“A fost Goran Ivansievic la meciul meu?” este întrebarea care explică de ce Cîrstea nu are nevoie de psiholog sau consiliere mentală într-un sport în care este vehiculată importanța uluitoare a autocontrolului emoțional: “Sunt genul de jucătoare care nu prea văd sau aud ce se întâmplă în tribune. De multe ori am avut persoane care mi-au spus: Nicio șansă să o văd!” deconspiră Sorana cum se transpune “în lumea ei” pe parcursul partidelor.
“Singurul personaj pe care îl focalizez este antrenorul și la el mă uit. În rest sunt destul de concentrată și nu realizez ce se întâmplă sau petrece dincolo de liniile terenului” se destăinuie Cîrstea ProSport pentru care explică de ce nu simte oportunitatea unei anume tehnici și că, pentru ea, nu este o problemă disciplinarea concentrării.
“La Wimbledon a fost Goran Ivanisevic la meciul meu și habar nu aveam chiar dacă a stat la câteva scaune de echipa mea și în al doilea rând din tribună. Prefer așa, sunt concentrată, sunt doar eu cu adversara și privirea la antrenor. Atât!” demitizează Sorana focalizarea indusă de exerciții specifice pentru o echilibrare mentală, în timp și spațiu, din tenis.
“Nu este nimic lucrat ca și focusare, unidirecționare a atenției. Pur și simplu acesta este modul meu chiar dacă sunt alte jucătoare care fie privesc foarte mult ori observă, văd tot ce se petrece în arenă, ce fac spectatorii în tribună fie că sunt deranjate ori le face plăcere, au mult contact vizual cu cei apropiați” relevă Cîrstea modalitatea naturală în care coordonează creșterea puterii mintale cu capacitatea de concentrare.
“Eu de mică, în momentul în care intru în teren, îmi impun să vizualizez numai terenul, liniile. Sunt concentrată doar la adversară. Nu a fost un amănunt indus de o tehnică mentală anume, de o terapie individualizată. Îmi priește și de câte ori sunt concentrată pe ce am de făcut și nu pe detalii exterioare meciului, îmi merge mult mai bine” mărturisește Sorana pentru ProSport cum numai strigăte sau încurajări în limba română gen “Rupe-i fâșul!” o distrează.
“Suportul românilor este extraordinar, sunt foarte recunoscătoare și plăcut surprinsă de cât de mulți compatrioți de-ai noștri sunt la meci. Fac o atmosferă și o galerie absolut superbă. Este o autentică plăcere, sunt niște oameni pozitivi. Este nemaipomenit să am alături o așa galerie, unică în felul ei” nu-și ascunde Cîrstea admirația pentru pasionantul sacrificiu făcut de românii lipsesc sau se învoiesc de la serviciu și șofează sute de kilometri ca să o încurajeze la Indian Wells.
“Gașca asta a noastră apreciză enorm omul frumos care este Sorana” divulgă Cristian Cozma relaționarea aparte a românilor din California cu Cîrstea.
“Rupe-i fâșul!” este zicala tipică folclorului autentic românesc patentată, exact acum 10 ani, la Indian Wells, înaintea unui tur 3 în care Sorana a jucat cu poloneza Agnieska Radwanska.
“Cântăm pentru Sorana și tricolor!”, “Tu ești România noastră!” au fost pancartele afișate în tribună de aceeași români nelipsiți de un deceniu de la partidele lui Cîrstea.
“Am cunoscut-o pe Sorana la turneul de la Los Angeles din 2010. Așa am interacționat și cu Ana Ivanovic, la acea vreme cea mai bună prietenă din tur a Soranei” povestește Cozma cum și de ce pe drapelul României apare și autograful sârboaicei care cucerise “Roland Garros-ul” pentru a deveni, apoi, numărul 1 mondial.
“De atunci am rămas prieteni buni atât cu Sorana cât și cu familia ei, mama, tatăl și fratele, Mihnea” nu ascunde Cozma că amiciția a făcut ca el și soția să fie invitații familiei Cîrstea chiar la Târgoviște.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER