Microsoft renunță la sistemul DRM din Xbox One
După un E3 2013 dominat de către cei de la Sony și al lor PlayStation 4 (dacă ar fi să ne luăm după răspunsul venit dinspre gameri și analiști), se poate spune că Microsoft a intrat in panică, făcând probabil cel mai disperat pas de la anunțarea consolei Xbox One: prin vocea lui Don Mattrick (președintele diviziei Interactive Entertainment Business), gigantul din Redmond a anunțat că renunță la tot sistemul DRM (digital rights management) gândit inițial pentru Xbox One.
Astfel, Microsoft renunță la ideea de a face verificări online la fiecare 24 de ore, precum și la obligativitatea atașării unui joc retail de contul de Xbox Live. Se revine astfel la politica „clasică”, folosită și de Xbox 360 (precum și de viitorul PlayStation 4): jocurile retail de Xbox One vor putea fi împrumutate, vândute la mâna a doua sau oferite cadou fără nici un fel de restricții suplimentare. De asemenea, jucătorii vor avea și alternativa de a cumpăra jocurile în regim digital, de pe Xbox Live, în acest caz acestea atașându-se de contul de Xbox Live.
Nu în ultimul rând, Xbox One a fost transformată într-o consolă region free, renunțându-se la restricțiile aplicate în funcție de regiunile geografice unde va fi comercializată noua consolă Microsoft. Pentru a beneficia de eliminarea tuturor restricțiilor DRM anunțate inițial, viitorii deținători de Xbox One vor fi nevoiți să se conecteze la internet o singura dată, pentru a descarcă un update; odată încheiat acest proces, conectarea online a consolei Xbox One nu va mai fi necesară.
Odată cu anunțarea noilor politici pentru Xbox One, o serie dintre facilitățile asociate cu vechiul sistem DRM au fost anulate: astfel, în cazul jocurilor retail, discul va trebui să fie prezent în unitatea optică a consolei pe tot parcursul duratei de joc, iar planul de sharing familial (Microsoft promisese că jocurile activate pe un cont de Xbox Live vor putea fi împărțite cu până la 10 prieteni/membri ai familiei) nu va mai fi valabil.
Pe de altă parte, instalarea jocurilor de pe discul optic pe hard disk va rămâne obligatorie, iar consola în continuare nu va funcționa fără senzorul Kinect. De asemenea, publisherii third party vor avea posibilitatea de a impune o conexiune la internet pentru anumite titluri, în cazurile în care vorbim de jocuri multiplayer online sau titluri care necesită puterea de procesare suplimantară oferită de serviciile cloud.
Consola Xbox One va fi lansată în luna noiembrie a acestui an în 21 de țări, printre care nu se numără și România, la un preț de 499$ în Statele Unite, 499€ în Europa și 425£ în Regatul Unite al Marii Britanii.