj căzut. Practicanții de airsoft pun în practică și reconstituirea unor conflicte militare celebre precum războiul din fosta Iugoslavie sau bătălia de la Cotul Donului. Alex are 27 de ani și este student. „Airsoft este un shooter transpus în realitate care te provoacă sau un joc al copilăriei upgradat. Îmi dă foarte multă adrenalină și este și un bun antrenament fizic”, explică el.

Ruinele fermelor, locul unde membrii echipei Iron Sky își desfășoară competiția, sunt înconjurate de pădure. Peisajul este unul sălbatic, cu o iarbă înaltă de aproape un metru și le permite jucătorilor să se ascundă, să stea la pândă și să își surprindă adversarul. După ce Doc și Virus au prezentat programul zilei, echipa Iron Sky și rivalii de la Acvila și-au pus la punct planul de război și au dat drumul luptei. Obiectivul următoarei bătălii: recuperarea unor componente ale unui satelit de spionaj care se presupune că a căzut în perimetru. Cele două tabere și-au ales fiecare câte o bază, în timp ce Doc a plasat componentele satelitului de spionaj. După 30 de minute în care s-a tras la foc automat, s-a așteptat cu răbdare momentul oportun de a împușca inamicii și s-a alergat cu bocancii în picioare câțiva kilometri buni, Iron Sky și-a adjudecat victoria, după ce a dus în baza sa toate cele trei elemente ale satelitului eșuat.

„Nemuritorii” și „nimeritorii”, excluși

În România sunt foarte multe echipe de airsoft. În cadrul fiecăreia dintre ele se stabilesc regulile după care funcționează și acționează. Onoarea și respectul între jucători sunt elemente de bază în toate echipele, deci înclusiv în cadrul Iron Sky. Bilele care îl ating pe cel ochit nu lasă urme, astfel că cel care a „murit” trebuie să îmbrace imediat o vestă reflectorizantă (semn că nu mai contează pentru acea manșă) și să nu mai stea de vorbă cu cei „vii” prin intermediul stației de emisie-recepție pe care o are în dotare.

Cei care nu recunosc că au fost atinși sunt porecliți „nemuritori”. Dacă se dovedește că au mințit, ei primesc un avertisment și se poate ajunge chiar la excluderea din echipă. Există și o a doua categorie neaccepată de grup, cea a „nimeritorilor”, cei care mint că și-au atins cu bila adversarul. Și pentru ei se aplică aceleași sancțiuni. „Au fost astfel de membri care nu au putut să dea dovadă de corectitudine și au părăsit echipa”, ne-a spus Virus.

Consiliere și instruire pentru începători

Cei care vor să intre în acest sport trebuie mai întâi să-și însușească regulamentul și să dea dovadă de disciplină. Fiecare aspirant are parte de consiliere și instruire din partea celor mai experimentați. După o perioadă de probă în care asistă de pe margine și apoi intră treptat în joc, aspirantul devine membru al echipei. Purtarea ochelarilor de protecție pe tot parcursul jocului este obligatorie.

„Industria militară”, scumpă și când e de plastic

O sumă maximă pentru pentru a investi în această pasiune nu poate fi stabilită cu exactitate. „Cu cât mai mult, cu atât mai bine” este părerea aproape unanimă a membrilor Iron Sky. Dar există o sumă minimă care să asigure un nivel decent de joc, cel puțin pentru început. „Cu 700-800 de lei poți face față. Prima lună este mai grea. O replică a unei arme pornește de la aproximativ 500 de lei, bocancii sunt 100 de lei, îmbrăcămintea – cam 70 de lei (pantaloni plus cămașă). Apoi trebuie să dai banii pe bilele de plastic, singurele elemente consumabile. Un borcan cu 5.000 de bile costă 50 de lei”, intră în detalii Virus.

Dar pasiunea pentru airsoft îi determină pe practicanții acestui sport să facă investiții considerabile. Daniel (35 de ani), alias Wolverine, deține un service auto și este entuziasmat de pasiunea sa pentru airsoft: „Eu nici măcar nu am făcut stagiul militar. Până să mă apuc de airsoft eram un tip puțin fricos, țin minte că mă duceam la țară, la bunica mea, și nu îmi plăcea ideea de a lucra pământul, îmi era frică de șerpi. Acum n-am nicio problemă, îmi place să mă tăvălesc pe jos, pe ploaie și în noroi”.

Nivelul de adrenalină din corpul lui este unul foarte ridicat atunci când se află pe „câmpul de luptă”. „Când joc, uit de toate problemele, nu mă gândesc nici la soție, nici la copii. Atunci când câștig, le impun respect celorlalți. Tremur de emoție atunci când mă pregătesc să intru într-o clădire și să atac. Îmi place să le pun cuțitul la gât… Când este vorba de o misiune în  mijlocul pădurii, tactica mea preferată este să stau într-un copac și să îi împușc de acolo”, ne spune cel cunoscut în cadrul echipei drept Wolverine.

Daniel practică airsoft de aproximativ doi ani, timp în care a investit în replici ale armelor, echipament și alte accesorii în jur de 4.000 de euro.

5 magazine de armament pentru Airsoft în capitală

Tensiunea din serialul TV de acțiune „The Unit” sau emoțiile date de  jocul pe computer „Delta Force” nu mai sunt acum interzise. Cei care s-au imaginat pușcași marini sau vânători de munte pot îmbrăca hainele personajelor preferate și-și pot achiziționa replicile armelor din magazinele de profil sau de pe internet. În București sunt chiar 5 magazine de unde se poate achiziționa recuzita de luptă. Unul dintre ele se numește Letal și e situat în cartierul Militari, la intersecția străzilor Uverturii cu Veteranilor. Magazinul are și un site de prezentare. Adrian Georgescu lucrează ca vânzător la magazin, dar este și un împătimit al acestui joc. Este cunoscut în „breaslă” sub numele de Semoaka. În aproape patru ani de airsoft a investit în pasiunea sa mai bine de de 4.500 de euro. Replicile armelor comercializate la magazinul Letal sunt fabricate în China și importate din Polonia și Germania de către Cristian Ioniță, propietarul afacerii.

În Occident se folosesc și replici de tancuri și elicoptere

Sportul numit airsoft a pornit, inițial, dintr-o frustrare. La sfârșitul anilor ”70, în Japonia a fost interzisă deținerea armelor de foc. Ca răspuns la aceste interdicții, niponii au produs arme non-metalice, replici perfecte ale armelor reale. Acestea au devenit foarte populare pe piața asiatică și au evoluat de la modelele propulsate cu gaz la cele electrice. În momentul actual, airsoftul are o mare popularitate în Statele Unite, dar și în țări europene precum Suedia, Elveția, Polonia și Germania, unde practicanții alocă acestei pasiuni chiar și două sau trei săptămâni pentru o sesiune de joc. Evenimentele implică folosirea chiar a unor replici la scară 1/1 ale tancurilor și elicopterelor! În România airsoftul a apărut în anul 2005.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×