Un mare secret al rezultatului obținut de Raluca Strămăturanu la Jocurile Olimpice! Care ar fi cel mai nimerit premiu pentru sportivă și cât investește Germania la sanie doar în cercetare

Pentru prima dată în ultimii 24 de ani, România s-a apropiat de Top 6 la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. Meritul îi aparține Ralucăi Strămăturaru, care a ocupat locul 7 la sanie. România a fost practic a patra țară la individual feminin, având în vedere că în fața reprezentantei țării noastre s-au situat sportive provenite din trei națiuni, Germania (trei număr), Canada (două) și SUA (una). Rezultatul sportivei în vârstă de 32 de ani născută în Sinaia nu a fost deloc întâmplător.

Mădălin Hîncu, șeful Centrului pentru sporturi de iarnă de la CSA Steaua, a susținut pentru ProSport că a prevăzut un astfel de rezultat al Ralucăi Strămăturaru: „Ea a lucrat foarte bine cu antrenorul (n.r. Radu Eugen), iar acest rezultat se datorează și saniei pe care se dă. Sportivii români au valoare, dar au probleme foarte mari la nivel internațional din cauza materialelor de concurs cu care ajung să concureze. Iar acest lucru nu ține neapărat de bani. Patinele de la sania Ralucăi Strămăturaru au fost procurate de la un producător american. Au fost patine compatibile, iar sportiva a avut parte de această nouă sanie”.

Oficialul clubului „militar” a venit cu un exemplu și de la biatlon, pentru a arăta cât de mult contează echipamentul cu care concurezi la cel mai înalt nivel: „Cornel Puchianu schimbă schiurile de 2-3 ani, dar acest lucru nu l-a ajutat încă foarte mult. Franța ia vreo 200 de perechi de schiuri de la Fischer pentru a le testa, iar după o perioadă de probe le opresc doar pe cele mai reușite, nu toate ies așa cum trebuie. Puchianu chiar dacă aleargă tot cu Fischer, ia un minut pe alergare numai din schiuri. Vă dați seama și la sanie, unde distanțele sunt așa de mici ca timp, cât de mult contează patina. Iar Raluca și antrenorul ei au găsit partinele compatibile pentru sanie”.

  • În jur de 6.000-7.000 de euro costă o sanie cu care se concurează la Jocurile Olimpice de la PyeongChang.

Mădălin Hîncu a reiterat ideea că nu banii sunt principala problemă în achiziționarea unei sănii de cea mai bună calitate, „ci important este să poți să cumperi ceea ce trebuie. Prin amabilitatea Federației Română de Bob și Sanie am fost invitat la începutul acestui an la o etapă de Cupă Mondială la Konigssee, iar din discuțiile avute acolo cu diverse persoane am aflat că nemții au investit 2 milioane de euro numai în cercetare”. Oficialul stelist a mai evidențiat faptul că la ora actuală România nu are o pistă artificială de bob și sanie, dar nici nu și-ar permite întrucât cheltuielile de întreținere ar fi și mai mari: „Chiar dacă vom fi capabili să reconstruim o pistă, nu știu dacă suntem capabili să menținem o astfel de infrastructură”.

Când a venit vorba să o caracterizeze mai în detaliu pe Raluca Strămăturaru, Mădălin Hîncu a declarat: „Raluca este foarte sus în momentul acesta, ea și-a demonstrat capacitățile și la proba de mixt, unde a înregistrat al 3-lea timp pe coborâre la feminin (n.r. România a încheiat cu echipa pe locul 10). Beneficiază și de un antrenor bine pregătit, dedicat profesiei, mă refer la Radu Eugen. Raluca are rezultate în primul rând pentru că iubește ceea ce îi place, practică sportul cu multă pasiune și dăruire. Ea își dorește să ajungă foarte sus și cred că va mai concura cel puțin la o ediție a Jocurilor Olimpice”.

Cea mai bună frumoasă recompensă pentru Raluca Strămăturaru după rezultatul obținut la Jocurile Olimpice ar fi … avansarea în grad la CSA Steaua! „Ea este în momentul de față soldat, din punctul meu de vedere ea ar trebui chemată în activitate și avansată la gradul de ofițer. Raluca a obținut cea mai mare performanță pentru sporturile de iarnă în ultimii 20 de ani, România a fost a patra după niște națiuni foarte dezvoltate la sanie. În același timp, sunt sigur că ea va deveni un model pentru toți cei care practică sporturile de iarnă. A arătat că se poate concura cu cele mai bune națiuni din lume și la sporturile de iarnă”, a concluzionat Mădălin Hîncu.

  • Cele mai bune rezultate ale României la JO de iarnă după 1990 au fost obținute prin dublul Ion Apostol – Liviu Cepoi (sanie) la JO Albertville 1992, care a ocupat locul 4, prin Mihaela Dascălu la patinaj viteză și același dublou de la sanie, Apostol-Cepoi, care s-au clasat pe locul 6 la JO Lillehammer 1994. După aceste rezultate vine la sanie feminin, cel obținut de Raluca Strămăturaru la PyeongChang – locul 7.
Publicat: 16 02. 2018, 12:22
Actualizat: 16 02. 2018, 12:23