Mihaela Cambei (21 de ani) face parte din lotul select al sportivilor români care s-au întors cu medalie la gât de la Jocurile Olimpice Paris 2024, iar la scurt timp după performanța bifată în Franța, talentata atletă a vorbit deschis și despre sacrificiile inimaginabile din spatele succesului.
Tânăra halterofilă, care s-a născut în comuna Doftana din județul Bacău, a câștigat medalia de argint la categoria 49 de kilograme, reușind să ridice un total de 205 kilograme la toate încercările, cu unul mai puțin decât Hou Zhihui, medaliata cu aur din China.
Mihaela Cambei a cucerit medalia de argint pentru România la Jocurile Olimpice Paris 2024 și a impresionat întreaga țară cu performanța bifată. Însă, pentru talentata halterofilă reușita nu a reprezentat tocmai o surpriză. Mihaela Cambei și-a dedicat întreaga viață acestui obiectiv, iar la Campionatele Europene de haltere din 2023 obținuse deja o performanță remarcabilă, respectiv cucerirea medaliei de aur la categoria 49 de kilograme. În plus, la Campionatele Europene din 2024, de la Sofia, Bulgaria, Mihaela Cambei a câștigat 3 medalii de aur și a doborât două recorduri europene, la stilul aruncat și la total, ambele la categoria 49 de kilograme. Totodată, Mihaela Cambei a fost declarată și cea mai bună halterofilă din Europa în anul 2023.
Revenind la Jocurile Olimpice Paris 2024, sportiva născută în comuna Doftana din județul Bacău a terminat concursul de haltere cu un total de 205 kilograme. În schimb, medaliata cu aur, chinezoaica Hou Zhihui, a încheiat cu un total de 206 kilograme.
Este concursul vieţii mele, pentru care m-am antrenat doi ani de zile”, a spus Mihaela Cambei, imediat după ce a cucerit argintul la Jocurile Olimpice Paris 2024.
Însă, în realitate, sacrificiile făcute de sportivă se întind pe o perioadă mult mai lungă decât cea de doi ani de zile menționată la Paris. Revenită în România și premiată deja de Ion Țiriac cu o mașină nouă pentru că a câștigat argintul la Olimpiadă, Mihaela Cambei a mărturisit în cadrul unui podcast tot ce a presupus lupta ei pentru a atinge succesul:
Da, am unele momente în care simt și eu nevoia de a face lucruri de oameni normali. Adică de a avea permisiunea… Și nu că nu aș avea-o, că dacă aș vrea tot m-aș duce. Dar nu e nevoie în sport de alte lucruri… Pe mine ce m-a ajutat, pe generația mea, este că am avut doar antrenori severi. Severi în ce sens. Nu agresivi, să mă bată, nu! Erau foarte stricți! Eu, la Botoșani, cât am stat acolo, 4 ani am fost la lotul de juniori înainte să ajung la lotul ăsta. Și, la fel, telefoanele se predau la 21:00 seara. Noi de luni până vineri stăteam doar să ne antrenăm și mergeam la școală și înapoi. Iar ca să ieșim în oraș aveam doar o oră pe săptămână. Oriunde… Mergeam la Carrefour sau la parc… Și te întorceai înapoi. Și dacă întârziai acea oră, al doilea weekend nu mai ieșeai! Adică stăteai închisă! Era și ceva psihic, pe atunci, ca și copil, era un pic nașpa”, a declarat Mihaela Cambei, la „Un Podcast”.
În continuare, Mihaela Cambei a vorbit și despre pedepsele pe care le primea din partea antrenorilor și chiar a povestit câteva episoade neștiute în care a fost implicată:
Pedepsele, la fel. Dacă mergeam desculță la colega mea în cameră, mă scotea la sală și făceam 100 de genoflexiuni. Dacă mergeam desculță, da, uite așa erau antrenorii. Sau dacă era ora 22:00 noaptea și mă găsea la ea în cameră. Din nou… Te scotea la sală. Cerceii, că eu am o problemă, eu sunt cu piercingurile, vai, mă punea să mi le dau jos. Eu nu voiam să mi le dau jos. Mă scotea la sală… «Nu-i problemă, mă duc la sală, dar eu nu-mi dau piercingurile jos (n.r. – râde)». Dar, toate astea, rele, cum au fost ele, m-au ajutat enorm. M-au întărit, pe de-o parte, pedepsele acestea cu genoflexiuni, pentru că totul ținea oricum de antrenamente. Iar programul acesta foarte strict, în care eu am trăit, și nu doar eu, ci toată generația mea, m-a ajutat acum să rezist. Când am ajuns aici la lot era libertate. Adică puteai să mergi la magazin când voiai, la orice oră voiai, dar eu nu ieșeam pur și simplu. Eu am rămas cu mentalitatea de acolo, de la început. Și le ziceam colegilor «Nu ies, unde să mă duc. Stau aici». M-a ajutat să rezist cantonamentelor, pentru că sunt mulți sportivi care îmi spun: «Cum reziști, frate, să nu vii acasă deloc, să nu ieși deloc?». Eu nu am nicio problemă, m-am obișnuit, îmi place stilul ăsta de viață. Și asta m-a ajutat. În schimb, generația de acum are o libertate foarte mare. Și la telefoane, și la ieșit, iar mintea lor nu mai e la antrenamente. Ei imediat termină antrenamentul și se duc afară sau să doarmă. Pe noi ne-a ajutat foarte mult asta, eu așa cred”, a adăugat Mihaela Cambei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER