Prince of Persia The Shadow and The Flame Review: prinț la purtător

Nu mai este niciun secret faptul că seria Prince of Persia a intrat într-un con de umbră în ultima vreme. După nu atât de reușitul The Forgotten Sands, cei de la Ubisoft par că nu se pot decide în ce direcție vor sa ducă franciza, preferând să o țină pe bară. Cine știe, poate ne pregătesc o surpriză pentru generația următoare de console? Până atunci însă, fanii prințului persan trebuie să se mulțumească cu Prince of Persia: The Shadow and The Flame, o reimaginare modernă pentru tablete și smartphone-uri a clasicului Prince of Persia 2, joc lansat în 1993 de legendarul Jordan Mechner.

Nu este pentru prima dată când studioul indian Ubisoft Pune realizează un asemenea remake, Prince of Persia Classic HD aplicând un strat de machiaj suplimentar primului titlu Prince of Persia. Totuși, în timp ce încercarea precedentă se limita la a aduce grafica la zi, păstrând structura vechiului joc aproape neatinsă, pentru Prince of Persia: The Shadow and The Flame designerii de la Ubisoft Pune au avut mână liberă în ceea ce privește creativitatea.

Prince of Persia The Shadow and The Flame

În primul rând, indienii au refăcut toate nivelurile jocului inițial, păstrând doar elementele de bază și regândind tot level design-ul. Acest lucru era oarecum necesar din cauza posibilităților limitate de control oferite de ecranele sensibile la atingere. Puzzle-urile și secțiunile de platforming complexe din vechiul joc pur și simplu ar fi fost mult prea frustrante pe touch screen. Totuși, această scuză nu ține atunci când vine vorba de momentele memorabile din Prince 2 (lupta cu scheletul de pe podul care stătea să se prabușească, „îmblânzirea” calului sau lupta finală cu Jaffar), mult prea banal implementate în noul joc și lipsite de grandoarea de altă dată.

În aceeași categorie cade și modul în care este relatată povestea, preluată direct din Prince of Persia 2. Spre deosebire însă de titlul vechi, care beneficia de niște secvențe cinematice deosebit de bine realizate pentru acele vremuri (includea chiar și dialoguri vorbite), firul epic din Prince of Persia: The Shadow and The Flame este spus prin intermediul unor linii de text lipsite de orice urmă de feeling. Practic, dacă nu ești la curent cu storyline-ul din jocul original, povestea din The Shadow and The Flame va fi o mare dezamăgire.

Prince of Persia The Shadow and The Flame

Aminteam mai devreme de modalitățile de control din jocul de la Ubisoft Pune, limitate în mare măsură de interfața bazată pe touch screen. Din fericire, indienii au facut eforturi apreciabile pentru a face controlul cât mai accesibil, în ciuda acestui impediment. Astfel, au fost implementate două modalități de control: cea bazată pe gestures (un swipe direcțional îl face pe prinț să se miște în respectivul sens) și cea bazată pe folosirea unui joystick virtual. Trebuie să recunosc că nu m-am descurcat de nicio culoare cu prima variantă, apelând până la urmă la stick-ul virtual pentru a putea juca The Shadow and The Flame. Din fericire, această metodă de control a funcționat fără probleme.

Revenind la libertatea de creație de care a beneficiat studioul producător, The Shadow and The Flame introduce și câteva concepte noi pentru serie, unele dintre acestea potrivindu-se ca o mănușă universului Prince of Persia. Spre exemplu, ușile deschise prin intermediul trapelor afișează acum un contor ce indică timpul rămas până cand acestea se vor închide; de asemenea, apăsarea unei trape va avea ca efect apariția unui indicator pe ecran, ce semnalizează ce ușă s-a deschis, chiar dacă aceasta nu se află în același „ecran” cu prințul.

Prince of Persia The Shadow and The Flame

De asemenea, deși la prima vedere luptele par neschimbate, Ubisoft a adus numeroase adiții sistemului de dueluri din Prince of Persia: The Shadow and The Flame. Conceptul de „vieți” a fost înlocuit cu „băruțele de sănătate”, mult mai potrivite pentru modul în care au fost regândite luptele în acest remake.

Prințul are la dispoziție trei tipuri de atac, precum și posibilitatea de a para atacurile inamicilor. În anumite instanțe, blocarea cu succes a unui atac poate duce la amețirea inamicului, moment ce permite inițierea unui combo. Există trei astfel de combinații, finalizarea lor cu success având diferite efecte (împingerea adversarului, recuperarea de viață sau amplificarea damage-ului).

Prince of Persia The Shadow and The Flame

Pe măsură ce avansezi în joc, comportamentul oponenților nu se modifică, însă barele acestora de viață cresc considerabil. Și, având în vedere că vei fi nevoit să lupți și cu doi inamici simultan (sau să-i elimini prin furișare), un rol foarte important îl va juca sabia purtată de prinț. Aceasta, la rândul său, poate fi înlocuită cu un model mai performant. Câteva dintre acestea pot fi descoperite pe parcursul poveștii, însă armele cu adevărat performante se regăsesc doar în magazinul in-game, din care pot fi achiziționate folosind ca monedă de schimb aurul colecționat în joc. În aceeași manieră pot fi achiziționate versiuni upgradate ale combo-urilor sau poțiuni de viață sau reînviere.

Un lucru oarecum deranjant, având în vedere că Prince of Persia: The Shadow and The Flame nu este un titlu free-to-play (costă 2,69€ pe AppStore sau Google Play), este posibilitatea de a cumpăra aur în schimbul banilor reali. Din fericire, stocul de poțiuni culese pe parcursul jocului propriu-zis este mai mult decât suficient pentru a duce aventura prințului la bun sfârșit (doborârea anumitor inamici este răsplătită cu poțiuni), fără a apela la opțiunile plătite.

Prince of Persia The Shadow and The Flame

În privința graficii, Prince of Persia: The Shadow and The Flame stă destul de bine, în limitele posibilităților oferite de telefoanele și tabletele contemporane. Ca mențiune specială, nu am întâmpinat probleme evidente de optimizare pe parcursul testării jocului (am folosit versiunea de Android pe o tabletă echipată cu chip NVIDIA Tegra 3). Au apărut câteva sacadări, însă nimic grav care să afecteze experiența de joc. O mențiune specială trebuie acordată muzicii, temele orientale din Prince of Persia 2 fiind refăcute cu ajutorul instrumentelor specifice, rezultatul fiind încântător.

Chiar dacă Prince of Persia: The Shadow and The Flame nu este jocul pe care fanii seriei îl așteptau cu sufletul la gură, creația celor de la Ubisoft Pune oferă câteva ore decente de aventură pentru împătimiții universului creat de Jordan Mechner. Din păcate, aportul anumitor idei bune (indicatorii, sistemul de luptă, combo-urile etc.) este diminuat de lipsa de complexitate a jocului și povestea aproape inexistentă.

Prince of Persia The Shadow and The Flame

Publicat: 02 08. 2013, 15:13
Actualizat: 02 08. 2013, 15:18