Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins apelul Rusiei împotriva suspendării de la Jocurile Olimpice
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins, joi, apelul comun formulat de Comitetul Olimpic din Rusia și 68 de atleți ruși împotriva unei decizii de suspendare a participării la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia, care se vor desfășura în perioada 5-21 august.
TAS a audiat părțile pe 19 iulie. Italianul Luigi Fumagalli a fost președintele comisiei, din care au mai făcut parte americanul Jeffrey G. Benz și britanicul James Robert Reid.
În concluzie, cei 68 de atleți nu au dreptul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio. Totuși, Comitetul Olimpic din Rusia a primit dreptul de a înregistra atleți ruși care îndeplinesc criteriile Federației Internaționale de Atletism și sunt eligibili să participe la evenimentul olimpic din acest an.
În comunicatul oficial, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a precizat că nu are jurisdicție să stabilească în ce măsură Comitetul Internațional Olimpic (CIO) poate accepta sau refuza nominalizările forului olimpic din Rusia pentru Rio. Cu alte cuvinte, TAS a lăsat cale liberă pentru CIO să permită participarea atleților ruși la Jocurile Olimpice în calitate de „neutri”.
Pe 13 noiembrie 2015, Federația Internațională de Atletism a suspendat Federația de Atletism din Rusia din calitatea de membru al organizației, în urma unei investigații independente a Agenției Mondiale Antidoping, care a revelat o cultură a dopajului pe scară largă. În concordanță cu regulamentele IAAF, sportivii care aparțin de federații naționale suspendate nu sunt eligibili să participe la competiții organizate de către Federația Internațională de Atletism.
În cererea trimisă la TAS, Comitetul Olimpic din Rusia și cei 68 de sportivi au solicitat analizarea validității, aplicabilității și ariei de competență a unor secțiuni din Regulamentul Competițional al IAAF.
Rușii au cerut ca orice sportiv care nu se află într-o stare curentă de neeligibilitate, pentru încălcarea normelor antidoping, să aibă dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 (dacă îndeplinește și standardele de calificare), în calitate de „sportiv neutru”.
Federația Internațională de Atletism (IAAF) a avut o reacție promptă și precizează că este mulțumită de decizia TAS. „Am luat o poziție fermă privind susținerea Codului Mondial Antidoping, fără frică și favoritisme, și ne bucurăm de faptul că Tribunalul de Arbitraj Sport ne-a susținut această decizie. Hotărârea de azi a creat condiții de concurență echitabile pentru atleți. TAS a confirmat drepturile noastre de a proteja sportul și sportivii curați, precum și inițiativa de a susține credibilitatea și integritatea competițiilor”, se arată într-un comunicat oficial.