Euro 2012 și-a consumat mai mult de o treime din meciuri, dar în România, discuția cea mai aprinsă a fost legată de televizări.
Contractul prin care TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor către Dolce Sport a încins milioane de oameni care nu ar fi avut acces la o treime din partide, între care unele de top, ca Italia – Spania sau Franța – Anglia.
Potrivit unor informații de ultimă oră, Euro va fi transmis exclusiv de TVR1, ca urmare a nerespectării contractului de către Dolce. Decizia are un caracter imediat, astfel că partida dintre Franța și Ucraina va fi difuzată de postul public de televiziune.
„SRTV are dreptul de a interzice Romtelecom difuzarea Euro în cazul în care plata depășește termenul scadent. Scadența sumei de 500.000 euro a fost depășită cu 17 zile. De acum, turneul final va fi difuzat exclsuisv de TVR. Contractul a fost reziliat, astfel că dacă Dolce va mai transmite vreo partidă de la Euro, ne rezervăm dreptul de a-i acționa în judecată.„, a explicat Radu Călin Cristea, noul director TVR.
12 meciuri din faza grupelor ar fi trebuit transmise în exclusivitate de Dolce. Sferturile, semifinalele și finala urmau a fi difuzate simultan de TVR și Dolce.
ProSport v-a prezentat, în premieră, zilele trecute, detalii financiare din contract, prin mărturia unuia dintre membrii Consiliului de Administrație. Le reluăm acum, pentru a înțelege mai bine care au fost problemele.
Dolce plătea mai puțin pe meci ca TVR
„TVR a plătit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, în primele zile nu transmite meciul cel mai important”, spune Cristian Nițulescu, membru CA al TVR. Acesta completează și ce a încasat TVR pentru a ceda din drepturi către Dolce. „12 meciuri, care nu vor fi transmise în direct de TVR, ar trebui să valoreze, la media plătită, 3,6 milioane de euro. Cu toate acestea, TVR încasează doar 3 milioane de euro. Mai mult, în acești bani intră și 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vară, și meciuri de la Campionatul Mondial din 2014”, dezvăluie Nițulescu. Informația este cu adevărat spectaculoasă și va provoca probabil mai multe frustrări. Ce-i drept, și TVR mai primește ceva: „Conform contractului, TVR are de primit în trei ani 51 de meciuri din Liga I. Până acum, a difuzat unul singur, dar mai sunt doi ani pentru 50 de meciuri”.
Consiliul de administrație nu a văzut contractul
Acestea sunt cifrele seci. Sigur că ele trebuie puse într-un context. TVR a făcut contractul în 2008, când încă nu era în criza de acum, dar a încheiat contractul de sublicențiere abia în urmă cu un an. Pe de altă parte, deși surse din cadrul Dolce susțin că și cel puțin un trust concurent a făcut o ofertă, mai slabă, această informație nu este confirmată. Este sigur însă că nu a fost organizată o licitație. Ba chiar lipsa de transparență e mai gravă. „Contractul a fost semnat fără ca membrii Consiliului de Administrație să-l fi văzut! Doar președintele l-a aprobat. Am cerut o anchetă, am trimis către președinte și premier. Din punctul meu de vedere o treabă penală. Mi se pare jaf”, susține Cristian Nițulescu.
Și această informație trebuie pusă într-un context. Nițulescu este numit din partea PSD în Consiliul de Administrație al TVR, iar după schimbarea de putere una din ținte este înlocuirea conducerii TVR. Aceasta este și o miză politică, dar până la urmă și administrativă: TVR se află într-o criză fără precedent, cu datorii uriașe de aproximativ 100 de milioane de euro și cu conturilor blocate de ANAF.
Economia făcută de postul public
Tot în acest context însă este evident că TVR are și nevoie de bani. Mare nevoie. Și de bani lichizi. Iar sublicențierea meciurilor a fost una din puținele variante pentru a mai pune ceva în conturi. Acesta este si argumentul principal al conducerii TVR. Președintele Alexandru Lăzescu a declarat pentru Hotnews: „Contractul a adus pentru TVR o sumă semnificativ mai mare decât se putea obține din publicitate în cele 12 meciuri sublicențiate. În plus, costurile de transmisie pentru CE și JO au fost înjumătățite, o economie de 0,5 milioane de euro”. Lăzescu confirmă și că TVR are de primit 51 de meciuri și spune că până acum a transmis doar unul pentru că a preferat să le țină pe celelalte pentru ani fără JO și Euro. În schimb, Lăzescu se apără că „din cele 12 meciuri din grupe, patru sunt oricum programate simultan”, toate sunt „disponibile pe Internet”, iar „procesul de sublicențiere a fost transparent, competițiile ofertate au fost afișate pe website-ul instituției, ulterior având discuții cu principalii actori interesați în preluarea transmisiunilor”.
Dolce: „Prețul plătit este corect”
Cea de-a doua parte din contractul de sublicențiere, Dolce Sport, a răspuns și la rându-i controversei: „Acordul dintre Dolce Sport și TVR nu este nici primul, nici ultimul, am mai anunțat până acum astfel de colaborări cu Pro TV și Digi Sport. (…) Prețul plătit pentru preluarea meciurilor din cadrul Campionatului European de fotbal a fost unul corect, având o valoare semnificativă, în concordanță cu condițiile și practica de pe piață și ținând cont de reglementările în vigoare UEFA, EBU și ale altor foruri”.
Una peste alta, este evident că piața drepturilor TV de sport evoluează în direcția limitării accesului întregii populații la toate partidele. Poate și de aceea românii sunt revoltați. Ce se va întâmpla însă când și Liga I, Liga Campionilor sau campionatele externe nu vor mai fi doar limitate pe un anumit distribuitor, ci și cu plată suplimentară. Pentru că direcția asta este de fapt. Poate nu pentru Mondiale, Europene, Jocuri Olimpice, dar pentru toate celelalte da.
Am cerut o anchetă. Este o treabă penală, un jaf. Contractul a fost văzut doar de președintele TVR Cristian Nițulescu, membru CA TVR
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER