The Raven Legacy of a Master Thief Review: policier în episoade
De ceva vreme, în peisajul jocurilor video, a început să se impună moda „season pass”-ului, prin intermediul căreia clienții sunt rugați/obligați să plătească în avans pentru un pachet ale cărui componente urmează să le primească în timp, episodic. DLC-uri pentru jocuri precum Call of Duty: Black Ops 2 sau BioShock Infinite sunt oferite în acest regim, modelul fiind aplicat chiar și pentru titluri „complete”, cum ar fi excelentul The Walking Dead de la Telltale Games.
Sub aceeași umbrelă se așează cuminte și The Raven: Legacy of a Master Thief, cea mai recentă creație a studioului King Art. Și, deși jocul este oferit sub forma unui pachet de trei episoade (dintre care doar primele două au fost lansate până în acest moment), The Raven: Legacy of a Master Thief abordează o formulă mult mai clasică decât The Walking Dead. Astfel, în timp ce Telltale s-au inspirat din titluri precum Heavy Rain, implementând secvențe quick time și mai multe fire ale poveștii, King Art s-a limitat la a realiza un adventure point”n”click clasic.
Și, având în vedere că interactivitatea nu este tocmai punctul forte al acestui gen, The Raven: Legacy of a Master Thief trebuie să se bazeze pe alte două elemente vitale pentru un adventure de calitate: latura narativă (poveste și personaje) și puzzle-urile. Din fericire, la ambele capitole, jocul celor de la King Art se descurcă onorabil.
Acțiunea are loc în anii ”60, povestea învârtindu-se în jurul hoțului supranumit The Raven, care, după o perioadă de absență, reapare în prim plan, jefuind British Museum. Jucătorii intră în pielea lui Anton Jakob Zellner, ofițer al poliției elvețiene, trimis să ofere asistența inspectorului Nicolas Legrand, însărcinat la rândul său cu identificarea și capturarea acestui misterios Raven.
Povestea concepută de King Art a fost gândită drept un evident tribut la adresa romanelor scrise de Agatha Christie, unele locații (cum ar fi trenul Orient Express) sau personaje (chiar Zellner, care aduce aminte de Hercule Poirot) fiind exemple elocvente în acest sens.
Mai important este însă că firul epic nu este previzibil, numeroase întorsături de situație făcându-și apariția pe parcurs. Nu vă închipuiți momente hollywoodiene pline de spectaculizitate; în limitele genului adventure însă, The Raven: Legacy of a Master Thief se descurcă destul de bine. Producătorii promit chiar că vom avea ocazia de a juca și din postura misteriosului Raven, însă această porțiune a jocului nu-și face apariția în primul episod (singurul pe care l-am putut finaliza până la ora redactării acestui articol).
Celălalt element care poate ridica pe culmi un joc adventure (sau îl poate distruge) este reprezentat de puzzle-uri. De multe ori enigmele gândite de producători nu au nici cel mai fin suport logic, rezultând frustrare, apelarea la soluții de pe internet sau, în cel mai rău caz, abandonarea definitivă a jocului. Din fericire, nu este cazul lui The Raven. Puzzle-urile concepute de King Art sunt logice, însă și destul de simpliste, lăsând impresia că jocul merge câteodată pe pilot automat.
Mai există și câteva probleme cauzate de bug-uri: uneori hotspot-urile repartizate unor obiecte interactive (porțiunile de ecran pe care se poate face click) nu apar acolo unde ar trebui sau își schimbă poziția în mod haotic (lucru evident atunci când apelezi funcția ajutătoare de evidențiere a obiectelor interactive). De asemenea, rutinele de pathfinding ale lui Zellner nu sunt tocmai finisate, câteodată eroul alegând cele mai complicate rute pentru a ajunge acolo unde jucătorul face click, blocându-se dese ori în elementele de decor.
Pe de altă parte, The Raven: Legacy of a Master Thief beneficiază de unele dintre cele mai ridicate valori de producție pe care le-am întâlnit în ultima vreme într-un titlu adventure: grafica detaliată este realizată complet tridimensional, personajele arată destul de bine (mai puțin atunci când camera se apropie pentru prim planuri), iar vocile (cu tot cu accentele specifice) sunt reușite.
Așadar, mai ales dacă sunteți fani ai aventurilor point”n”click, The Raven: Legacy of a Master Thief n-ar trebui să treacă neobservat. Totuși, chiar dacă jocul este disponibil pe Steam, vă recomand să vă orientați către alte surse pentru achiziție, cum ar fi Green Man Gaming (www.greenmangaming.com), de unde îl puteți obține la prețuri mai convenabile.