ProSport vă prezintă cum e realizată o minge de tenis de masă de celebra firmă producătoare Nittaku.
Într-o continuă schimbare la toate nivelurile, sportul mondial vine constant cu noi reguli. Unele generate de dorința unor oficiali de a-și pune amprenta pe istoria respectivei discipline, altele influențate de banii sponsorilor și ai televiziunilor, iar altele din strategii de marketing. Tenisul de masă, unul dintre cele mai rapide și mai spectaculoase sporturi mondiale, a surprins în 2014 printr-o schimbare ce i-a prins pe contre pied pe jucători, oficiali și organizatori de turnee. Chiar și pe asiaticii care ar cunoaște orice secret al ping-pongului. Pentru că mingea din celuloid a fost schimbată cu mingile din plastic, unele care le pun probleme și jucătorilor români prezenți în Meo Arena din Lisabona. Poza materialului a fost surprinsă la un antrenament al Elizei Samara, iar unii jucători susțin că modificarea e doar o soluție de marketing pentru a mai atrage atenția mass-media către tenisul de masă. Rămâne de văzut cât de repede vor fabrica producătorii noile mingi, pentru că nu toți coloșii din tenisul de masă au găsit rețeta, dar și cum va influența un sport în care contează fiecare milimetru noul „fulg” alb sau portocaliu. Iată care sunt principalele explicații avansate de oficialii Federației Internaționale.
1. Criza de celuloid
Conform dexonline, celuloidul este materie solidă, incoloră, uneori transparentă, lucioasă, flexibilă și plastică, ușor inflamabilă, obținută din nitroceluloză și camfor, folosită la fabricarea filmelor fotografice, a lacurilor și a unor obiecte uzuale. Adam Sharara, președintele ITTF, a admis, conform tennistable.about.com, că „există o criză de celuloid în ultima vreme”.
2. Pericol pentru siguranță avioanelor
O altă ipoteză avansată derivă din modul în care pachetele de mingi din celuloid erau transportate. Cum celuloidul este ușor inflamabil, companiile aeriene se fereau să le transporte de teama unor posibile evenimente nedorite. Containerele care urmau să le protejeze erau mult prea scumpe pentru producători, iar o variantă ieftină și bună devenea transportul pe apă. „Această explicație e cea mai plauzibilă pentru adoptarea deciziei în privința schimbărilor mingii”, spune un oficial român.
3. Reducerea vitezei
Mai ales în partidele băieților, mingea circula cu o viteză extrem de rapidă, iar spectatorii și telespectatorii aveau probleme în a urmări desfășurarea unui „raliu”. ITTF ar fi schimbat mingea și pentru a reduce viteza, dar și pentru a nu i se imprima mingii un afect atât de consistent.
! Conform regulamentului, mingea de tenis de masă este albă sau portocalie, dar oficialii ITTF se gândesc să-i schimbe culoarea sau să o confecționeze din două culori. Cea mai colorată minge din sportul mondial este mingea de polo
40 de milimetri e diametrul unei mingi de tenis de masă
2,7 grame e greutatea unei mingi de tenis de masă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER