VIDEO Magie pură la tenis de masă. Finala masculină a Mondialului a produs punctul secolului
This browser does not support the video element.
Chinezul Ma Long, nr. 1 mondial, a câștigat titlul de campion în proba masculină de simplu din cadrul Mondialelor de tenis de masă de la Suzhou (China), învingându-l în finală pe colegul său Bo Fang (nr. 14 ITTF), scor 4:2 (11-7, 7-11, 11-4, 11-8, 11-13, 11-4).
La scorul de 11-11 în setul al cincilea, schimbul intens de mingi a durat aproape 20 de secunde și a arătat de ce tenisul de masă e sport național în China. Federația chineză are 3 milioane de jucători legitimați, în timp ce România deține 1.000 de jucători. „Putem afirma că în China, fiecare provincie are câte un Campionat Național”, spunea într-un interviu pentru ProSport antrenorul Viorel Filimon.
Tenisul de masă, unul dintre cele mai rapide și mai spectaculoase sporturi mondiale, a surprins în 2014 printr-o schimbare ce i-a prins pe contre pied pe jucători, oficiali și organizatori de turnee. Chiar și pe asiaticii care ar cunoaște orice secret al ping-pongului. Pentru că mingea din celuloid a fost schimbată cu mingile din plastic, unele care le pun probleme și jucătorilor români.
Principalele ipoteze pentru decizia de modificare
1. Criza de celuloid: Conform dexonline, celuloidul este materie solidă, incoloră, uneori transparentă, lucioasă, flexibilă și plastică, ușor inflamabilă, obținută din nitroceluloză și camfor, folosită la fabricarea filmelor fotografice, a lacurilor și a unor obiecte uzuale. Adam Sharara, președintele ITTF, a admis, conform tennistable.about.com, că „există o criză de celuloid în ultima vreme”
2. Pericol pentru siguranță avioanelor: O altă ipoteză avansată derivă din modul în care pachetele de mingi din celuloid erau transportate. Cum celuloidul este ușor inflamabil, companiile aeriene se fereau să le transporte de teama unor posibile evenimente nedorite. Containerele care urmau să le protejeze erau mult prea scumpe pentru producători, iar o variantă ieftină și bună devenea transportul pe apă. „Această explicație e cea mai plauzibilă pentru adoptarea deciziei în privința schimbărilor mingii”, spune un oficial român.
3. Reducerea vitezei Mai ales în partidele băieților, mingea circula cu o viteză extrem de rapidă, iar spectatorii și telespectatorii aveau probleme în a urmări desfășurarea unui „raliu”. ITTF ar fi schimbat mingea și pentru a reduce viteza, dar și pentru a nu i se imprima mingii un afect atât de consistent.