Remake-uri și remaster-uri: dacă doriți să rejucați BioShock și Tomb Raider
Dacă mai aveați vreo îndoială în acest sens, ar fi bine să o ștergeți cu buretele: trăim în plină generație a jocurilor remasterizate, numeroase titluri mai vechi sau mai noi fiind relansate, în versiuni modernizate.
Astăzi ne vom arunca privirile asupra a două astfel de apariții foarte recente: trilogia BioShock The Collection, dar și proaspăt lansata ediție 20 Year Celebration a jocului Rise of The Tomb Raider.
BIOSHOCK: THE COLLECTION
(PC/PlayStation 4/Xbox One)
Vă vine să credeți că s-au scurs nu mai puțin de nouă ani de la apariția primului joc din seria BioShock? Un moment cum nu se poate mai bun, dacă ar fi să ne luăm după publisher-ul 2K Games, pentru a relansa întreaga trilogie într-o colecție pentru consolele actuale și PC.
Și pentru că tot a venit vorba de platforme, colecția BioShock trebuie privită din puncte de vedere diferite, aferente platformei pe care doriți să (re)jucați acest titluri. Pe console, lucrurile sunt destul de clare: primele două titluri BioShock au primit un strat suplimentar de „vopsea”, anumite elemente legate de geometria nivelurilor, unele modele și texturi fiind refăcute pentru a ține pasul cu nivelul calitativ contemporan. Unii ar spune că aceste modificări își permit cam multe „libertăți”, îndepărtându-se de viziunea inițială a producătorilor, însă, în redacția Go4games, am fi impocriți să afirmăm că nu preferăm look-ul actualizat al jocurilor.
Pentru BioShock Infinite, în schimb, s-a recurs doar la portarea pe console a ediției de PC de acum câțiva ani, folosind setări grafice apropiate de cele maxime. Atât în cazul acestuia din urmă, cât și in cele ale primele două BioShock-uri, versiunile incluse în Collection rulează la o rezoluție de 1080p, țintind un framerate de 60 de cadre pe secundă, pe care, în mare parte, reușesc să-l atingă. Așadar, un upgrade considerabil față de edițiile inițiale pentru Xbox 360 și PlayStation 3.
În schimb, versiunea pentru PC a primit un tratament ușor diferit: BioShock Infinite nu a mai fost remasterizat deloc, pentru că nu avea rost (conform declarației producătorilor, jocul celor de la Irrational Games se ridică în continuare la nivelul așteptărilor din ziua de azi). În schimb, edițiile remasterizate ale primelor două titluri BioShock și-au găsit calea și spre PC, fiind însă oferite complet gratuit pentru cei care dețineau deja BioShock și BioShock 2 pe Steam. Gest care ne face să iertăm, în mare parte, unele stângăcii ce s-au strecurat în remasterizările pentru PC: lipsa unor opțiuni elementare legate de grafică și sunet sau suportul pentru mouse greșit implementat. Din fericire, acestea au fost rezolvate de cel mai recent patch.
Merită? Întrebarea nu-și prea are rostul în cazul versiunilor pentru PC, unde, dacă ai deja jocurile originale (sau dacă le cumperi acum), automat vei beneficia și de edițiile remasterizate. În schimb, pe console, totul depinde de cât de mult vrei să mai treci încă o dată prin Rapture si Columbia.
Poate ajuta și faptul că BioShock The Collection oferă și toate DLC-urile celor trei jocuri, inclusiv Minerva’s Den (BioShock 2) și Burial at Sea (BioShock Infinite), oarecum trecute cu vederea la momentul apariției lor, dar și un interviu-documentar dedicat primului BioShock. Nu în ultimul rând, în cazul în care n-ai încercat până acum niciun titlu al seriei BioShock, acestă colecție ar trebui să se afle neapărat pe lista ta de priorități.
RISE OF THE TOMB RAIDER: 20 YEAR CELEBRATION
(PlayStation 4)
Rise of The Tomb Raider este un joc excelent, a cărui lansare n-a avut însă impactul dorit din cauza strategiei defectuoase a celor de la Square Enix în ceea ce privește exclusivitatea temporară acordată celor de la Microsoft. Edițiile dedicate consolelor Xbox s-au pierdut în avalanșa de lansări din toamna lui 2015, iar apariția pe PC de la începutul acestui an a generat oarecare controverse din cauza divizării comunității între versiunile pentru Steam și Windows Store.
Și este cu adevărat păcat, Rise of The Tomb Raider fiind din aproape toate punctele de vedere superior predecesorului, gameplay-ul fiind probabil capitolul la care jocul celor de la Crystal Dynamics a primit cele mai multe îmbunătățiri. Astfel, prin apariția ediției 20 Year Celebration pentru PlayStation 4, Rise of The Tomb Raider mai primește o binemeritată șansă de a se face cu adevărat remarcat.
Totuși, mulți gameri din ziua de azi dețin două sau mai multe platforme de jocuri, fanii înrăiți având deja ocazia să încerce jocul pe Xbox sau PC. Cu ce vine însă nou ediția de PlayStation 4 pentru a-și justifica 1) întârzierea de aproape un an și 2) prețul totuși destul de ridicat (pentru un joc vechi de un an)? Din fericire, cei de la Square Enix și Crystal Dynamics au luat aceste aspecte în considerare, incluzând pe același disc, pe lângă jocul inițial și toate DLC-urile precedente (inclusiv Baba Yaga: The Temple of the Witch), o serie de elemente noi care adaugă valoare suplimentară întregului pachet.
Astfel, cea mai evidentă adăugire este noul capitol „Blood Ties”, a cărui desfășurare are loc în Croft Manor, conacul părinților Larei. Complet diferit ca abordare față de restul jocului, Blood Ties combină elementele caracteristice jocurile precum Gone Home , Dear Esther sau The Vanishing of Ethan Carter, precum explorarea, puzzle-urile deloc dificile și asimiliarea unei cantități importante de informații legate de poveste. O explorare atentă a întregului conac poate dura și peste două ore, experiența fiind completată de „Lara’s Nightmare”, un soi de remix arcade al acestui nivel, în care Lara se confruntă cu zombies și cranii zburătoare. Totuși, pentru a avea acces la Blood Ties si Lara’s Nightmare, trebuie parcursă încă o dată secțiunea introductivă a campaniei inițiale din Rise of The Tomb Raider.
Când aminteam mai devreme că toate DLC-urile sunt incluse pe disc nu glumeam: absolut tot conținutul se află pe discul Blu-ray și este instalat direct pe hard disk-ul consolei, nefiind nevoie să intri pe PlayStation Store pentru a activa cine știe ce coduri suplimentare. Astfel, încă din start te poți aventura în modul Endurance cooperativ sau poți folosi skin-urile clasice ale Larei Croft din precedentele jocuri ale seriei, însă numai în modul Expeditions (care permite și rejucarea capitolelor deja terminate din poveste). Meniul caracteristic focurilor de tabără din campania principală nu ne-a permis însă să alegem skin-urile clasice ale Larei.
Un alt avantaj ipotetic al acestei ediții 20 Year Celebration este suportul pentru PlayStation VR, capitolul suplimentar Blood Ties putând fi abordat și în realitate virtuală, dar și pentru PlayStation 4 Pro. Niciuna dintre aceste tehnologii nu a fost lansată însă în acest moment, deci nu putem verifica cât de bine se comportă jocul în VR sau 4K.
Și pentru că tot am ajuns la aspectele tehnice ale ediției pentru PlayStation 4, Rise of The Tomb Raider se dovedește a fi o experiență de calitate și pe platforma Sony, rulând constant la 30 de cadre pe secundă, cu o rezoluție nativă de 1080p, la un nivel al detaliilor mai mult decât mulțumitor (imaginile de mai jos credem că sunt elocvente).
Merită? Dacă te joci doar pe PlayStation și nu ai apucat să încerci încă Rise of The Tomb Raider, fără îndoială că da! Dacă ai apucat să treci prin joc pe Xbox One sau PC, poți apela la Season Pass, acesta oferind acces și la noile bonusuri din ediția 20 Year Celebration, mai puțin suportul pentru VR al modului de joc Blood Ties.