Remake-uri și remaster-uri: dacă doriți să rejucați (3)
După cum aminteam săptămâna trecută, peisajul actual al jocurilor video dictează ca seria noastră dedicată remake-urilor și titlurilor remasterizate să devină din ce în ce mai prezentă pe Go4games. Chiar astăzi are loc lansarea lui Dead or Alive 5 Last Round (ediție revizuită a jocului de lupte apărut inițial în 2012), iar in viitorul foarte apropiat vom avea parte de DmC Devil May Cry Definitive Edition sau Homeworld Remastered Collection.
Astăzi însă ne vom opri asupra a încă trei remasterizări, pornind cu remake-ul HD al primului titlu Resident Evil, trecând prin ediția Remastered a clasicului adventure Grim Fandango și sfârșind pe câmpurile de bătălie atât de familiare din Heroes of Might & Magic III – HD Edition.
RESIDENT EVIL REMAKE HD
De obicei, în cadrul acestei rubrici avem fie de-a face cu remake-uri (jocuri refăcute de la zero), fie cu remasterizări (jocuri mai vechi recosmetizate și adaptate pentru a rula pe sistemele modern). Titlul de față, însă, se încadrează în ambele categorii. Originalul Resident Evil a fost lansat de Capcom în 1996, bucurându-se de un succes incredibil; în 2002, compania japoneză a lansat un remake al acestui joc pentru Nintendo GameCube, toate elementele originale (personaje, decoruri, voci, secvențe cinematice) fiind refăcute în totalitate.
Ce am primit în 2015 este o remasterizare HD a remake-ului Resident Evil din 2002, modelele 3D fiind îmbunătățite (și chiar unele noi adăugate), iar decorurile adaptate pentru rezoluțiile 16:9. În câteva instanțe, fundalurile prerenderizate din original au fost înlocuite cu decoruri complet remodelate tridimensional. Rezultatul arată neașteptat de bine, doar unele fundaluri ceva mai neclare amintind că avem de-a face totuși cu scheletul unui joc lansat acum mai bine de zece ani.
De asemenea, pe partea de control, această nouă ediție Resident Evil aduce o adăugire importantă: posibilitatea de a folosi o nouă metodă de control, bazată pe mișcarea relativă la poziția camerei (și nu la cea a personajului, precum în original). Jocul devine astfel mult mai ușor de abordat, păstrându-și însă caracteristicile old school care contează (progres bazat pe rezolvarea de puzzle-uri, inventar limitat, evitarea, pe cât posibil, a întâlnirilor directe cu inamicii etc.).
Merită? Da. Această nouă ediție a lui Resident Evil reprezintă ocazia perfectă pentru ca noua generație de jucători să vadă de unde a pornit aceasta serie și să înțeleaga originile genului survival horror. Ajută foarte mult și controlul adaptat pentru vremurile actuale, precum și prezentarea grafică, foarte reușită având în vedere vechimea titlului inițial.
GRIM FANDANGO REMASTERED
Jocurile de aventură ale celor de la Lucas Arts sunt probabil cele mai bune astfel de titluri realizate vreodată. Din păcate, din cauza schimbărilor succesive de conducere din cadrul fostului studio deținut de George Lucas și, într-un final, a trecerii definitive a acestuia în proprietatea Disney, unele jocuri clasice au devenit complet indisponibile, neexistând nici versiuni compatibile cu sistemele de operare moderne și nici posibilitatea ca acestea să fie achiziționate în vreun fel.
Din această categorie făcea parte, până acum câteva săptămâni, și clasicul Grim Fandango, primul adventure 3D realizat de Lucas Arts. Din fericire, în urma unei înțelegeri dintre Disney, Sony și studioul Double Fine, aceștia din urmă au primit dreptul de a realiza o ediție Remastered a lui Grim Fandango, lansată cu puțin timp în urmă pentru PC, PlayStation 4 și PlayStation Vita. Chiar dacă a ajuns practic în curtea producătorului original (Tim Schafer, conducătorul Double Fine, a fost principalul responsabil pentru Grim Fandango pe vremea când lucra în cadrul Lucas Arts), Grim Fandango Remastered nu diferă foarte mult de jocul original: decorurile bidimensionale și secvențele cinematice au rămas neschimbate, neexistând, din păcate, posibilitatea de a folosi un aspect ratio 16:9 fără aplicarea unui deranjant efect de alungire forțată.
Porțiunea remastered a jocului se oprește la texturile modelelor 3D folosite pentru personaje, mult mai detaliate și nepixelate față de original, precum și la aplicarea unor efecte de umbre și lumini colorate asupra acestora. Diferențele nu sunt mari, însă sunt suficiente pentru a fi remarcate. Din fericire, umorul nebun și vocile excelente sunt la fel de bune ca în ediția originală. Ca bonus, cei care aleg să joace pe PC pot alege o schemă de control point and click (bazată pe folosirea mouse-ului), iar utilizatorii de console au la dispoziție o metodă de control modernizată, mișcarea fiind relativă la poziția camerei (exact ca în RE Remake HD).
Merită? Da. Chiar dacă diferențele grafice nu sunt majore, Grim Fandango Remastered este singura variantă prin care puteți (re)trăi aventura lui Many Calavera în ziua de azi, inclusiv umorul nebun atât de caracteristic vechilor titluri Lucas Arts. Urmează Day of The Tentacle Special Edition, provenit din aceeași colaborare Disney-Sony-Double Fine.
HEROES OF MIGHT & MAGIC III – HD EDITION
Ubisoft a avut un 2014 destul de agitat, jocuri cu mult sub nivelul așteptărilor precum Watch Dogs sau Assassin”s Creed: Unity construind practic un zid între publisher și comunitatea de fani. În încercarea de a „demola” acest obstacol, Ubisoft a recurs la remasterizarea HD a unuia dintre titlurile clasice din portofoliul companiei (achiziționat de la 3DO): Heroes of Might &Magic III. Din păcate, ediția HD a acestui joc a iscat noi discuții contradictorii.
Deși Ubisoft a anunțat încă din start că Heroes of Might &Magic III – HD Edition se va limita la transpunerea în HD a jocului inițial Restoration of Erathia și nu va include conținutul din expansion-urile acestuia (compania franceză a mărturisit ca nu a primit niciodată sursele acestora de la 3DO și New World Computing), jucătorii au reacționat negativ, declarându-se foarte dezamăgiți de faptul că acest HD Edition nu este nici pe departe complet.
Ce-i drept, remasterizarea grafică este reușită, jocul oferind suport pentru mai toate rezoluțiile moderne widescreen, însă acest aspect contează mult prea puțin în cazul unui joc precum Heroes of Might & Magic. Din fericire, întregul conținut din Restoration of Erathia este prezent la datorie, cu toate campaniile și scenariile individuale, precum și editorul de hărți. În plus, a fost adaugată și o componentă multiplayer online prin Steam, care suferă însă de pe urma unor probleme de conectare.
Merită? Nu. Sigur, Heroes of Might and Magic III rămâne un joc extraordinar, cu sau fără update-ul grafic. Însă faptul că Ubisoft cere 14,99€ doar pe jocul inițial (fără expansion-uri) atunci când Heroes of Might & Magic III Complete Edition (cu toate expansion-urile și coloana sonoră) costă doar 8,89€ pe GoG ne impiedică să putem recomanda această ediție HD.
Pe măsura ce noi astfel de jocuri vor fi lansate, vom reveni pe Go4games cu noi episoade ale seriei „Remake-uri și remaster-uri: dacă doriți să rejucați”.