VIDEO – Omul care a uimit sportul mondial. Povestea jucătorului de tenis de masă fară brațe. „Evoluează cu un ciorap tăiat în vârf, pentru a culege mingea și pentru a servi”

Redactor:
Andru Nenciu
VIDEO - Omul care a uimit sportul mondial. Povestea jucătorului de tenis de masă fară brațe.
  • Publicat:
  • Actualizat:

– Povestea egipteanului Ibrahim Hamato, jucător de tenis de masă, impresionează până la lacrimi. Sportivul evoluează ținându-și paleta strâns între dinți

– Vedete precum Wang Hao, Ma Long sau Vladimir Samsonov au rămas în sală după antrenamentele din timpul CM de la Tokyo special pentru a schimba câteva mingi cu sportivul egiptean

– Eliza Samara, a 23-a jucătoare a lumii, și Cristinel Romanescu, președintele FRTM, au vorbit pentru ProSport despre capacitatea unui sportiv de a trece peste obstacole ce par la prima vedere de netrecut. Constănțeanca l-a întâlnit pe Hamato în Japonia, în timpul Mondialului la care echipa feminină a României a ocupat locul al cincilea

Ibrahim Hamato e un tip care și-a găsit liniștea jucând tenis de masă. Povestea lui nu e cea clasică. Nu s-a accidentat în tinerețe și nici nu i-a zădărnicit ascensiunea vreo întâlnire cu patul gri de spital. Nu l-a înghițit vreo mlaștină a depresiei după ce vreun adversar mai talentat l-a culcat pe masă cu un topspin lângă fileu. Și nici nu face parte din grupul jucătorilor cu profil de victimă. Nu plânge. Nu găsește scuze. Nu caută alinare.

A rămas fără brațe în urma unui accident suferit la vârsta de 10 ani

Nu e nici trist, nici fericit. Nici introvertit, nici extrovertit. Nu e nici prea scund, nici prea înalt. Nici prea tânăr, nici prea matur. Nu e nici prea încâncenat, nici prea relaxat. Ibrahim trăiește tenisul de masă la prezentul continuu. Un accident suferit la vârsta de 10 ani aproape că i-a anulat destinul în sport. A rămas fără brațe, dar nu și fără plăcerea de a controla fulgul de celuloid. A pierdut pentru o perioadă antrenamentele, dar nu și antrenamentele tot revăzute cu ochii minții. A scăpat paleta din câmpul său vizual în perioada refacerii, dar paleta avea să se întoarcă mereu la el. Acasă în Egipt și pe toate mesele lumii.

Ibrahim din Egipt e alături de lotul Egiptului la toate marile competiții de tenis de masă. Nu cară gențile, deși le-ar căra. E un fel de talisman. Sau un element generator de voință. Sau e vocea care pretinde că nimic nu e imposibil. E partener de antrenament. E androidul care returnează robotic mingile. Și sufletul care nu salută la final de meci în mod tradițional. Ca la tenis sau ca la tenis de masă. El face doar o reverență scurtă. Iar adversarul îl imită. Îndată ce-și reprimă instinctul de a-i întinde mâna.

Romanescu: „Își culege mingea de pe jos și și-o aruncă la serviciu cu piciorul”

Probabil că vă întrebați cum își aruncă Ibrahim mingea pentru a servi? Cum își culege mingea din jurul mesei? Cum și unde își ține paleta în timpul unei confruntări? Declarațiile pe care ProSport le-a obținut de la românii care l-au cunoscut și filmulețul în care Ibrahim dă timpul înapoi printre secvențele dinamice au rolul de a (ne) întări diferența dintre drame și mizilicuri. Dintre sufletele amputate de durere și durerile de măsea.

 „Prezența sa în sala de antrenamente din complexul din Tokyo a stârnit nu numai compasiune, ci și curiozitate. Ceea ce face el este fantastic. L-am privit și eu. Uneori direct, alteori cu coada ochiului. E un adevărat campion și l-am mai văzut la câteva turnee. Posedă o zvâcnire a gâtului extraordinară. Chiar dacă loviturile lui sunt direcționate, egipteanul impresionează printr-o dexteritate uluitoare. El își culege de pe jos și își aruncă mingea la serviciu cu piciorul. Joacă întotdeauna cu un vârful ciorapului tăiat, pentru a rămâne cu degetele goale și pentru a-i fi ușor atunci când vrea să controleze mingea”, explică președintele federației de profil, Cristinel Romanescu.

Ibrahim: „Am încercat mai multe variante, dar am realizat că pot juca doar cu paleta în gură”

Dacă alți jucători paralimpici se folosesc de porțiunea de braț rămasă în urma unor operații pentru a-și arunca mingea la serviciu sau chiar pentru a juca, egipteanului nu i-a surâs această șansă.  „La trei ani după accidentul suferit la vârsta de 10 ani, am vrut să joc din nou ținând paleta sub braț, dar nu a mai mers. În timp, după ce am încercat mai multe variante, am realizat că pot juca doar cu paleta în gură”, zâmbește nervos Hamato. În Japonia a simțit însă că atinge cerul cu creștetul capului. Pentru că de partea cealaltă a plasei a avut, în meciuri demonstrative, jucători celebri precum Ma Long sau Vladimir Samsonov. Poate că și-a spus că-s meciurile vieții. Sau poate că e modul lui firesc de a juca. Dar forța pe care a imprimat-o mingii, mișcările efectuate în încercarea de a-și pregăti execuțiile și chipul concentrat au darul de a vorbi parcă despre toată incursiunea egipteanului prin labirintul în care l-a azvârlit un accident din copilărie. O copilărie care l-a oțelit. L-a făcut să inoveze. Să caute permanent soluții. Să-și îmbunătățească tehnica. Pregătirea fizică de gimnast. Și psihicul de decatlonist.

Samara: „El dovedește că în sport nu există propoziția >”

Iar evoluțiile din sălile din Tokyo au fost urmărite și de Eliza Samara, a 23-a jucătoare a lumii, cel mai bine clasată româncă în ierarhia mondială. „Ceea ce face el dovedește că în sport nu există propoziția >. E ceva incredibil! M-a impresionat la maximum. Nu mi-am dat seama dacă paleta pe care o folosește este mai ușoară, dar e posibil, pentru că mișcările pe care le face cu capul ar fi îngreunate dacă și paleta ar fi una normală”, spune constănțeanca. Și ea a fost impresionată. Și lotul României. Și Eliza i-a ascultat povețele. Și Eliza se bucură de fiecare picătură din viață.

„Când mă gândesc la cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în viață, mintea îmi fuge în două direcții: la soția mea, care înseamnă totul pentru mine, și la tenisul de masă, care îmi dă șansa să mă bucur pentru fiecare punct. Să mă lupt. Ca în viață. Sper că exemplul meu va arăta lumii întregi că nimic nu este imposibil în viață dacă muncești mult”.

E declarația lui Ibrahim. Și ține loc de orice altă încheiere.

„În Egipt, tenisul de masă pentru paralimpici este foarte dezvoltat, chiar dacă nu avem condițiile de care beneficiază europenii sau asiaticii. Dacă am avea toate condițiile, poate și că rezultatele noastre ar fi mai bune”

Ibrahim Hamato


„Sunt foarte fericit că l-am cunoscut pe Ibrahim și că am jucat împotriva lui. A fost ceva fantastic”

Vladimir Samsonov (Belarus)

„E incredibil cum poate juca ținând paleta cu gura”

Ma Long (China)


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Aproape de un ACORD! Italienii scriu că transferul lui Ianis Hagi se face
Aproape de un ACORD! Italienii scriu că transferul lui Ianis Hagi se face
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia…
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
BREAKING | Mutu revine în Liga 1.
BREAKING | Mutu revine în Liga 1. "Briliantul" şi-a dat acordul şi preia un club de mare tradiţie din fotbalul…
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că mai este cea din trecut
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că…
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
Reacţia unui bătrânel francez, invitat la o cină colectivă în Bistriţa. Localnicii au adus de acasă ce aveau mai bun şi au mâncat împreună
Reacţia unui bătrânel francez, invitat la o cină colectivă în Bistriţa. Localnicii au adus de acasă ce aveau mai bun…
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat: Problema este că a apărut...
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat: Problema este că a apărut...
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat:
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales…
×