Vlad Măcicășan după Belgia – Anglia 2-0. Testați „marfa”, nu cumpărați „ambalajul”! Încă un eșec pentru Premier League, care arată că adevărații campioni sunt în altă parte
Oricât de multă reclamă s-ar face finalei mici, oricât de mare ar fi lovitura istorică pentru naționala care ia bronzul, meciul pentru locul 3 este unul al pierzătorilor și întruchipează eșecul. Istoria uită, de cele mai multe ori, echipa care câștigă locul trei. Peste ani se va vorbi despre câștigătoarea din Rusia, poate despre finalistă, dar în niciun caz despre cine a câștigat finala mică. Belgia și Anglia au reprezentat împreună Premier League, pentru că pe teren au început meciul 8 jucători belgieni din cea mai galonată competiție internă din lume, pe lângă cei 11 ai englezilor. A fost ziua în care Premier League a trebuit să se consoleze din nou cu locurile din spatele câștigătorului.
Este incredibil cum cea mai lăudată, scumpă, urmărită și echilibrată competiție din lume nu se poate impune când se ia la bătaie, pe teren, cu niște campionate care nu pot visa deocamdată că vor primi 5 miliarde de euro din drepturile tv, pentru următorii 3 ani. Povestea ultimilor 6 ani din Champions League o trăim și la acest Campionat Mondial. Anglia strălucește, impresionează, dar adevărații campioni joacă în alte campionate. Premier League este ca o marfă așezată strategic într-un magazin de lux, ambalată strălucitor și cu o reclamă extrem de bine plătită. În aceste condiții nici nu mai contează calitatea. Nu mai contează faptul că Messi, Ronaldo, Mbappe, Neymar sau Modric nu joacă în Premier League, un campionat care oferă finalei doar 4 jucători titulari, niciunul din echipa Croației. Contează asta atunci când vine vorba de trofee cucerite. Singurul moment din an când telespectatorii de pe tot globul, care plătesc cei 5 miliarde de euro, își pun întrebarea dacă nu cumva superstarurile din Premier League nu sunt doar niște jucători cu valoare puțin peste medie, dar ambalați strălucitor, în cea mai urmărită „vitrină” din lume. Dacă sunt cu adevărat superstaruri de ce îi urmăresc mai mereu pe alții cum ridică trofee?
În derby-ul Premier League de la Campionatul Mondial, Belgia era normal să se impună. Nu degeaba Anglia le plătește săptămânal 1,2 milioane de lire sterline celor 8 belgieni titulari, care joacă în Insulă. Vedetele marilor echipe vin din Belgia, nu din Regat. La Manchester United, Lukaku vinde tricourile și câștigă meciurile, nu Phil Jones. De Bruyne este cel care crează jocul la City, nu Kompany sau Sterling, iar Hazard este starul lui Chelsea, în niciun caz Loftus-Cheek. A fost ca un meci de antrenament între prima echipă și rezerve.
Mondialul se va încheia și cuprinși în capcana advertising-ului sau amețiți de sumele colosale din transferuri vom crede din nou, cu tărie, că Anglia are cele mai mari vedete din lume și cel mai bun campionat. Consumăm ce ni se oferă, tindem să ne fabricăm idoli falși, împinși de la spate de cei care au un interes ca aceștia să ne fie idoli. Vom uita repede că la acest Campionat Mondial campionii au venit din alte părți.