Alan Wake’s American Nightmare Review: un coșmar plăcut
În 2010, la momentul în care am jucat primul joc al seriei Alan Wake pe Xbox 360, eram sigur că Microsoft nu va permite celor de la Remedy Entertainment să-și lanseze creația și pe PC. Anii au trecut însă, titlurile exclusive pentru Xbox 360 aproape că au dispărut, iar finlandezii au publicat primul Alan Wake, după aproape 2 ani de așteptare, și pe PC.
Apoi, când a fost anunțat Alan Wake’s American Nightmare pentru Xbox Live Arcade, am fost ferm convins că jocul va veni și pe PC (de această dată mult mai repede). Și, după doar trei luni, coșmarul american a fost declansat și pentru cei care încă preferă computerul personal drept principală platformă de joc.
Încă din start trebuie spus că American Nightmare nu este un eventual Alan Wake 2, povestea noului joc împrumutând personajele din titlul original și plasându-le într-un cu totul alt context. Avem de-a face cu un episod al serialului TV „Night Spings” (un soi de Zona Crepusculară, dacă vreți), al cărui scenarist, dar și principal protagonist, este nimeni altul decât scriitorul Alan Wake.
Astfel, se pleacă de la niște idei de bază consacrate de primul Alan Wake, însă mai apoi se merge în alte direcții, nu neapărat legate de ceea ce eroul a trăit în jocul inițial. Deși abordarea și modul de expunere a poveștii încearcă să se depărteze oarecum de aventura lui Wake din Bright Falls, atmosfera și intriga păstrează același aer de thriller psihologic caracteristic romanelor din care Remedy s-a inspirat inițial.
Totuși, după cum spuneam la început, nici vorba de un sequel în adevăratul sens al cuvântului sau de o continuare directă a poveștii din primul Alan Wake. American Nightmare poate fi caracterizat drept o istorisire de sine stătătoare în cadrul unui univers familiar, însă fundamental diferită din mai multe puncte de vedere (poveste cu un început și un sfârșit bine determinate, secvențe cinematice filmate etc.).
În același joc de lumini și umbre se încadrează și gameplay-ului noului Alan Wake’s American Nightmare. Pe de-o parte, avem de-a face cu același gen de third person shooter, cu mecanici de joc aproape neschimbate: inamicii sunt protejați de un strat de întuneric ce poate fi eliminat doar cu ajutorul lanternei. De asemenea, deși controlul a rămas identic, Wake are acum la dispoziție un arsenal extins, deosebit de util având în vedere densitatea de oponenți din American Nightmare.
În contrast, structurarea jocului a suferit modificări fundamentale: nu mai avem de-a face cu episoade liniare, ci cu trei acte, fiecare împărțit în câte trei medii de joc complet deschise. În fiecare dintre acestea, Wake primește diferite obiective, imperative pentru a putea progresa în cadrul poveștii. Totuși, nimeni nu te oprește să te abați de la acestea pentru a explora nivelurile asa cum dorești.
Interesant este că, tocmai atunci când crezi că jocul se apropie de sfârșit, ești „teleportat” din nou la început, fiind nevoit să treci din nou prin aceleași niveluri, obiectivele schimbându-se însă în funcție de cunoștințele acumulate pe parcurs. Această reciclare a mediilor de joc ar putea fi numită și lene din partea producătorilor însă, în contextul acestui joc, funcționează neașteptat de bine. Astfel, cele aproximativ 5 ore de joc pe parcursul cărora se întinde campania nu sunt deloc plictisitoare, dovedindu-se suficiente pentru un joc downloadabil de nici 15€.
Mai mult, Remedy a inclus și un mod de joc Arcade, în care Wake este nevoit să supraviețuiască valurilor de atacatori pentru o perioada de timp determinată. Jocul oferă cinci hărți pentru acest mod de joc, inspirate din locațiile pe care Wake le vizitează pe parcursul campaniei single player. Din păcate, chiar dacă această abordare Arcade s-ar fi pretat la așa ceva, lipsește orice urmă de multiplayer.
În schimb, atât din punct de vedere grafic, cât mai ales în ceea ce privește sunetul și muzica, Alan Wake’s American Nightmare este la același nivel ridicat precum fratele său mai mare. Mediile de joc întinse demonstrează ca engine-ul celor de la Remedy nu are probleme cu afișarea spațiilor largi (primul Alan Wake era mult mai limitat din acest punct de vedere), atenția la detaliu fiind mai mult decât mulțumitoare pentru un titlu downloadabil.
Pe lângă vocile foarte bune, iese în evidență din nou muzica celor de la Poets of The Fall, o adevărată binecuvântare pentru iubitorii de sonorități rock.
Astfel, deși nu avem de-a face cu o continuare adevărată, Alan Wake’s American Nightmare oferă îndeajuns de mult motive pentru ca jucătorii să se lase încă o dată cuceriți de aventurile ghinionistului scriitor. Acum putem aștepta cu inima împăcată Alan Wake 2.