Pro Evolution Soccer 2013 Review: vicecampioana iese la atac

Este acea perioadă a anului în care atât Konami cât și EA Sports lansează câte un joc de fotbal. Pro Evolution Soccer 2013, cel mai nou joc din seria PES (pe care mulți o recomandă ca fiind singura serie de simulatoare fidele de fotbal) intră în competiție cu FIFA 13 – joc aparținând unei francize consacrate ce nu are nevoie de prezentări. Cine va câștiga derby-ul? Ei bine, depinde de preferințele fiecăruia. Astăzi vom vorbi despre Pro Evolution Soccer 2013.

La o primă impresie, PES 2013 este același joc ca PES2012, însă experiența m-a obișnuit cu faptul că trebuie să mă aștept ca PES X să semene cu PES X-1, așa că am trecut repede peste acest aspect și am căutat diferențele.

Meniul jocului conține cam aceleași elemente de anul trecut, inclusiv UEFA Champions League și Copa Libertadores. O adiție notabilă însă este modul Performance Training, adică o serie de tutoriale pe modelul „monkey see, monkey do”. În acest mod jocul dezvăluie câteva zeci de comenzi avansate pe care este bine să le cunoască orice jucător. Există mai multe tipuri de șut, mai multe tipuri de pase aeriene, dribbling-uri, pase 1-2, moduri diferite de a executa lovituri libere etc. Modul nu este însă șlefuit destul, căci de multe ori mișcarea pe care am fost pus să o execut era explicată prost. Ca idee, până am reușit să trec mingea printre picioarele unui adversar m-am chinuit preț de aproape 10 minute.

Trebuie să fie înțeles faptul că jucătorul care stăpânește bine mișcările învățate în Performance Training are un avantaj uriaș în fața celui care nu are răbdare să învețe lucruri noi. Mai mult decât atât, noile comenzi învățate în acest mod de training sunt doar vârful aisbergului. Și mai multe comenzi pot fi aflate în timpul meciurilor, prin accesarea secțiunii Command List. Pro Evolution Soccer 2013 este un joc al răbdării.

În PES 2013 ritmul meciurilor este puțin mai lent decât anul trecut, probabil în încercarea de a îi oferi jucătorului mai mult timp să execute mișcările nou-adăugate.

Adițiile majore din noul Pro Evolution Soccer sunt în număr de trei, iar producătorul japonez le-a denumit Full Control, ProActive AI și Player ID.

Full Control este poate cea mai binevenită facilitate adăugată în seria PES în ultimul timp, căci deschide o întreagă gamă de noi posibilități de gameplay. Full Control este un titlu-umbrelă pentru mai multe funcții noi: preluările pot fi acum făcute în mai multe feluri și cu mai multă precizie, dribbling-urile sunt mai bine gândite datorită noului sistem Deft Touch Dribbling (similar lui Close Control din FIFA 12 și 13) ce permite controlul mingii cu pași mici, iar sistemul manual de pase și șuturi poate fi activat în orice clipă la apăsarea unui buton, pentru ca jucătorul de PES să trimită mingea absolut unde dorește, fără asistență din partea jocului. Cu antrenamentul necesar, sistemul manual de pase și șuturi se poate dovedi esențial în câștigarea meciurilor.

Odată cu Full Control mai vine o adiție interesantă, iar aceasta se numește Response Defending. Dacă Tactical Defending din FIFA 12 vă spune ceva, atunci înțelegeți cu ușurință ce vreau să spun. Response Defending este noul sistem de apărare, iar acest lucru nu înseamnă altceva decât că acum este ceva mai greu să recuperezi mingea de la adversar, căci dacă este ținut apăsat, butonul „deposedare din picioare” doar apropie jucătorul de adversarul cu mingea, iar apoi păstrează distanța.

Pentru a efectua deposedarea este necesară apăsarea aceluiași buton de încă două ori, la momentul oportun. Este lesne de înțeles că acest sistem de apărare este construit pentru a-i oferi mai mult spațiu de manevră pentru dribbling-uri jucătorului care posedă mingea.

Personal nu consider că acest sistem este o schimbare spre rău, dar implementarea sa în PES pune mari probleme deposedărilor! Pentru deposedări din picioare există o singură mișcare: întinderea unui picior spre minge asemeni unui karateka cu dorințe de afirmare. De foarte multe ori, acest lucru înseamnă fault. Iar dacă se încearcă intrarea prin alunecare situația stă mult mai rău, căci aceasta este un tonomat de cartonașe galbene! Din aceste motive, eu pur și simplu încerc să îmi postez jucătorul în fața adversarului și aștept un dribbling nereușit sau o pasă greșită.

ProActive AI constă într-o inteligență sporită a jucătorilor controlați de calculator. Coechipierii caută în fiecare clipă oportunități și culoare, iar adversarii depun eforturi pentru a bloca aceste incursiuni. Player ID este denumirea atribuită felului în care arată și se comportă jucătorii renumiți pe terenul de fotbal. Spre exemplu, felul unic în care aleargă Cristiano Ronaldo este redat cu acuratețe în Pro Evolution Soccer 2013.

Revenind la gameplay, cel mai frustrant lucru din tot jocul este șutul. Desigur, seria PES este renumită pentru modul tactic în care trebuie să abordezi jocul și pentru fazele palpitante care se finalizează de multe ori cu ratare, însă chiar și așa, șuturile sunt pur și simplu ridicole. În 90% din cazuri, șuturile ori aterizează undeva în publicul din spatele porții, ori se duc alene, cu o viteză neglijabilă, spre mâinile portarului, probabil sugerând că toți jucătorii de fotbal din ziua de astăzi suferă de anemie.

Singura șansă reală de a prinde un șut bunicel pe poartă este un voleu sau un șut din sprint. Mai există o modalitate de șut pe care jocul o demonstrează în modul Performance Training, însă necesită foarte mult timp pentru a fi învățată și pusă în acțiune cu succes.

Spre deliciul celor ce doresc să câștige UEFA Champions League cu CFR Cluj, se poate. Modurile Become a Legend (controlul unui singur jucător) și Master League (controlul și gestiunea unui club) sunt și ele acolo pentru fanii managementului de fotbal. Și modurile online sunt neschimbate, iar la data scrierii acestui articol serverele online nu funcționează de peste 5 zile, însă Konami a promis remedierea problemei în scurt timp…

Echipele de fotbal sunt în mare parte nelicențiate, așa că, spre exemplu, Arsenal se numește în continuare North London. De fapt, din Premier League singura echipă licențiată este Manchester United. Ligile Spaniei și ale Italiei sunt complet licențiate, la fel și multe echipe naționale. Per total 150 de echipe sunt licențiate. Nu pot depuncta acest aspect dat fiind că bugetul investit de EA Sports pentru exclusivitatea licențelor este imens, și realizez că un producător precum Konami nu poate să arunce cu banii în același fel. Sunt convins că fanii vor crea patch-uri gratuite cu echipe licențiate.

Grafica jocului este similară cu cea a edițiilor anterioare, animațiile jucătorilor sunt ceva mai multe și foarte bine realizate, mai ales în momentul căzăturilor. Fizica mingii este impecabilă și îi conferă acesteia un realism desăvârșit.

Sunetul a fost păstrat în liniile anilor trecuți, cu același comentariu plictisitor și întârziat din partea comentatorilor Jon Champion și Jim Beglin și aceeași atmosferă de meci fără miză. Coloana muzicală a jocului este una surprzătoare, cu câteva melodii foarte interesante și incitante. Adiția melodiei Ai Se Eu Te pego a lui Michel Teló este însă forțată, în opinia mea.

Per total, PES 2013 este un joc mai bun decât anul trecut, schimbările situându-se în mare parte la nivelul gameplay-ului. Din păcate însă, există foarte multe lucruri care fac ca experiența cu acest joc să nu fie una optimă, de la șuturi și deposedări și până la sunet și moduri de joc ceva cam prăfuite. Totuși, pentru cei ce doresc un joc de fotbal care necesită tactică, răbdare și adevărate abilități de butonat controller-ul, PES 2013 oferă o provocare pe măsură.

Pro Evolution Soccer 2013

Publicat: 10 10. 2012, 16:00
Actualizat: 03 04. 2013, 10:37