Ucraina, depășită de situație!** Stadioanele nu sunt gata cu câteva luni înainte de Euro!
Nu doar brazilienii se confruntă cu dificultăți organizatorice înainte de turneul final. Chinuite de criza financiară, Polonia și Ucraina au avut mari probleme în a îndeplini cerințele UEFA pentru organizarea CE 2012. Cu multe termene amânate, construcțiile stadioanelor din cele două țări sunt aproape finalizate, ucrainenii rămânând însă mult în urma polonezilor.
Vestea că Polonia și Ucraina vor organiza turneul final din 2012 a surprins multă lume. Inițial s-a zvonit că ar fi vorba de o decizie politică la mijloc, menită să ajute la dezvoltarea unor țări cu probleme financiare și nu numai. Unele voci au susținut că orașele mici și gri din estul Europei nu vor putea face față organizării unui eveniment fotbalistic atât de cosmopolit și de o asemenea amploare. Mai mult, nemții au acuzat reprezentanți ai UEFA că s-ar fi lăsat mituiți cu 11 milioane de euro pentru a da votul favorabil candidaturii ucraino-polone!
EURO ÎNTR-O ȚARĂ‚ APROAPE FALIMENTARĂ‚
Câte șase stadioane fiecare. Atât ar fi trebuit să aibă gata până acum organizatoarele Euro 2012, conform înțelegerii din 2007. UEFA și-a dat seama târziu că a pus condiții prea exigente unor țări deficitare la capitolul „infrastructură”, astfel că le-a ușurat misiunea pe parcurs. Stadioanele din Chorzow, Cracovia (Polonia), Odessa și Dnepropetrovsk (Ucraina) au fost eliminate din planurile UEFA, ca urmare a unei inspecții efectuate în 2009, și s-a decis astfel ca fiecare țară să pună la dispoziție doar câte patru arene, construcția celorlalte fiind sistată, din cauza lipsei de fonduri.
Afectate și de instabilități politice, cele două partenere s-au confruntat cu multe sincope, dar polonezii au ieșit repede din impas după instalarea la putere a lui Donald Tusk, înfocat microbist, care a făcut din organizarea Euro o prioritate națională. În Ucraina, economia a fost la un pas de colaps, iar organizarea turneului a devenit astfel o corvoadă pentru guvernul condus de Iulia Timoșenko.
GERMANIA A VRUT SĂ‚ LE IA LOCUL
Apelând la împrumuturi de circa 16,4 miliarde de euro, vecinii noștri s-au redresat și au continuat cu chiu, cu vai, pregătirile. Pe lângă stadioane, ucrainenii au avut mari dificultăți în a construi hoteluri, spații pentru distracții, dar și rețele de drumuri care să faciliteze transportul zecilor de mii de fani ce vor vizita țara la anul. „Dacă nu vom rezolva problema drumurilor, atunci nu vom putea găzdui turneul”, a recunoscut în 2008 directorul companiei care coordonează lucrările, Evghen Cernovenko.
În 2010, Ucraina a fost la un pas să-și piardă dreptul de organizator în favoarea unei țări cu experiență precum Germania, care ar fi urmat să devină partenera Poloniei. S-a vorbit și despre Italia la acea vreme, dar ucrainenii au scăpat la limită de o rușine mondială, iar muncitorii fac acum tot posibilul să îndeplinească termenul. După trei ani foarte dificili, ceasul a început să ticăie insistent: mai sunt 256 de zile până la meciul de deschidere de la Euro.
„În Polonia, lucrurile merg foarte bine, totul e gata. În Ucraina însă, sunt niște întârzieri. Lucrările la ultimul stadion, cel din Lvov, sunt 75 la sută finalizate, dar mai e de muncă și la Kiev „, Michel Platini, președinte UEFA