Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a V-a)
Astăzi, am ajuns la episodul final al listei noastre de recomandări în ceea ce privește cele mai bune jocuri din 2018, acesta fiind dedicat unor categorii speciale. Până a ajunge însă acolo, să recapitulăm genurilor deja prezentate în părțile anterioare: RPG, racing, strategie (prima parte), shooter, action, adventure (partea a doua), simulator sportiv, horror, open world (partea a treia), fighting, platformer și multiplayer (partea a patra).
În acest ultim capitol al recomandărilor noastre ne oprim asupra a doua categorii speciale: jocurile cu cea mai buna grafică și titlurile ce au beneficiat de cele mai captivante povești din 2018. De asemenea, încheiem cu „premiul de excelență”, acordat pentru companiile și/sau produsele care au excelat în 2018, dar și cu dezamăgirea anului.
Acestea fiind spuse, înainte de trecerea în noul an, redacțiile Go4it și Go4games vă urează un călduros „La mulți ani!” și vă așteaptă să petrecem împreună un 2019 și mai plin de jocuri bune!
GRAFICĂ‚
GOD OF WAR
(Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4
Ce reușesc unele studiouri să „scoată” din PlayStation 4 în al cincilea an de existență al consolei este de-a dreptul uimitor. După ce Uncharted 4, The Lost Legacy și Horizon Zero Dawn ne-au impresionat în anii trecuți, în 2018 a venit vremea ca God of War să ne lase cu gura cascată. Este greu de crezut că o asemenea operă de artă vizuală rulează pe un procesor din familia AMD Jaguar, considerat low end chiar și în 2013, dar cât se poate de adevărat. Mai mult, dacă aveți un PS4 Pro vă puteți bucura de God of War în rezoluție 4K (via checkboarding), sau de un framerate sensibil crescut în rezoluția standard 1080p.
BATTLEFIELD V
(DICE/Electronic Arts)
PS4/Xbox One/PC
Battlefield V poate fi acuzat de multe lucruri, nu însă și în ceea ce privește latura sa tehnologică, jocul celor de la DICE reprezentând un veritabil vârf de lance în ceea ce privește grafica pe PC. Lăsând la o parte optimizările ce permit rularea jocului pe o gamă destul de variată de sisteme, Battlefield V este „campionul” tehnologiei RTX de la NVIDIA, fiind, în acest moment, singurul titlu ce oferă suport pentru aceste funcții de raytracing în timp real, prin intermediul cărora pot fi redate, într-o manieră mai realistă ca niciodată, reflexiile din joc.
Mențiuni: RED DEAD REDEMPTION 2, FORZA HORIZON 4
POVESTE
RED DEAD REDEMPTION 2
(Rockstar Games)
PlayStation 4/Xbox One
Putem spune că în 2018 nu a existat fir narativ mai bine conceput și redat decât cel din Red Dead Redemption 2. Nu se poate ca povestea lui Arthur Morgan, John Marston și a întregii găști Van der Linde să nu te atingă la coarda sensibilă, modul în care aceasta evoluează pe parcursul jocului reprezentând probabil cea mai mare realizare din întreaga istorie a celebrului studio Rockstar Games. La întregirea tabloului narativ al jocului contribuie și interpretările de excepție ale unor actori precum Benjamin Byron Davis (Dutch van der Linde), Rob Wiethoff (John Marston) și, în special, Roger Clark, de-a dreptul stălucitor în rolul eroului principal Arthur Morgan.
DETROIT: BECOME HUMAN
(Quantic Dream/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4
După cum aminteam și într-una dintre părțile anterioare ale listei noastre de recomandări, Detroit: Become Human reprezintă apogeul creațiilor moderne ale studioului Quantic Dream, performanță atinsă în special datorita poveștii și modului în care aceasta este expusă de personajele din joc. Ceea ce părea doar un nou episod din „saga lui David Cage” a ieșit în evidență grație purei emoții induse de Valorie Curry personajului Kara, de naturalețea de-a dreptul naivă a androidului Connor, interpretat magistral de Bryan Dechart, dar și a laturii umane, atât cu bune, cât și cu rele, scoase în evidență de experimentatul Clancy Brown în rolul detectivului Hank Anderson.
Mențiuni: UNAVOWED
PREMIUL DE EXCELENȚĂ‚
SONY, MICROSOFT, NINTENDO
Da, ați citit bine: toți cei trei mari deținători de platforme dedicate jocurilor video merită toate laudele noastre în 2018. Sony a continuat să finanțeze și să lanseze jocuri exclusive de excepție pentru PlayStation 4, cum ar fi Shadow of The Colossus, Detroit: Become Human sau excelentele Spider-Man și God of War, precum și titluri VR de calitate precum Firewall Zero Hour sau Astro Bot Rescue Mission. Microsoft și-a pregătit terenul prin achiziționarea de noi studiouri (cum ar fi Ninja Theory sau Obsidian Entertainment), a consolidat poziția Xbox One X drept cea mai dorită consolă 4K a momentului (Red Dead Redemption 2 rulează în rezoluție 4K nativă pe acest model!) și a continuat să dezvolte serviciul Xbox Game Pass, ce promite să se transforme într-un veritabil Netflix al jocurilor video. Nu în ultimul rând, Nintendo a continuat să ofere software de calitate pentru Nintendo Switch, transformându-și consola hibrid într-o opțiune viabilă pentru orice tip de gamer, fie acesta veteran sau casual.
DEZAMĂ‚GIREA ANULUI
BLIZZARD ENTERTAINMENT ȘI DIABLO IMMORTAL
Deși inițial am fost tentați să acordăm această nedorită „distincție” celor de la Bethesda pentru starea jalnică în care a fost lansat Fallout 76, experiențele anterioare ne-au amintit că jocurile online de acest tip pot fi îmbunătățite, în timp, acolo unde există voință. Și, oricât de dezamăgitor a fost acest recent Fallout, nimic nu s-a comparat cu sentimentele de trădare, tristețe profundă și veritabilă furie pe care le-am trăit atunci când, la BlizzCon 2018, după o perioadă intensă de zvonuri și confirmări parțiale (venite chiar din partea companiei!), Blizzard Entertainment a ales să dezvăluie Diablo Immortal, un MMO „made in China” pentru dispozitive mobile. O veritabilă jignire pentru toți fanii înrăiți, atât pentru cei prezenți la fața locului, în Anaheim Convention Center, cât și pentru cei care urmăreau transmisia în direct a evenimentului, pe tot mapamondul. „Cum, nu aveți telefoane mobile?” Ba da, dar preferăm să jucăm titluri serioase pe PC sau console și nu experiențe diluate, superficiale și cu accent pus pe mecanicile de tip Pay-to-win.
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea I): RPG, Racing, Strategie
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a II-a): Shooter, Action, Adventure
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a III-a): Sport, Horror, Open World
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a IV-a): Fighting, Platformer, Multiplayer
Jocurile anului 2018 – recomandările Go4games (partea a V-a): Grafică, Poveste, Premiul de excelență, Dezamăgirea anului