PlayStation VR Review (3) – jocuri: PS VR Worlds, DriveClub VR, Until Dawn

În prima parte a review-ului pentru PlayStation VR am aruncat o privire de ansamblu asupra acestui dispozitiv și am discutat despre specificațiile sale tehnice. În a doua parte, ne-am oprit asupra unora dintre cele mai apreciate jocuri pentru PlayStation VR, provenite de la publisherii third party. Episodul de astăzi se va concentra pe oferta de jocuri first party pentru PlayStation VR, provenită chiar de la studiourile in-house ale celor de la Sony.

După mai multe deliberări, am ales trei astfel de jocuri, pe care le-am considerat cele mai reprezentative pentru ce are Sony de oferit pe acest segment de piață: PlayStation VR Worlds este o compilație de mini-jocuri menite să scoată în evidență posibilitățile oferite de headset-ul PS VR, DriveClub VR se prezintă drept una dintre foarte puținele alternative în ceea ce privește jocurile de racing compatibile VR, în timp ce Until Dawn: Rush of Blood a strâns cele mai multe laude din partea presei de profil străine, atrăgându-ne astfel atenția.

Este bine de știut că oferta first party pentru PlayStation VR nu se oprește aici, Sony publicând o serie întreaga de jocuri, mai mici sau mai mari, dedicate acestui device. Ar fi însă imposibil să le analizăm pe toate în detaliu, astfel că vă recomandăm să aruncați o privire pe PlayStation Store, la secțiunea PlayStation VR, unde veți găsi versiuni demonstrative pentru mai toate aceste jocuri.


PLAYSTATION VR WORLDS
(Sony Interactive Entertainment London Studio)

Mai toate dispozitivele noi în materie de gaming vin acompaniate de o serie de demonstrații tehnologice, menite să le evidențieze punctele forte. PlayStation VR Worlds se achită cu brio de acest rol în ceea ce privește headset-ul PlayStation VR. În pachet sunt incluse cinci mini-jocuri: Ocean Descent, VR Luge, Danger Ball, Scavanger’s Odyssey și London Heist, fiecare încercând ceva diferit.

Ocean Descent este ceea ce am putea numi o „experiență VR”, jucătorul neputând influența în niciun fel desfășurarea acțiunii. Avem de-a face cu simularea unei scufundări controlate în ocean, personajul principal fiind privind acest spectacol din interiorul unei cuști de protecție. Jucătorii vor avea ocazia să admire fauna și flora subacvatică, să descopere un submarin nuclear scufundat și să se confrunte cu un rechin agresiv.

Grafica este de calitate (în limitele posibilului), tracking-ul headset-ului exemplar (nu e nevoie nici de controller, nici de PlayStation Move pentru acest demo), iar feeling-ul, mai ales în momentele în care ești atacat de rechin, te fac să regreți că Ocean Descent nu este un joc propriu-zis. Chiar ne-am fi dorit și puțin gameplay.

PlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

VR Luge aduce și această doză minimă de gameplay, păstrând însă controlul realizat doar prin intermediul headset-ului, nefiind nevoie nici de DualShock 4, nici de PlayStation Move. Jucătorul intră în pielea unui practicant de sporturi extreme, care se dă cu o sanie cu rotile pe diverse trasee. Acestea sunt populate cu mașini, camioane și alte elemente aflate în mișcare, ce trebuie evitate, virajele saniei fiind realizate prin aplecarea capului în stânga sau dreapta (oarecum similar cu ceea ce întâlneam în Eagle Flight). Controlul este precis, însă grafica lasă de dorit, peisajul fiind extrem de neclar.

PlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

Danger Ball poate fi descris, pe scurt, drept un soi de Pong tridimensional, combinat cu unele elemente ale clasicului Arcanoid. Mișcările capului controlează un soi de paletă virtuală, care trebuie să respingă o bilă către terenul de joc al adversarului, la rândul său reprezentat de o paletă. Avem parte însă de mai mulți oponenți, fiecare cu propria formă a paletei de joc, precum și cu anumite abilități speciale (pot aplica diferite proprietăți bilei atunci când o lovesc). Sincer, Danger Ball este foarte simpatic, propria paletă răspunde foarte exact la comenzi, iar dificultatea în continuă creștere, aferentă noilor oponenți pe care trebuie să îi înfrunți, generează și o doză de competitivitate ce nu se regăsește în niciun alt mini-joc inclus în PS VR Worlds.

PlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

Scavanger’s Odyssey este un fel de first person shooter, în care o creatură extraterestră, întruchipată de jucător, trebuie să controleze un robot, cu ajutorul căruia poate manevra unele obiecte afectate de fizică, prin intermediul unui sistem ce aduce aminte de Gravity Gun-ul din Half-Life 2. Asta în teorie, pentur că în practică nu am rezistat în Scavanger’s Odyssey mai mult de câteva minute, sentimentul de rău de mișcare instalat fiind mult prea puternic pentru a continua. Am mai rugat două persoane să încerce acest demo: doar una a reușit să-l joace, cealaltă manifestând aceleași simptome cu autorul acestui articol. Ca mențiuni finale, aspectul grafic din Scavanger’s Odyssey este mulțumitor, iar controlul se realizează cu ajutorul gamepad-ului DualShock 4.

PlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

Am păstrat ce e mai bun pentru final: London Heist. Avem de-a face cu un demo tehnologic, presărat și cu secvențe de gameplay, care poate da de înțeles ce titluri s-ar putea crea pentru PlayStation VR, dacă un studio ar avea la dispoziție bugetul necesar în acest sens. Jucătorul intră în pielea unui mafiot britanic, trimis de șeful său pentru a jefui un coleg de breaslă rus. Pe lângă secvențele cinematice impresionante, în care jucătorul poate interacționa în diferite moduri cu mediul înconjurător sau celelalte personaje (poți aprinde și fuma un trabuc, poți verifica telefonul mobil, poți examina un birou și lăcașele sale secrete etc.), există și două secvențe de acțiune propriu-zisă.

Este vorba de schimburi de focuri, în care pistolul trebuie îndreptat către inamici, acționat și încărcat manual, atunci când e nevoie, cu muniție suplimentară, ce se regăsește în proximitatea jucătorului: una dintre aceste secvențe are loc în biroul mafiotului rus pe care îl jefuiești, în timp ce a doua se desfășoară într-o mașina aflată în mișcare, pe una dintre străzile din Londra. Din păcate, London Heist se termină foarte repede, chiar dacă ne-am fi dorit să dureze mai mult. Acest mini-joc se poate controla fie cu gamepad-ul, fie cu ajutorul a două controllere PlayStation Move, pentru un sentiment de autenticitate sporit.

Astfel, în ciuda unor stângăcii, experiențele oferite de PlayStation VR Worlds recomandă această colecție drept una dintre primele achiziții pe care trebuie să le faci alături de un PlayStation VR. O puteți găsi în format fizic, în schimbul a 149,90 lei, sau digital, prin PlayStation Store, la 139,90 lei.

PlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds

PlayStation VR WorldsPlayStation VR Worlds


DRIVECLUB VR
(Evolution Studios)

DriveClub este unul dintre cele mai mai reușite jocuri de curse pentru PlayStation 4, mai ales după apariția patch-ului ce a implmentat efectele meteo și grație conținutului suplimentar adăugat de generosul său Season Pass. DriveClub VR ar fi trebuit să fie adaptarea acestui joc excelent pentru PlayStation VR.

Din păcate, sacrificiile făcute pentru ca DriveClub VR să ruleze corespunzător pe un astfel de dispozitiv sunt mult prea mari, mai ales din punct de vedere vizual. Uitați de vremea dinamică din jocul original, de timpul zilei ce se modifica pe parcursul cursei, de modelele de mașini impresionante… DriveClub VR simplifică tot, reducând aspectul grafic la ceva ce ne aduce aminte mai degrabă de vechile titlurile ale seriei NFS (cele din anii ’90), decât de jocul pe care Evolution Studios îl lansa acum mai puțin de trei ani.

Există câteva momente care ar putea satisface un pasionat de mașini, precum modul de vizualizare de la bordul bolizilor, pe care îî puteți admira astfel în detaliu. Controlul, realizat cu ajutorul controller-ului DualShock 4, este mult simplificat față de jocul inițial și strică acest sentiment de realism, și așa știrbit de grafica mult sub așteptări față de DriveClub-ul original.

Chiar dacă au fost create probe noi pentru Tour-ul single player (principala campanie a jocului), luând in considerare cât de mult mi-a plăcut jocul inițial DriveClub, pur și simplu nu pot recomanda DriveClub VR. Mai bine vă cumpărați DriveClub-ul original, alături de Season Pass și DriveClub Bikes (DLC-ul cu motociclete). Veți ieși mult mai câștigați.

DriveClub VR este disponibil în magazine la 149,90 lei și digital, prin PlayStation Store, la doar 139,90 lei.

DriveClub VR

DriveClub VRDriveClub VR

DriveClub VRDriveClub VR

DriveClub VRDriveClub VR


UNTIL DAWN: RUSH OF BLOOD
(Supermassive Games)

Until Dawn: Rush of Blood, în ciuda unor așteptări, nu este o adaptare pentru VR a aventurii horror apărute în vara lui 2015 pentru PlayStation 4. În schimb, avem de-a face cu un on-rails shooter inspirat de acest univers. Și când zicem on-rails, nu glumim: jucătorul se află mereu într-un „trenuleț al groazei”, purtat pe șinele mai multor trasee, cu diferite teme preluate din Until Dawn sau alte concepte horror stereotipice.

Pe lângă plimbarea propriu-zisă prin aceste decoruri, jucătorul are la dispoziție și două arme, câte una în fiecare mână, cu ajutorul cărora pot ținti și distruge tot felul de elemente decorative sau monștri care îl atacă. Câteodată pot fi acționate și macazuri, pentru a accesa porțiuni alternative ale acestor trasee. Nu de puține ori ai parte de niște sperieturi veritabile, atunci când diferiți monștri se materializează fix în preajma vagonului tău, fără a fi vorba însă de rău de mișcare sau greață. Sfârșiturile de traseu/nivel sunt, de cele mai multe ori, marcate de bătălii împotriva anumitor boși.

Calitatea graficii este variabilă: unele decoruri arată bine, sunt atmosferice, jocul de lumini și umbre conferind atmosfera de care Rush of Blood are nevoie. Ca revers al medaliei, avem parte și de porțiuni pixelizate excesiv, dezamăgitoare din punct de vedere vizual. Controlul se poate realiza fie cu două controllere Move, fie cu ajutorul clasicului gamepad DualShock 4. În primul caz însă, am întâlnit probleme majore de tracking și decalibrare, care s-au făcut simțite în două locații separate, cu tipuri de lumină complet diferite. Având în vedere că Until Dawn: Rush of Blood este singurul titlu în care am întâmplat astfel de probleme, atât de evidente, tindem să credem că e ceva în neregulă cu modul de calibrare a motion controller-ul din acest joc.

Din fericire, controlul prin intermediul DualShock 4 a funcționat fără probleme, singurul dezavantaj fiind că ambele arme manevrate țintesc în permanență în aceeași direcție. Există și unele momente când jucătorii trebuie să-și miște capul pentru a evita unele obstacole de pe traseu (cum ar fi lame circulare aflate în mișcare), aceste segmente funcționând corespunzător.

Until Dawn: Rush of Blood nu este nici pe departe o realizare de excepție, însă reprezintă ceea ce am putea numit un joc complet, nu doar o experiență trecătoare. Ar trebui încercat de amatorii de shootere on-rails, dar și de iubitorii de jocuri horror, pe parcursul nivelurilor sale existând destule momente înfricoșătoare. În plus, este unul dintre cele mai accesibile jocuri pentru PlayStation VR, fiind disponibil pe PlayStation Store la 89,90 lei și, în format fizic, la un preț de numai 74,90 lei.

În ultima parte a review-ului nostru pentru PlayStation VR ne vom opri asupra unei serii de jocuri importante, care, pe lângă conținutul obișnuit, includ și o componentă VR – Rise of The Tomb Raider, Call of Duty: Infinite Warfare și Star Wars: Battlefront – și vom trage concluziile finale ale acestui test.

Until Dawn Rush of Blood

Until Dawn Rush of BloodUntil Dawn Rush of Blood

Until Dawn Rush of BloodUntil Dawn Rush of Blood


PlayStation VR Review Partea 1: privire de ansamblu asupra hardware-ului

PlayStation VR Review Partea a 2-a: jocurile Resident Evil 7, Eagle Flight și Batman: Arkham VR

PlayStation VR Review Partea a 4-a: jocurile Star Wars Battefront, Call of Duty: Infinite Warfare, Rise of The Tomb Raider și concluziile finale

Publicat: 27 02. 2017, 20:52
Actualizat: 28 02. 2017, 17:08