Vicepreședintele Federației Internaționale de Scrimă are planuri mari: „Aduc Euro în România”
Șase români au fost recent incluși de Federația Internațională de Scrimă în topul celor mai valoroși 100 de scrimeri din toate timpurile: Reka Szabo, Ana Pascu, Laura Badea, Mihai Covaliu, Kuki Petru și Ioan Pop
Ana Pascu este a treia scrimeră din România inclusă în Hall of Fame-ul FIE pe care ProSport o aduce în fața cititorilor
Ce reprezintă scrima pentru dumneavoastră?
Scrima reprezintă totul pentru mine. E mai mult decât o profesie. Scrima e locul în care mi-am petrecut aproape toată viața. Am intrat în fenomen la vârsta de șapte ani și nu am părăsit niciodată acest sport.
Vă puteți reproșa ceva legat de activitatea din fruntea Federației Române Scrimă?
Într-o activitate de 31 de ani, atunci când tragi linie, îți dai seama că puteai să faci și mai multe. Cred că aș fi putut să realizez mai multe în ceea ce privește vizibilitatea scrimei în România. Sigur că mijloacele media nu au fost așa de dezvoltate, dar trebuia să-i aduc pe sportivi în lumina reflectoarelor așa cum se face acum.
Credeți că acum scrima e suficient de prezentă în media din țara noastră?
Da. Cred că acum se scrie destul de mult despre acest sport.
Sunteți în Hall of Fame-ul FIE. Ce reprezintă acest lucru pentru dumneavoastră?
Este o mândrie și o onoare pentru mine să fiu în acest top. Dar, în același timp, e o mare supărare pentru că alți foști mari sportivi nu au intrat aici. Votul nu s-a dat exclusiv pe meritele sportive. S-a ținut foarte mult cont și de imaginea pe care o au unii la nivel internațional.
„Un Mondial costă trei milioane de euro!”
Cine ar mai fi meritat să fie în Hall of Fame-ul FIE din România?
Ecaterina Stahl, Olga Szabo, Maria Vicol sunt doar câteva dintre sportivele care ar fi meritat să fie acolo.
Când vom putea organiza și noi o competiție de anvergură la scrimă?
Când o să avem bani. Eu pot să aduc chiar și anul viitorul Campionatul Mondial de seniori la București, mai ales că Bulgaria a pierdut competiția pentru că guvernul de acolo nu a putut asigura garanția financiară.
Unde va fi anul viitor?
Încă nu s-a hotărât, vom lua decizia luna viitoare. Am dat posibilitatea mai multor țări să își depună candidatura, dar e foarte greu să organizezi așa ceva într-un timp foarte scurt. Și e vorba și de mulți bani. Un mondial de scrimă costă trei milioane de euro.
Ați încercat să vorbiți cu Guvernul pentru o astfel de întrecere?
Am discutat cu doamna Carmen Tocală, iar ea mi-a spus să iau competiția. I-am replicat că nu e chiar așa de simplu și că nu vreau să fac de râs România. Îmi este frică de un eșec, dar aș dori să aduc Europeanul în România în 2016.
De ce chiar atunci?
Va fi înainte de Olimpiadă. Se vor da puncte și va veni toată lumea cu tot ce are mai bun. Un European ne-ar costa 250.000 de euro și s-ar putea organiza doar la Romexpo. Dar, înainte de asta, trebuie să organizăm o etapă de Cupă Mondială.
Cum am putea face din scrimă un sport cu priză la public și în România?
Am putea face multe, dar e nevoie de bani. Putem aduce aparatură spectaculoasă, cu lămpi colorate, putem organiza competiții în diverse locații, putem invita actori sau oameni din alte sporturi, însă e nevoie de mulți bani. Ori bugetul nostru e destul de limitat. Am fost recent invitată la un concurs de juniori în Italia unde au participat 3.000 de sportivi. Totul s-a desfășurat într-o sală imensă, care s-a umplut, dar organizatorii pregătiseră un bufet gratuit pentru părinți și pentru copii. Trebuie să atragi publicul cu ceva. Noi abia putem să organizăm competițiile normale…
„Arbitrii furau pe rupte!”
Ana Pascu spune că arbitrajul s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și povestește cum a ratat România finala la Jocurile Olimpice din Mexic, din 1968
Ana Pascu e de părere că Mihai Covaliu e succesorul ideal al ei la conducerea Federației Române de scrimă
Pascu e convisă că Brânză va lua aurul la Rio, în 2016
Cât de diferită e scrima din prezent față de cea din timpul dumneavoastră?
Pe timpul meu fetele făceau doar floretă. Acum fac și spadă și sabie, și e perfect. Acum scrima e mult mai dezvoltată și mai mediatizată. Există 150 de federații afiliate, chiar dacă doar 50 dintre ele contează cu adevărat. Apoi s-au schimbat multe lucruri în ceea ce privește arbitrajul, care pe vremea mea era în totalitate asigurat de oameni. Și se fura pe rupte!
Vi s-a întâmplat să fiți furată la o competiție importantă?
Cum să nu! În 1968, la Olimpiada din Mexic, echipa României, din care făceam și eu parte, trăgea cu Ungaria pentru intrarea în finală. Ecaterina Stahl a dat o tușă și s-a aprins o singură lampă verde, pe care arbitrul a anulat-o. Pur și simplu. Nimeni nu ne-a dat nicio explicație, iar apoi am ratat finala din cauza acelei tușe. Dar acum se pune mare accent pe corectitudinea în arbitraj.
„Cred că Ana va lua aurul la Rio”
Care este medalia de care sunteți cea mai mândră?
Cea obținută la Campionatele Mondiale de tineret din 1963. A fost prima dată când am urcat pe prima treaptă a podiumului la o competiție de anvergură și eram mândră că toate sportivele pe care le-am depășit m-au aplaudat și mi-au dat flori. Țin minte că după concurs a venit ambasadorul României de la Bruxelles, care m-a invitat la un mic dineu. A fost ceva deosebit.
E Mihai Covaliu succesorul ideal la conducerea Federației?
Da. Este corect, foarte muncitor și foarte politicos. Sigur, se va mai schimba pe parcurs. Acum e implicat pe mai multe planuri, e și antrenorul echipei de sabie, dar până în 2016 se va decide pe ce drum o va lua. Eu îl ajut, dar vreau să-l las pe el să conducă.
De ce credeți că nu mai vin copiii în sala de scrimă?
Eu cred că vin. Nu pot să spun că nu vin la scrimă. Un club privat care se pregătește la Floreta de Aur are 70 de copii. E puțin? Sigur că nu vin din toate păturile sociale, pentru că totul costă. Părinții trebuie să suporte chiar și transportul. Noi nu suntem în stare nici să decontăm transportul pentru copii. Pe timpul lui Ceaușescu, copiii care veneau la scrimă primeau un bilet de tramvai dus-întors.
Ce șanse sunt ca fetele din vechea gardă de la spadă să revină pe planșe pentru JO?
Sunt șanse, dar și ele pun condiții. Sigur, au nevoie de bani, iar ele, dacă stau acasă, iau mai mulți bani decât dacă vin la sala de scrimă. Nu e logic. Dacă renta viageră, pe care au obținut-o pe merit, s-ar da și dacă fac sport, s-ar fi rezolvat totul.
Ce îi lipsește lui Brânză pentru a deveni următoarea campioană olimpică a României la scrimă?
Nu îi lipsește absolut nimic. Brânză are tot ceea ce trebuie pentru a urca pe prima treaptă a podiumului la Rio. Trebuie să ne închinăm în fața ei pentru că a rămas fără niciun fel de condiție în continuare în echipă, când putea foarte bine să stea acasă și să-i vină niște bani în cont. Sunt convinsă că Ana va lua aurul la Rio, dar nu înainte de a-l lua la individual la Mondiale. La Olimpiadă, tensiunea e mai mare decât la orice altă competiție. Dar trebuie să avem mare încredere în Ana.
PALMARES ANA PASCU (FLORETISTĂ‚)
Locul și data nașterii:
22 septembrie 1944, București
E vicepreședinte al FIE și a fost 31 de ani președinte al FRS (1982 – 2013)
Palmares:
1963 – aur la individual, la CM de la Gent
1967 – bronz cu echipa la CM de la Montreal
1968 – bronz cu echipa la JO din Mexic
1969 – aur cu echipa la CM de la Havana
1970 – argint cu echipa la CM de la Ankara
1971 – bronz la individual la CM de la Viena
1972 – bront cu echipa la JO de la Munchen
1973 – bronz cu echipa la CM de la Goteborg
1974 – bronz cu echipa la CM de la Grenoble
1975 – bronz cu echipa la CM de la Budapesta