A trecut aproximativ un an de când a apărut primul joc Digimon Story Cyber Sleuth în Europa, readucând la viață pasiunea fanilor pentru o serie anime care a fost deosebit de populară acum ceva timp și în România. Hacker”s Memory se întoarce cu aceeași formulă a primului joc, adăugând conținut din belșug.
Generația tânără a ratat perioada de glorie a creaturilor Digimon, știind mai degrabă de vânătoarea de Pokemoni de prin parcuri și cafenele, dar primul joc al seriei Digimon Story Cyber Sleuth, ce s-a dovedit a fi neașteptat de bun, a readus în atenția publicului și creaturile care se duelează în spațiul virtual. Primirea caldă a creat premisele necesare lansării unei continuări, Hacker”s Memory urmărind îndeaproape întâmplările din cea mai nouă serie de desene animate și din jocul original.
Noua iterație este dezvoltată din nou de Media.Vision și publicată de Bandai Namco Entertainment, păstrând rețeta primului joc și adăugându-i tone de conținut nou. Cei cărora le-a plăcut prima parte se vor îndrăgosti de continuare, iar cei care vor să cunoască acest univers pot începe aventura în cel mai plăcut mod parcurgând Digimon Story Cyber Sleuth: Hacker”s Memory.
La fel ca desenele animate pe care se bazează, Digimon Story Cyber Sleuth: Hacker”s Memory prezintă Internetul reimaginat ca un spațiu virtual ce poate fi explorat fizic prin intermediul unui sistem de realitate virtuală. Astfel, în EDEN, fiecare utilizator este reprezentat de un avatar și poate interacționa cu mediul înconjurător și cu ceilalți exact ca în lumea reală, beneficiind nu doar de experiențe vizuale și auditive, dar și tactile, olfactive și gustative. Fiind un sistem imaginat de oameni, nu este deloc unul ideal, hackerii exploatându-i slăbiciunile, zonele ascunse din EDEN devenind cu adevărat paradisul lor, unde-și pot impune propriile reguli și de unde pot fura datele altor utilizatori.
În această postură incomodă se găsește și Keisuke, eroul principal al jocului, un utilizator obișnuit căruia i-a fost furat contul și care, încercând să-l recupereze, pornește într-o aventură neașteptată, ce îl va transforma dintr-un agramat tehnologic într-unul din cei mai pricepuți hackeri. Călătoria alături de membrii Hudie, o grupare de hackeri cu intenții bune ce dorește să mențină ordinea și siguranța din EDEN, este povestită de-a lungul a 20 de capitole. Majoritatea întâmplărilor sunt prezentate prin dialoguri, gameplay-ul în sine concentrându-se pe explorare și duelurile dintre Digimoni. Faptul că dialogurile sunt prezentate în limba japoneză și subtitrate în engleză reprezintă un plus pentru fanii serialului anime.
Ceea ce poate fi ciudat pentru mulți, în special pentru cei care nu sunt familiarizați cu genul JRPG, este faptul că protagonistul nu are voce de-a lungul jocului: chiar dacă anumite dialoguri oferă opțiunea de a alege din multiple răspunsuri, după scena introductivă, Keisuke nu mai scoate nici măcar un cuvânt de-a lungul întregului joc. La fel poate părea puțin surprinzător și faptul că, deși jocul include multiple locații, acestea pot fi explorate doar parțial în limita coridoarelor invizibile care ghidează și limitează libertatea de mișcare. Diferitele locații din Tokyo arată bine, dar ocupă un loc secundar, în prim plan fiind cafeneaua, care reprezintă sediul Hudie, și spațiul virtual, unde au loc confruntările.
Explorarea diferitelor locații este însă obligatorie pentru a putea rezolva investigațiile și pentru a aduna obiecte colecționabile, precum medalioanele sau amintirile altor hackeri salvate sub formă de fișiere.
Jucătorii vor interacționa cel mai des cu PC-ul lor din cafenea, care oferă acces către afișierul digital pe care sunt postate misiunile ce pot fi rezolvate de Keisuke, fie singur, fie cu ajutorul aliaților din joc, și către spațiul virtual EDEN. Mai mult, folosind același PC, se vor putea decoda amintirile descoperite în lumea de joc și se poate accesa și spațiul special care permite dezvoltarea Digimonilor adunați. Fie că vorbim de personaje umane sau de creaturi digitale, Digimon Story Cyber Sleuth: Hacker”s Memory include un sistem simplu prin care relațiile de prietenie pot fi îmbunătățite prin solicitarea ajutorului acestor companioni ocazionali în cadrul unor bătălii speciale.
Cea mai importantă parte a jocului rămân însă Digimonii, care pot fi colecționați, antrenați și ajutați să evolueze. Jocul include un total de 327 de astfel de creaturi digitale, jucătorul putând fi acompaniat simultan de maximum 11. În luptă pot participa de fiecare parte maximum trei Digimoni, în ordinea stabilită de jucători. Luptele decurg în clasicul stil pe ture (turn-based), ordinea atacurilor fiind determinată de abilitățile Digimonilor care se confruntă. În afară de confruntările care țin de misiuni, duelurile se inițiază aleatoriu cutreierând nivelurile spațiului digital. Cei care vor să aibă în colecție toți Digimonii vor petrece cel mai mult timp în joc antrenând și dezvoltând creaturile digitale, precum și adunând cantitatea de experiență necesară pentru aceste operațiuni (prin completarea a nenumărate lupte aleatorii și a ore întregi de antrenament).
Folosirea abilităților speciale ale Digimionilor devine cu atât mai spectaculoasă cu cât aceștia avansează pe scara evoluției, oferind o doză de culoare și dinamism graficii care în general nu iese cu nimic în evidență. Cei care au jucat episodul anterior al seriei vor recunoaște o parte dintre scenarii sau locații și chiar și o bucată din coloana sonoră. Se vede că producătorii au luat primul joc și, inspirându-se din seria Persona, au încercat să-l extindă și să-l îmbogățească, fără a încerca însă să-l reimagineze. Adăugarea de elemente noi, precum vânătoarea de obiecte colecționabile sau noul fir epic, menține experiența proaspătă chiar și pentru veterani.
Cei care nu au încercat până acum seria vor descoperi o curbă de asimilare a mecanicilor foarte lină, producătorii având grijă să nu crească niciodată brusc nivelul de dificultate. Ca durată de joc, în funcție de cât de tentat vei fi să descoperi tot ce se ascunde în Hacker”s Memory, vei avea de investit între 15 și peste 100 de ore. Lungimea variază și în funcție de cât de mult te vor prinde confruntările online, care au ca scop deciderea celui mai bun antrenor de Digimoni din lume. Luptele online cu alți adversari umani aduc și câștiguri care pot fi investite în noi accesorii pentru Digimonii preferați, noi avataruri care să te reprezinte în arenele online și diferite titluri. În cadrul magazinului in-game există și obiecte speciale care pot fi achiziționate doar pentru un timp limitat, motivând astfel cei mai înfocați fani să rămână activi în duelurile online.
În concluzie putem spune că Digimon Story Cyber Sleuth: Hacker”s Memory nu este cel mai inovator sau mai complex JRPG, dar este un joc reușit care va fermeca atât fanii noi, cât și veteranii seriei de desene animate. Asemănările cu jocul original nu sunt deranjante, in lumina reflectoarelor fiind menținuți simpaticii Digimoni, parcă mai memorabili ca niciodată.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER