În prima parte a recomandărilor noastre de jocuri din 2016, ne-am oprit asupra celor mai bune RPG-uri, jocuri cu mașini și strategii. Astăzi, am decis să dăm verdictul final pentru alte patru genuri importante: shooter, acțiune, aventură și simulator sportiv.
În ceea ce privește unele dintre aceste categorii, cum ar fi shooterele, am avut parte de un an extrem de bogat și variat, cu numeroase apariții de calitate, pentru toate gusturile. Pe de altă parte, genul adventure pare să fi făcut un pas înapoi, prioritate, în această categorie, fiind jocurile „hibrid”, care au combinat elementele ale altor genuri (cum ar fi platforming-ul) cu puzzle-urile specifice aventurilor.
În aria simulatoarelor sportive, lucrurile s-au întors la o oarecare normalitate, cei doi mari rivali ai ultimilor ani disputându-și din nou supremația, iar seria FIFA reușind o revenire spectaculoasă.
SHOOTER
DOOM (id Software/Bethesda) PS4/Xbox One/PC
De departe cel mai mare succes proiect al anului ce se încheie, atunci când vorbim de shootere, este DOOM, jocul ce a reușit să continue tradiția uneia dintre cele mai iubite serii din istorie. Noul DOOM a demonstrat ca gameplay-ul dinamic, pur, poate triumfa oricând în detrimentul unor scenarii SF sau istorice, iar studioul producător – id Software – a renăscut ca proverbialul phoenix, fără aportul vedetelor fondatoare, însă grație sufletului pus de o nouă generație de producători. A ajutat extrem de mult și latura tehnologică, noul motor grafic id Tech 6 reușind imposibilul: un nivel vizual de invidiat, la un framerate constant de cel puțin 60 de cadre pe secundă pe fiecare dintre cele trei platforme pe care DOOM și-a făcut apariția.
OVERWATCH (Blizzard Entertainment) PS4/Xbox One/PC
Primul pas făcut de renumitul studio Blizzard Entertainment în domeniul shooter-elor s-a dovedit a fi un veritabil succes: Overwatch s-a instalat pe primul loc în topul preferințelor majorității amatorilor de jocuri multiplayer, creația Blizzard fiind adoptată atât de jucătorii de vârste fragede, cât și de utilizatorii cu experiență în domeniu. Și, cine știe, dacă Blizzard Entertainment investea și în ceva conținut single player pentru Overwatch, ar fi existat destule șanse ca jocul lor să aspire și către un metal mai prețios decât argintul din 2016.
Mențiuni: TITANFALL 2, BATTLEFIELD 1, SHADOW WARRIOR 2, GEARS OF WAR 4
ACTION (JOCURI DE ACȚIUNE)
UNCHARTED 4: A THIEF’S END (Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment) PlayStation 4
Uncharted 4: A Thief’s End este una dintre cele mai impresionante apariții din domeniul jocurilor video din 2016. Lăsând la o parte aspectul grafic de invidiat sau povestea emoționantă, despre care vom vorbi la timpul lor, cel de-al patrulea joc numerotat al seriei Uncharted a adus numeroase elemente noi de gameplay, precum funia cu ajutorul căreia Drake poate executa unele dintre cele mai spectaculoase manevre din istoria seriei, natura mult mai deschisă a nivelurilor și luptele mai variate, în care stealth-ul poate juca un rol important. De asemenea, pe lângă o campanie single player consistentă, Uncharted 4 beneficiază și de o componentă multiplayer foarte distractivă.
DISHONORED 2 (Arkane Studios/Bethesda) PS4/Xbox One/PC
Jocurile de acțiune nu trebuie să fie neapărat liniare, cu un mod prestabilit în care se desfășoară acțiunea, lucru demonstrat cum nu se poate mai bine de Dishonored 2. Corvo Attano și fiica sa Emily Kaldwin se întorc într-o aventură de proporții epice, în care level design-ul de excepție scoate în evidență unul dintre atuurile seriei: posibilitatea ca utilizatorul să abordeze situațiile din joc în funcție de propriul stil de joc, Dishonored 2 fiind, în același timp, un shooter, un joc de acțiune sau un titlu stealth.
Mențiuni: RATCHET & CLANK, FAR CRY PRIMAL, WATCH DOGS 2
ADVENTURE (AVENTURĂ‚)
INSIDE (Playdead) PS4/Xbox One/PC
După cum am amintit mai devreme, în 2016 genul adventure a stat sub semnul hibridizării cu alte categorii de jocuri, Inside al celor de la Playdead fiind un exemplu perfect în acest sens. Chiar dacă nu folosim mouse-ul într-un mod clasic de tip point and click, obiectivul rămâne același: rezolvarea de puzzle-uri pentru a progresa, de această dată prin intermediul unei scheme de control caracteristice titlurilor platform. Inside s-a impus și grație stilului artistic deosebit, animațiilor de excepție, dar și abordării abstracte a narațiunii din joc.
BATMAN: THE TELLTALE SERIES (Telltale Games/Warner Bros.) PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC/iOS/Android
Creațiile celor de la Telltale Games au devenit o prezență obișnuită în peisajul jocurilor adventure contemporane, iar proaspăt lansata serie Batman ne-a atras atenția prin abordarea complet originală a universului din benzile desenate DC Comics: Bruce Wayne nu este tocmai „fiul preferat” al orașului Gotham, Cavalerul Întunecat fiind pus într-una dintre cele mai dificile situații din carieră. Chiar în aceste condiții, indiferent de cât de hulit ar fi de populația din Gotham, abordarea anumitor situații din postura lui Bruce Wayne, în detrimentul mult mai popularului Batman, poate fi benefică în jocul celor de la Telltale Games.
Mențiuni: SILENCE, SHARDLIGHT, THE LAST GUARDIAN
SPORT
FIFA 17 (EA Sports/Electronic Arts) PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC
Gameplay-ul accesibil, prezentarea de excepție și bagajul extrem de bogat de licențe oficiale ar fi fost suficiente pentru a garanta noului reprezentant al seriei FIFA primul loc în lista noastră de recomandări sportive. Totuși, studiourile EA Sports nu s-au mulțumit doar cu atât, FIFA 17 aducând un motor grafic nou – Frostbite, dar și un nou mod de joc bazat pe poveste – The Journey, care, deși nici pe departe perfect, reprezintă un prim pas, demn de luat în seamă, în această direcție. Mai mult, o bună parte din FIFA 17 a fost realizată în studioul din București al Electronic Arts.
PRO EVOLUTION SOCCER 2017 (Team PES/Konami) PS4/PS3/Xbox One/Xbox 360/PC
Gameplay-ul excelent al ediției 2016 se regăsește, și mai rafinat, în Pro Evolution Soccer 2017, garantându-i jocului celor de la Konami un loc binemeritat în lista noastră de recomandări. Din păcate, japonezii se încăpățânează să nu facă progrese în ceea ce privește licențele oficiale prezente în seria Pro Evolution Soccer, un simplu parteneriat cu FC Barcelona nefiind de ajuns, mai ales în condițiile în care concurența are loturile și aspectul fizic al fotbaliștilor mereu aduse la zi…
Mențiuni: UFC 2, STEEP
Nu uitați să reveniți pe Go4games până la sfârșitul anului pentru cea de-a treia și ultima parte a listei noastre de recomandări. În cazul în care ați ratat prima parte a listei dedicate jocurilor anului 2016, o puteți consulta aici. De asemenea, nu uitați să ne împărtăsiți și opiniile voastre despre ce titluri din 2016 ar merita să se afle printre aceste recomandări.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER