Nu trebuie să ne mai păcălim singuri: principalul obiectiv al publisherilor din industria jocurilor video este să facă bani, lansând titluri cât mai comerciale. De-a lungul anilor, genuri întregi au avut de suferit de pe urma acestei mentalități, cele care nu înregistrau vânzări ieșite din comun fiind, încet-încet, eliminate din peisaj. Spre exemplu, unde mai sunt acum atât de popularele jocuri de aventura point and click din anii ’90? În afară de StarCraft II, mai știți vreun RTS tradițional care să se facă remarcat în ultimii ani?
Ubisoft este un astfel de publisher, iar aparițiile anuale de titluri Assassin’s Creed sau mai noul (dar dezamagitorul) Watch Dogs sunt exemple perfecte care susțin teoria de mai sus. Din fericire, spre deosebire de alte astfel de companii, Ubisoft are darul de a susține și proiecte mai mici, dar îndrăznețe, însă nu neapărat încadrate în „tiparul jocului comercial”. Astfel, pentru fiecare apariție fără substanță a la Watch Dogs, primim și jocuri precum Rayman: Legends, Child of Light sau proaspăt lansatul Valiant Hearts: The Great War.
Trebuie să mărturisesc că, atunci când am vizionat primul trailer pentru acest titlu, nu am înțeles exact ce tip de joc se dorea a fi Valiant Hearts: The Great War. Chiar și acum, după finalizarea lui, este greu să-l încadrez într-un gen anume, creația studioului Ubisoft Montpellier împrumutând câte puțin din multe genuri în ceea ce privește gameplay-ul său. Și totuși, când vine vorba de Valiant Hearts: The Great War, nu gameplay-ul ar trebui să fie pus în lumina reflectoarelor.
Mai presus de toate stă latura emoțională a acestui joc, strâns legată de firul său narativ. Fără a intra în prea multe detalii, acțiunea din Valiant Hearts: The Great War are loc în timpul primului Război Mondial, obiectivul producătorilor fiind evidențierea dramei provocate în rândul oamenilor de rând de un eveniment de asemenea proporții. În centrul aventurii stau câteva personaje de diferite naționalități, obligate să ia parte la un război pe care nimeni nu și-l dorește. Astfel, veți avea ocazia de a trăi părți ale experientei de front de ambele tabere ale conflictului, și, din postura unei ființe umane, nu vă veți putea stăpâni lacrimile în anumite momente.
Echipa de la Ubisoft Montpellier a reușit melanjul aproape perfect între reproducerea unor evenimente istorice (evidențiate și prin intermediul mini-enciclopediei incluse în joc, prin intermediul căreia pot fi aprofundate niște amănunte legate de primul Razboi Mondial pe care mulți dintre noi probabil că nu le cunoșteam) care au darul de a scoate în evidență atât tragediile acelor ani, cât și unele momente umoristice, menite să mai descrețească frunțile. Acestea din urmă dau un farmec aparte jocului, întărind zicala conform căreia după furtuna vine și vremea bună. Din păcate, în ceea ce privește istoria omenirii, s-a dovedit că acest ciclu nu se oprește niciodată.
Latura umoristică este cimentată și de stilul artistic ales de Ubisoft Montpellier pentru acest joc. Valiant Hearts: The Great War este realizat în stilul unui desen animat, o abordare cât se poate de potrivită pentru motorul grafic UbiArt Framework. De asemenea, este admirabil modul în care sunt reproduse dialogurile din joc, limbi precum franceza, germana sau engleza fiind reproduse într-un mod caricaturizat, câteodată exagerat, însă foarte potrivit pentru a reda trăirile unor momente precum cele pe care le întâlnim în Valiant Hearts. Și, pentru a completa acest tablou tragicomic, trebuie menționat că unul dintre eroii jocului este un cățel foarte simpatic, personaj croit perfect pentru a scoate în relief desele alternanțe dintre lumină și umbră, caracteristice lui Valiant Hearts.
Aminteam mai devreme despre gameplay și despre cum acesta combină numeroase elemente din alte genuri. Este adevărat, în Valiant Hearts: The Great War regăsiți mecanici de platforming, o puternică componentă de joc adventure cu puzzle-urile aferente, momente arcade (în care trebuie înfruntați diferiți boși sau pilotat un taxi nărăvaș), câteva quick time events (fără a deveni prea numeroase) și chiar și un pic de stealth. Niciuna dintre aceste influențe nu este dusă la extrem, creând astfel o experiență în care, după cum am zis, stările emoționale trăite devin mai importante decât complexitatea gameplay-ului.
Valiant Hearts: The Great War este, cel puțin în opinia subsemnatului, unul dintre cele mai bune titluri lansate de Ubisoft vreodată, demonstrând încă o dată ca jocurile video, ca mediu de exprimare artistică, încep să se apropie de maturitate. În mâinile unor producători abili, acestea pot depăși orice altă formă de divertisment atunci când vine vorba de modul în care alegi să prezinți un fir epic plin de însemnătate, capabil să lase urme pregnante în memoria celor ce sunt dispuși să-l asimileze.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER