Xbox One va funcționa și fără Kinect, controller-ul în prim plan
Microsoft continuă politica de schimbare a aproape tuturor elementelor anunțate ca părți integrante a experienței oferite de Xbox One. După ce a renunțat la măsurile DRM anunțate inițial și la obligativitatea ca un producător independent să apeleze la un publisher consacrat pentru a-și putea publica jocurile pentru viitoarea consolă, Microsoft și-a îndreptat privirile și asupra controversatului Kinect.
În ultimele luni, noul senzor Kinect pentru Xbox One a fost principalul motiv pentru care viitoarea consolă de la Microsoft a continuat să nu fie vazută prea bine în comunitățile de gameri de pe Internet. În primul rând, este vorba de diferența de 100€ dintre prețurile consolelor Xbox One și PlayStation 4 (în favoarea celor de la Sony), cauzată, în opinia multora, de includerea senzorului Kinect în pachetul oferit de Microsoft.
În al doilea rând, Kinect nu are o reputație prea bună în rândurile fanilor jocurilor serioase, fiind considerat mai degrabă o jucărie cu un timp de răspuns dezamăgitor, orientată către copii sau jucătorii de ocazie. Nu în ultimul rând, s-a pus problema încălcării dreptului la viața privată, Kinect (senzor dotat cu o cameră video) urmând să fie în permanență pornit, chiar și atunci când consola va fi în stand-by.
Astfel, cei de la Microsoft au decis că Xbox One va putea fi folosit și fără a conecta la consolă noul senzor Kinect. Bineînțeles, aplicațiile și jocurile dezvoltate special pentru Kinect (cum ar fi Kinect Sports Rivals sau Skype) nu vor funcționa în acest mod de utilizare. De asemenea, vor fi adăugate setări avansate pentru Kinect, special pentru a proteja viața privată a viitorilor deținători de Xbox One.
Nu în ultimul rând, Larry Hryb, director de programe pentru Xbox Live, cunoscut și sub porecla de Major Nelson, a prezentat în detaliu noul controller pentru Xbox One. Microsoft se laudă că a adus peste 40 de îmbunătățiri față de vechiul gamepad pentru Xbox 360, dintre acestea putând fi enumerate noile impulse triggers (motorașe de force feedback integrate în triggere), posibilitatea de a folosi controller-ul în modul wired (conectat printr-un cablu microUSB) sau noul pad direcțional.
Consola Xbox One va fi lansată în luna noiembrie a acestui an în 21 de țări, printre care nu se numără și România, la un preț de 499$ în Statele Unite, 499€ în Europa și 425£ în Regatul Unite al Marii Britanii.