Jocurile anului 2012 – recomandările Go4games (partea a II-a)
Având în vedere că 2012 este pe cale să se sfârșească, v-am rămas datori cu cea de-a doua parte a listei dedicate celor mai bune jocuri video lansate pe parcursul acestui an.
După cum am precizat și în articolul inițial, aparițiile din ultimele 12 luni nu au excelat, împiedicându-ne să alegem câte un câștigător clar pentru fiecare categorie în parte. Astfel, am ales să recomandăm mai multe titluri, chiar dacă acestea se regăseau în cadrul aceluiași gen.
Așadar, înainte de trecerea în noul an, Go4games vă invită să aflați care sunt recomandările noastre finale din 2012. Ca de obicei, așteptăm alternativele și sugestiile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.
SHOOTER
Deși nu a început tocmai grozav, 2012 s-a dovedit a fi totuși o perioadă destul de bună pentru shootere, onoarea acestui gen fiind salvată de câteva titluri lansate spre sfârsitul acestui an. Iată recomandările Go4games în materie de shootere:
Cel de-al treilea titlu al seriei Far Cry a fost de departe una dintre cele mai mari surprize plăcute ale anului. Personajul negativ memorabil (Vaas Montenegro), motorul grafic modern, gameplay-ul variat, grafica de invidiat și campaniile single player și cooperativă s-au numărat printre ingredientele care au ridicat jocul celor de la Ubisoft peste oferta concurenței.
Deși trecut în curtea unui nou studio producator (343 Industries), Halo 4 a făcut cinste seriei din care face parte. Master Chief, eroul emblematic al celor de la Microsoft, s-a întors la datorie cu succes, ajutat de nelipsita inteligență artificială Cortana, precum și de un motor grafic nou, deosebit de arătos. Adăugați și excelenta componentă multiplayer și obțineți imaginea celui mai reușit shooter de console lansat în 2012.
Unul dintre cele mai bune jocuri ale tuturor timpurilor (Half-Life), refăcut cu măiestrie folosind mijloace grafice moderne și oferit complet gratuit? Pur și simplu nu poți refuza o asemenea oferta, Black Mesa oferind posibilitatea ca o întreagă generație de noi jucători să poată experimenta titlul ce a dat startul genului pe care astăzi îl numim first person shooter modern.
ACTION (JOCURI DE ACȚIUNE)
Lăsând la o parte shooterele clasice, anul ce se încheie a fost deosebit de darnic în ceea ce privește jocurile de acțiune, fie că vorbim de experiențe open world variate, fie că aducem în discuție jocurile ce au oferit o libertate de mișcare și alegere peste medie. Următoarele titluri nu ar trebui ratate:
Cel de-al treilea titlu numerotat al seriei Assassin’s Creed marchează sfârșitul poveștii eroului Desmond Miles, nevoit acum să retraiască amintirile unui nou strămoș – asasinul de origini amerindiene Connor Kenway. Cu o acțiune plasată în perioada Războiului de Independență ce a dus la formarea Statelor Unite ale Americii, Assassin’s Creed III propune o poveste matură, dar și inovații de gameplay, cum ar fi noile misiuni și bătălii navale.
Misiunea din Hong Kong a agentului sub acoperire Wei Shen ne-a demonstrat că nu e nevoie să te numești Grand Theft Auto pentru a fi un joc de acțiune open world demn de luat în seamă. Povestea tipică filmelor de acțiune asiatice, sistemul de luptă ce îmbină artele marțiale cu schimburile spectaculoase de focuri, dar și grafica excelentă recomandă Sleeping Dogs drept unul dintre cele mai reușite astfel de titluri lansate în 2012.
Vreți furișări și misiuni rezolvate fără a ucide nici măcar o muscă? Apelați cu încredere la Dishonored. Vreți scene tensionate de acțiune și cadavre la fiecare colț de stradă? Nici acestea nu lipsesc din Dishonored. De altfel, acesta este și marele merit al celei mai recente creații a studiourilor Arkane: libertatea de decizie oferită jucătorului, Dishonored adaptându-se la stilul de gameplay al fiecăruia. Dacă ar fi avut o campanie mai lungă și o poveste mai bine dezvoltată…
De această dată, jucătorii au avut posibilitatea de a-l întruchipa pe Death, un al doilea călăreț al Apocalipsei, hotărât să facă orice pentru a demonstra nevinovăția fratelui său. Aventura lui Death a îmbinat destul de bine luptele tipice genului cu un sistem de abilități și looting specific jocurilor RPG, toate acestea fiind plasate în cadrul unei campanii de dimensiuni apreciabile.
Agentul 47 se întoarce într-una dintre cele mai dificile misiuni ale carierei sale de asasin. Însărcinat cu uciderea fostei sale persoane de contact, 47 hotărăște să întoarcă spatele celor din International Contract Agency și să respecte dorința de moarte a ultimei sale victime. Pe lângă aspectul grafic de invidiat, Absolution reușește să aducă fanilor seriei aventura pe care o așteptau de ani buni.
ADVENTURE (AVENTURĂ‚ POINT AND CLICK)
Departe de bugetele de zeci de milioane de dolari caracteristice titlurilor mainstream, jocurile de aventură clasice compensează lipsa de interactivitate cu povești mult peste medie și puzzle-uri inteligente, capabile să pună în mișcare „rotițele” ruginite după atâtea sesiuni de Call of Duty sau FIFA. Noi vă recomandăm următoarele astfel de jocuri:
Deși probabil nu pe placul tuturor, stilul artistic pixel-art folosit de Resonance este cât se poate de potrivit atmosferei jocului și foarte familiar pentru pasionații de titluri de aventură old-school. De atfel, Resonance împrumută foarte multe elemente din clasicii genului (cum ar fi povestea abordată prin perspectivele a nu mai puțin de patru personaje principale), dar vine și cu o serie de inovații, precum sistemele de memorie de lungă și scurtă durată.
Deși provenit de la un studio cu experiență vastă în domeniul jocurilor de aventură, The Walking Dead nu se face remarcat prin dificultatea puzzle-urilor. În schimb, jocul celor de la Telltale Games excelează în ceea ce privește povestea, personajele și modurile în care relațiile dintre acestea sunt afectate de hotărârile pe care jucătorii sunt nevoiți să le ia pe parcursul celor cinci capitole.
SPORT
Categoria simulatoarelor sportive are deja o ierarhie, care, vrem sau nu vrem, se cam menține neschimbată de la an de an. În timp ce în alte părți ale lumii jucătorii pot alege dintre mai multe discipline sportive, românii, ca și multi alți europeni, rămân suporteri fideli ai sportului-rege – omniprezentul fotbal.
Puteam avea oare o categorie dedicată jocurilor cu tematică sportivă fără să amintim de cel mai recent titlu al extrem de popularei serii FIFA de la EA Sports? Bineînțeles că nu, mai ales în condițiile în care FIFA 13 continuă seria de îmbunătățiri aduse de predecesori, reușind din nou să-și întreacă concurența directă. Iar când vine vorba de multiplayer, titlul celor de la EA chiar nu are rival.
Și pentru că românul se pricepe la orice în materie de fotbal, din lista de recomandări nu putea lipsi Football Manager 2013, de departe cel mai complex și complet joc de acest tip. În ce alt joc îți poti demara cariera de antrenor în Liga I sub privirile atente ale unor personaje precum George Copos sau Gigi Becali? Nu în ultimul rând, Football Manager 2013 oferă răspunsul la întrebarea ce a dominat sportul românesc în ultimii ani: „Îl vrei la Steaua?”.
GRAFICĂ‚
Iată-ne ajunși și la ultima categorie de jocuri recomandate din acestă listă. Este vorba de titlurile capabile să impresioneze doar prin intermediul graficii, jocurile pentru care într-adevăr merită să investești într-un procesor puternic, o placă video nouă, o consolă sau un televizor HD de nouă generație. Iată jocurile care ne-au impresionat din punct de vedere vizual în 2012.
Când vine vorba de grafică pe PC, Far Cry 3 și al său motor grafic Dunia 2 nu au avut rival pe parcursul acestui an. Tehnologiile avansate permise de DirectX 11 au fost complementate de o direcție artistică reușită, combinația rezultată fiind perfectă pentru a scoate în evidența paradisul tropical în care are loc acțiunea din Far Cry 3.
Criticat pe bună dreptate pentru problemele de cameră, control și accentul pus pe acțiune în defavoarea componentei horror, lui Resident Evil 6 nu i se poate nega unul dintre principalele merite: jocul celor de la Capcom se numără printre cele mai arătoase titluri lansate vreodată pe console. Abia așteptăm să vedem ce îmbunătățiri vizuale va aduce versiunea de PC a jocului.
La final, Go4games vă urează un călduros „La Mulți Ani!” și vă invită să reveniți peste câteva zile pentru a arunca o privire împreună asupra celor mai promițătoare jocuri ce urmează a fi lansate în 2013.