Cei mai buni de la noi, poziția a treia în lume! Cum arată clasamentul pe medalii în disciplina unde am punctat cu 5 medalii? Canotajul românesc a adus la îndeplinirea obiectivului impus de Mihai Covaliu: „E o generație aparte”. SPECIAL

Cinci medalii vin de la canotaj și două de la natație după prima săptămână de competiție de la Jocurile Olimpice 2024 Paris pentru Team Romania.

Pentru România este extraordinar însă nu ai noștri au dominat sesiunile de la sportul care ne-au adus până acum cele mai mari bucurii. Canotajul a adus pentru Team Romania 70 la sută din medaliile obținute.

Cei mai buni de la noi, poziția a treia în lume! Canotajul românesc a adus la îndeplinirea obiectivului impus de Mihai Covaliu: „E o generație aparte”

Țările de Jos a punctat cel mai bine la medalii în acest sport (4 aur, 3 argint și un bronz), urmată de Marea Britanie (3 de aur, 2 de argint și 3 de bronz). Practic, cele două state au avut câte 8 medalii.

România a avut 5 medalii, însă se mai spera la alte două care n-au mai apărut, perechea Lehaci -Arteni ș barca de 8+1 masculin a României.

Tricolorii au depășit Australia, Noua Zeelandă, Germania ori Statele Unite ale Americii. Acum 3 ani, la Tokyo, România a ieșit pe locul 4 la națiuni, după Noua Zeelandă, Australia și Țările de Jos.

  • 2024 – locul 3 (cinci medalii)
  • 2021 – locul 4 (trei medalii)
  • 2016 – locul 19 (două medalii)
  • 2012 – fără medalii
  • 2008 – locul 9 (două medalii)
  • 2004 – locul 1 (trei medalii de aur)
  • 2000 – locul 1 (trei medalii de aur)

Sunt nişte sportivi foarte buni, de care eu sunt foarte mândră. Este o generaţie aparte, atipică. dornică. Competiţia a fost tot timpul în primul rând între ei, chiar dacă făceau parte din bărci diferite, ei erau în competiţie

Elisabeta Lipă

Ce medalii mai poate lua România?

Tricolorii au deja 7 medalii, dar se mai speră la 2-3. Obiectivul impus de COSR a fost de 6-8 medlaii, în schimb presa internațională scria de 9-10.

Acum și Elisabeta Lipă, șefa ANS, crede că mai putem aduce 2-3 medalii.

„Normal, că mergem mai departe cu medalii, cum? Eu mă bucur aşa că David Popovici a spart gheaţa. Ne-a lăsat culoarul favorit, ăla de aur. Au venit canotorii, acum i-am lăsat calea bătătorită lui Cătălin (Chirilă).

Eu simt că acest copil minunat, pe care eu îl iubesc foarte mult, pentru că este serios, foarte muncitor, foarte dedicat, îşi doreşte enorm de mult să urce pe podiumul olimpic.

Şi eu simt că acolo va fi. După care vine gimnastica, că este în focuri acum, şi o avem pe Sabrinuţa (Sabrina Maneca Voinea). Din tot sufletul îi doresc măcar să ciupească bronzul, pentru că anul trecut a stat numai pe lângă podium şi locul patru este cel mai nenorocit loc pentru un sportiv de înaltă performanţă. Mai bine vii pe 6 decât să stai să te uiţi ăla de lângă tine care e sus.

După care avem echipa de tenis de masă. Şi-au făcut încălzirea la simplu, la dublu, la mixt şi acum a venit momentul să intre în lupta asta cu asiaticele, că trebuie odată şi odată şi ele să spargă gheaţa.

După care avem halterele, cu Loredana Toma. Eu cred în ea şi în Mihaela Cambei, pentru că sunt acolo

După care vin luptele şi eu le doresc măcar, din cinci sportivi cât sunt calificaţi, măcar o medalie. Pentru că îşi doresc atât de mult şi s-au tot învârtit pe lângă podium la celelalte ediţii”, a spus Elisabeta Lipă.

Publicat: 04 08. 2024, 09:30
Actualizat: 05 08. 2024, 23:06